Philip Matyszak, “24 uur in het oude Athene, Het dagelijks leven van de Grieken”, een onderhoudende en originele uitgave van Noordboek.

Welkom in het Athene van 416 v. Chr. De stad heeft op dat moment ongeveer 30.000 inwoners, met meer genieën per vierkante meter dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Terwijl de stad op de rand van de rampzalige oorlog zweeft, die het einde van haar gouden tijdperk zal betekenen, brengt u vierentwintig uur door met gewone mensen, met de gewone Atheners.

In de meeste teksten uit de oudheid kwamen gewone burgers van Athene alleen voor wanneer ze met bijzondere bewoners van de stad te maken hadden. In dit boek zijn de rollen omgedraaid. We komen de genieën van Athene alleen maar tegen als ze tijdens hun dagelijkse bezigheden, contact hadden met gewone burgers.

“Als een hoofdstuk in dit boek niet gebaseerd is op archeologisch bewijs, gaat het meestal om een geparafraseerde tekst uit de vijfde eeuw v. Christus., maar vanuit het perspectief van een doorsnee Athener. Van dergelijke herschreven hoofdstukken heb ik aangegeven waar de originele tekst te vinden is”, zo lezen we.

“Hoewel ik mij gebaseerd heb op het beste, nu beschikbare onderzoek”, zo schrijft de auteur, “is een aantal reconstructies speculatief. Elk uur van een dag in het leven van deze Atheners moet – liefst verteld door diezelfde Atheners – hun ervaring weergeven hoe het is om in deze bijzondere, dynamische, schitterende en amorele stad op het toppunt van haar macht te wonen.”

In de hectische sfeer van baanbrekende vernieuwing en politiek gekonkel komen enkele van de belangrijkste prestaties van de westerse beschaving tot stand, door gebruik te maken van slavernij en onderdrukking. En ondertussen proberen gewone Atheners in deze buitengewone omstandigheden hun dagelijks leven te leiden. Dit is hun verhaal. Uur na uur ontmoet u achtereenvolgens slavinnen, de dokter, de mijnwerker, de vaasschilder, de tovenares, de worstelinstructeur, de visverkoopster en de huisvrouw, het raadslid, de koerier, de hopliet (een soldaat), de stedenbouwkundige, de hetaere (een courtisane), de vijgensmokkelaar, een Spartaanse spion, de bruiloftsgast en de bruid, en een zwaarddanseres.  Hun verhalen scheppen een levendig beeld van hoe het was om in die tijd te leven. De kaderteksten met citaten uit de klassieke literatuur en aanvullende informatie schetsen een beeld van een tijd die nog altijd enorm tot de verbeelding spreekt. De auteur heeft het niet over de Atheense democratie of het Spartaanse militarisme, maar biedt u een kijk op wat het betekende om toen gewoon Griek te zijn. Boeiend. Warm aanbevolen.Philip Matyszak is een Britse non-fictie-auteur, voornamelijk van historische werken met betrekking tot het oude Rome. Matyszak heeft een doctoraat in de Romeinse geschiedenis aan St John’s College, Oxford, en behalve dat hij een professionele auteur is, doceert hij ook oude geschiedenis aan het Madingley Hall Institute of Continuing Education, Cambridge University. Hij heeft een groot aantal boeken op zijn naam, waaronder het vorig jaar verschenen “24 uur in het oude Rome”.

Philip Matyszak 24 uur in het oude Athene, Het dagelijks leven van de Grieken 256 bladz. uitg. Noordboek ISBN 9789056156572