Amanda Ginsburg,  “I det lilla händer det mesta”, haar nieuwe cd op het label, Ladybird.

De Zweedse zangeres, Amanda Ginsburg,  verrast. Ontdek het melancholisch en sensueel equivalent van Fado, maar dan in het Zweeds. Niet uitstellen. Amanda Ginsburg (°1990) (foto) uit Stockholm, is een Zweedse zangeres en songwriter, voornamelijk actief in het jazzgenre, die opgroeide in een muzikaal gezin in de oude binnenstad van Stockholm. Ze heeft vijf oudere broers en zussen, waarvan één zus, Sofie Sörman, al een aantal jaren actief is als jazzzangeres in Parijs. Amanda Ginsburg is de kleindochter van de bekende radioman, Manne Ginsburg. Ze studeerde muziek aan het gymnasium Södra Latins op Södermalm en daarna studeerde ze muziek aan de Bethel Folk High School en de Royal Academy of Music in Stockholm, waar ze in 2014 afstudeerde. Ginsburg maakte enkele jaren deel uit van de vocale groep IRIS, samen met Agnes Börsbo, Agnes Grahn en Ida Hammarbacken. De groep bracht samen met de instrumentale groep Gibraltar, een EP uit, “Iris och Gibraltar” en nam in het najaar van 2017, ook deel aan de optredens van Ane Brun in Dramaten. Amanda Ginsburg heeft ook een muzikale samenwerking gehad met de muzikant Andy Fite, wiens liedjes ze zingt  op haar concerten.In juni 2016 nam Amanda Ginsburg samen met de muzikanten, Filip Ekestubbe, Ludvig Eriksson, Ludwig Gustavsson en Joel Karlsson, . de EP, “Vargtimma” op, bestaande uit zes nummers. Wolf Hour werd uitgebracht in 2017 en verschillende nummers van het album werden gedraaid op P2 in 2017. In het najaar van 2017 werd Amanda Ginsburg genomineerd voor P2 Jazzkatten 2017, in de categorie “Newcomer of the Year”. Datzelfde jaar bracht ze “Havsmelodi” uit, een nummer waarin ze optreedt met de trombonist, Nils Landgren.De carrière van Amanda Ginsburg is het afgelopen jaar in stijgende lijn gegaan. Nadat ze in 2018 met haar veelgeprezen debuutalbum “Jag har funderat på en sak” (foto) uitkwam, werd het succes voortgezet met een Olle Adolphson-beurs, een STIM-beurs (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (Swedish Performing Rights Society), en de Zweedse jazzprijs voor componisten en tekstschrijvers, en in februari 2019, ontving ze een Grammy voor het jazzalbum van het jaar. Deze nieuwe release, “I det lilla hander det mesta” (“Bij de kleine dingen gebeuren de meeste dingen”), is Amanda’s tweede album. Amanda omschrijft de release als een direct vervolg op de eerste, “Het dagelijks leven is een eeuwige bron van inspiratie en ik verdiep me graag in de vreemde patronen ervan. In het kleine gebeuren de meeste dingen, meestal zonder dat iemand het ziet. Dit zijn ook de dingen waar ik het meest naar kan verlangen. Als het te groot wordt, vind ik de woorden zelden.”In januari 2018 trad Amanda Ginsburg op in Musikplats Stockholm en zong ze vijf van haar nummers tijdens het concert dat werd uitgezonden op P4 Stockholm. Het album werd o.a. gerecenseerd in “Dagens Nyheter” en “Orkesterjournalen”. In verband met de albumrelease werd ze ook geïnterviewd door P1 Kultur. In 2018 toerde Amanda Ginsburg ook door Zweden met collega-muzikanten, Ludvig Erikson, Ludwig Gustavsson en Filip Ekestubbe, en in mei van dat jaar,  speelde ze een concert in de jazzclub “Fasching” in Stockholm, waar de multi-instrumentalist, Magnus Lindgren, als gast, aan deelnam. In juli 2018 verscheen Amanda Ginsburg op “Allsång på Skansen”, een Zweeds muziekevenement dat sinds 1935 gedurende de zomermaanden wordt georganiseerd in Skansen, waar ze het nummer “Havsmelodi” van haar debuutalbum zong, en in het najaar van 2018, werd Amanda Ginsburg voor de tweede keer genomineerd voor de P2 Jazz Cat in de categorie, “Nieuwkomer van het jaar”. Tijdens het live Jazzkatten-gala in oktober 2018, stond ze ook op het podium van de jazzclub, “Fasching”. In februari 2019 won Amanda Ginsburg tijdens de Grammy Awards 2019, een Grammy in de categorie “Jazz of the Year”, voor haar album, “Jag har funderat på en sak på” (“Ik heb over één ding nagedacht”) (Ladybird).Drie van de 9 nummers op deze nieuwe cd zingt ze samen met de saxofonist, Fredrik Lindborg (“Ai nej, visa mitt i natten”, Track 2), de tromboniste, Karin Hammar (“Inger kommer undan”, Track 6), en haar zus, de zangeres, Sofie Sörman (“Dannys Drôm”, Track 9). Warm aanbevolen.

Amanda Ginsburg  I det lilla hander det mesta cd Ladybird 79556855