“Peacock, Dr. L. Subramaniam & Roby Lakatos”, op het label Avanti Classic.

Dr. L. Subramaniam, ‘The God of Indian Violin’ (The Times of India) en Roby Lakatos, ‘The Fastest-Fingered Fiddler in the World’ (The Daily Telegraph) nodigen u uit voor een fascinerende, muzikale reis, die bruggen bouwt tussen traditionele Indiase muziek en zigeunermuziek. Een uniek project dat doet denken aan de geest en openheid van wijlen Sir Yehudi Menuhin, een mentor die beide artiesten na aan het hart ligt.Roby Lakatos (°1965) (foto) is een violist uit Hongarije die jazz, klassieke en Hongaarse Romani-muziek combineert. Lakatos werd geboren in een familie van Roma-violisten die afstammen van János Bihari, een componist die invloed had op Brahms en Liszt. Hij maakte als kind kennis met muziek. Toen hij negen jaar oud was, maakte hij zijn publiek debuut als violist in een Romani-band. In 1984 behaalde hij zijn eerste prijs voor viool aan het Béla Bartók-conservatorium van Boedapest. Gedurende de volgende tien jaar leidde hij het huisorkest in het restaurant “Les Ateliers de la Grande Ile” in Brussel, waar hij gecomplimenteerd werd door Yehudi Menuhin voor zijn uitvoering van een stuk van Liszt. In maart 2004 trad hij op met het London Symphony Orchestra in het Genius of the Violin-festival met Maxim Vengerov. Lakatos nam een Prokofiev-cd op met Polina Leschenko, Christian Poltéra en Martha Argerich.Lakshminarayana Subramaniam (°1947) (foto) is een Indiase violist, componist en dirigent, opgeleid in de klassieke, Carnatische muziektraditie en westerse klassieke muziek, en bekend om zijn virtuoze speeltechnieken en composities in orkestfusie. Subramaniam werd geboren als zoon van V. Lakshminarayana Iyer en Seethalakshmi, beide ervaren musici. Hij woonde in Jaffna en begon muziek te studeren nog voor hij vijf jaar was. Hij begon nl. een vioolopleiding onder de voogdij van zijn vader, professor V. Lakshminarayana (1911-1990). “Mani”, zoals hij door zijn medemuzikanten en zijn familie liefkozend wordt genoemd, gaf zijn eerste publiek optreden op zesjarige leeftijd. Zijn ooms zijn onder meer Ramnad Raghavan en Ramnad Krishnan.

Zijn broers zijn ook geprezen musici, onder wie de violist-componisten L. Shankar (alias. Shenkar) (foto) en wijlen Lakshminarayana Vaidyanathan (1942-2007) (foto). Hij heeft met beiden opnames uitgebracht. Subramaniam ontwikkelde van jongs af aan een passie voor muziek en wetenschap. Hij studeerde geneeskunde aan het Madras Medical College en werd huisarts voor hij besloot om fulltime muziek te gaan studeren. Hij heeft een masterdiploma in westerse klassieke muziek, die hij behaalde aan het California Institute of the Arts.Sinds 1973 heeft Subramaniam meer dan 200 opnames op zijn naam staan, verschillende soloalbums en samenwerkingen met musici als Yehudi Menuhin, Stéphane Grappelli, Ruggiero Ricci en Jean-Pierre Rampal, naast albums en optredens met o.a. Ruggiero Ricci, Herbie Hancock, Joe Sample, Jean-Luc Ponty, Stanley Clarke John Handy, George Harrison. Hij begeleidde hoog aangeschreven vocalisten in Carnatische muziek (Zuid-Indiase klassieke muziek uit Tamil Nadu, Karnataka en Kerala), op het podium, waaronder Chembai Vaidyanatha Bhagavatar, K. V. Narayaswamy, Dr. Sripada Pinakapani, Semmangudi Srinivasa Iyer, M. Balamuralikrishna en M. D. Ramanathan, en heeft ook veel concerten gegeven met de eerbiedwaardige Palghat Mani Iyer op de Mridangam, naast samenwerking met muzikanten van Noord-Indiase Hindoestaanse muziek en artiesten van andere muzieksystemen.De andere uitvoerders zijn Kavita Krishnamurti (foto), zang, Jenö Lisztes, cimbalon, Tanmoy Bose, tabla, Frijo Francis, klavier en DSR Murthy, mridangam.Tracklist :

Dr. L. Subramaniam: Bullet Train

Dr. L. Subramaniam: Lamenting

Brahms: Hungarian Dance

Dr. L. Subramaniam: Dharmavathi

Dr. L. Subramaniam: Peacock

Dr. L. Subramaniam: Wilderness

Dr. L. Subramaniam: Talking Fingers

Jenö Lisztes: Cimbalom Solo

Peacock Dr. L. Subramaniam & Roby Lakatos cd Avanti Classic AVA10562 

https://www.stretto.be/2020/02/02/roby-lakatos-la-passion-live-at-sydney-opera-house-en-klezmer-karma-op-het-label-avanti-feno-fenomenaal-niet-te-missen/