“Philip Glass, The Symphonies”, op het label, Orange Mountain Music. 10 jaar symfonieën van Philip Glass.Top!

Orange Mountain Music presenteert de bijzondere limited edition 11 cd box met de 10 symfonieën van Philip Glass (°1937). Hij componeerde ze tussen 1992 en 2012. De verschillende orkesten worden gedirigeerd door Dennis Russell Davies. Een must!Dennis Russell Davies (°1944) (foto) dirigeert hier de vier orkesten waarvan hij de afgelopen 15 jaar de leiding had. Het zijn het Bruckner Orchester Linz, het Weens Radio Symfonie Orkest, het Sinfonieorchester Basel en het Stuttgart Chamber Orchestra. De opnamen zijn het resultaat van 20 jaar samenwerking tussen Glass en Davies en toont de grote verscheidenheid van dit verrassend onderdeel van zijn oeuvre.Enkele voorbeelden. De Symfonie nr. 1 “Low” uit 1992 en zijn Symphony No. 4 “Heroes” uit 1996 zijn gebaseerd op muziek van David Bowie en Brian Eno. Zijn Symphony No. 4 werd gecomponeerd als een symfonisch ballet. De symfonieën nrs. 2 (1994), 8 (2005), 9 (2012), en 10 (2012) zijn puur instrumentale werken voor grote orkestbezetting. Symphony No.6 «Plutonian Ode» (2002) is gebaseerd op Allen Ginsbergs gelijknamig, episch gedicht uit 1978. De uitgebreide solo wordt hier gezongen door de fenomenale Amerikaanse sopraan Lauren Flanigan (foto).De massale 5de symfonie “Requiem, Bardo, Nirmanakaya” met zijn 12 bewegingen uit 1999 (2 cd’s), is een koorsymfonie met een uitstekende cast van solisten, waaronder de bariton Eric Owens, de mezzo Denyce Graves en de sopraan Ana Maria Martinez. De teksten komen o.a. uit de Rig Veda en de Koran en zijn verzen van de Perzische soefi dichter, Jalal ad-Din Rumi (13de eeuw), en van de Chinese, confucianistische wijsgeer Mencius (Mengzi of Meester Meng) uit het begin van de 4de eeuw v.Chr.Glass componeerde zijn 5de in opdracht van de Salzburger Festspiele. Zijn Symphony nr.7 met koor “Toltec” uit 2005 evoceert de traditie van het oude Meso-Amerika waaruit de hoogstaande culturen van de Azteken, Maya’s, Tolteken en Zapoteken zijn ontstaan.

Twee symfonieën van Glass zijn gecomponeerd naar nummers van David Bowie. Philip Glass baseerde zijn 1ste symfonie op het album, “Low” (foto), van Bowie. De oorsprong van het album lag bij Bowie’s voorgaande album, “Station to Station”, dat ook al sterke invloeden had uit de krautrock. Sommige nummers op “Low” waren bedoeld voor de soundtrack van de film, “The Man Who Fell to Earth”, waarin Bowie de hoofdrol vertolkte. De cover van het album was, net zoals “Station to Station”, een shot uit de film. Waar de eerste helft van het album vooral korte, avant-popnummers bevatte, stonden op de tweede helft langere, grotendeels instrumentale composities.De drie bewegingen zijn “Subterraneans”, “Some Are” en “Warszawa”. Zijn Symfonie nr. 4 stond eerder bekend onder de titel “Heroes”-symphony. De compositie-opdracht kwam van het American Composers Orchestra. De zes bewegingen van de 4de  symfonie dragen de titels van de Bowie nummers. Het zijn “Heroes”, “Abdulmajid”, “Sense of doubt”, “Sons of the silent age”, “Neuköln” en “V2 Schneider”. De symfonie sloot de Bowie-trilogie af (het album “Lodger” werd eigenlijk de symfonie nr. 3). “Lodger”, een album over reizen en westerse civilisatie, was het dertiende studioalbum van David Bowie, uitgebracht in 1979. Het was het laatste album van zijn Berlijnse trilogie, in samenwerking gemaakt met de minimal, ambient en Krautrock man, Brian Eno. Het album volgde op de albums “Low” (1977) en “Heroes” (1979).Philip Glass voltooide zijn 7de Symfonie “Toltec” in 2004. Het National Symphony Orchestra, dat dirigent Leonard Slatkin (foto) wilde eren, organiseerde nl. een concertserie rond de 60ste verjaardag van deze legendarische, Amerikaanse dirigent. Glass kwam met het idee voor een symfonie over het cultureel erfgoed van de Tolteken, een beschaving die van de 10d- tot de 12deeeuw, een groot deel van Centraal-Mexico domineerde. De drie delen van de symfonie verwijzen dan ook naar het leven van de Tolteken, “The Corn”, over het graan en de mensheid, “Hikuri” (Sacred Root) over een hallucinerende plant die zogenaamd naar de Spirituele Wereld voert, en deel 3 dat gebaseerd is op “The Blue Deer”, drager van het Boek van Wijsheid. Glass schreef deze driedelige symfonie vanuit zijn seculier multicultureel kosmopolitisme in de stijl van zijn vertrouwde minimal music, zijn sonore identiteit.Philip Glass voltooide zijn Symfonie nr. 10 in 2012. De symfonie was een bewerking van een gelegenheidswerk “Los paisajes del rio”, gecomponeerd voor het Philipp Glass ensemble (foto), een ensemble van zangstemmen, toetsinstrumenten en blazers. De uitvoering in september 2008 vond plaats tijdens de afsluiting van Expo 2008, de internationale tentoonstelling en Wereldtentoonstelling in Saragossa als begeleiding van vuurwerk. Circa 20.000 mensen waren daarbij.Glass werkte de muziek om toen Dennis Russell Davies dirigent werd van het “Orchestre Français des Jeunes” en hij Glass om een compositie vroeg voor dat orkest. Als zodanig ging het werk in première op 9 augustus 2012 in het Grand Théatre de Provence in Aix-en-Provence. Davies dirigeerde en het “Orchestre Français des Jeunes” (foto) speelde. Deze 10de symfonie werd vervolgens uitgevoerd in de Salle Pleyel in Parijs en tijdens de Proms in juli 2013 in de Royal Albert Hall in Londen. De symfonie in minimalistische stijl is gecomponeerd in vijf onbenoemde bewegingen. Op 3 en 5 september 2013 legde Russell Davies het werk vast met zijn eigen Bruckner Orchester Linz voor het platenlabel Orange Mountain Music, gerelateerd aan Glass.De symfonieën tonen mooi de behendigheid en het vakmanschap aan waarmee Pilip Glass omgaat met minimalistische, metrische veranderingen, exotische klanken en penetrante, gerepeteerde ostinato ritmen, uitheemse toonladders, gebroken akkoordenreeksen en stijgende en dalende notenreeksen. Zijn orkestratie is geraffineerd, zijn klank is uniek, en het orkest is vaak voorzien van uitgebreid en aanstekelijk percussie (kleine trom, tenor trom, grote trom, tamboerijn, bekkens, triangel, vibrafoon, tamtam, castagnetten, buisklokken, harp, piano en celesta). De rest van het verhaal valt te ontdekken in deze formidabele cd box met de opname van wellicht de meest sublieme muziek van de 2de helft van de 20ste eeuw. Uniek! Een must!Philipp GLASS The Symphonies Nos. 1-10 conducted by Dennis Russell Davies Morgan State University Choir Hungarian Radio Children’s Choir Linz Opera Chorus 11 cd OMM ommo0104