Margot Dijkgraaf & Bart Koetsier, “Met Parijse pen, Literaire omzwervingen”, een sfeervolle uitgave van Boom.

In ‘Met Parijse pen’ treedt u in de voetsporen van beroemde schrijvers en ontdekt u een fascinerend, nieuw Parijs. Ontdek dat nieuw Parijs met fotograaf Bart Koetsier en Margot Dijkgraaf als gidsen.Parijs is een stad met enorme contrasten. Je vindt er de hipste cafés, maar ook minuscule, donkere kroegen met een hoogbejaarde dame achter de toog, een veel te dikke kater aan haar zijde. Het verleden is direct of indirect nog zichtbaar in het straatbeeld van Parijs. Je kunt jezelf verliezen in de grote stad, je verloren voelen, je kunt dwalen om te verdwalen, dingen vinden waarvan je niet wist dat je ze zocht, scènes zien die je nooit eerder hebt gezien.Parijs is een stad van pracht en praal, maar ook van extreme armoede. Onder die prachtige bovenlaag, achter die glanzende façade, borrelt, leeft, stinkt, bloeit de stad. In “Met Parijse pen” verenigt het oog van Bart Koetsier zich met de literaire blik van Margot Dijkgraaf op Parijs. Dijkgraaf belicht tien grote Nederlandse en Franse schrijvers en hun personages in Parijs. De foto’s van Bart Koetsier, waarvan u er hier enkele kan zien, zorgen voor een heel aparte sfeer en zijn daarbij een meerwaarde. De foto’s zorgen voor een extra dimensie en volgen en illustreren op een unieke wijze de literaire routes.Aan de hand van Patrick Modiano ontdekt u o.a. een ander Montmartre. Remco Campert laat de destijds arme oostkant van de stad zien, Michel Houellebecq leidt u van de Parijse hoogbouw bij de périphérique naar de Sorbonne, Leïla Slimani volgen we van Pigalle naar de Champs-Elysées, en Adriaan van Dis wandelt van het Jardin de Luxembourg naar Château-Rouge, en kijkt achter de schermen van migrantenlevens in de Afrikaanse wijk. De schrijvers/gidsen zijn Simone de Beauvoir, Remco Campert, Virginie Despentes, Adriaan van Dis, Willem Frederik Hermans, Michel Houellebecq, Patrick Modiano, Nelleke Noordervliet, Leila Slimani en Fred Vargas.Een stadsplannetje zorgt er bij elke wandeling voor dat u zich kan oriënteren. Een aanrader.Margot Dijkgraaf (foto) is literatuurcriticus (NRC), schrijver en curator van literaire en culturele evenementen in Frankrijk en Nederland. Bart Koetsier is een Nederlands documentair en portretfotograaf wonend in Parijs. Een constante in zijn werk is de sterk cinematografische sfeer.Bart Koetsier (foto) is een Nederlands portret- en documentair fotograaf, die in Parijs woont. Hij werkt in opdracht van o.a. Le Monde, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en de Morgen en wordt vertegenwoordigd door fotoagentschap, Hollandse Hoogte. Zijn reeks, ‘Taillights Fade’, een persoonlijk document van Europa aan het begin van de 21steeeuw, werd gepubliceerd in talrijke tijdschriften. 

Margot Dijkgraaf & Bart Koetsier Met Parijse pen Literaire omzwervingen uitg. Boom 192 bladz. ISBN 9789024432486