Gerald Easter, Mara Vorhees, “De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria, de geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol Hollandse meesters”, een intrigerend verhaal, uitgegeven door Ambo|Anthos.

“De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria” van Gerald Easter en Mara Vorhees is de geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol schilderijen van Hollandse meesters. In hun boek reconstrueren Gerald Easter en Maria Vorhees met veel oog voor persoonlijke details, het fascinerend verhaal van het gezonken zeilschip, een verhaal waarin politiek, kunst, kunsthandel en -conservering in heden en verleden op levendige wijze met elkaar verweven zijn.Op 5 september 1771 verliet de “Vrouw Maria”, een Nederlands zeilschip vol 17de-eeuwse Hollandse meesterstukken van Rembrandt, Paulus Potter en Gerard Dou, de haven van Amsterdam. Haar bestemming was Sint-Petersburg, waar de verwoede kunstverzamelaarster, tsarina Catharina de Grote, de schilderijen aan haar collectie in de Hermitage (foto) wilde toevoegen. Voor de stormachtige kust van Finland ging het schip met de waardevolle lading, in oktober echter ten onder, en haar historische lading verdween in de diepte van de Oostzee. Deze rampzalige gebeurtenis groeide uit tot een maritieme legende. Pas in 1999 werd het scheepswrak gevonden. Het bleek in opvallend goede staat te zijn. De kostbare lading van het schip werd daarop de inzet van een internationaal juridisch steekspel. Zowel Finland als Rusland meende er aanspraak op te kunnen maken. Tot op heden staan de landen dienaangaande trouwens nog steeds pal tegenover elkaar.Onder de verloren schatten bevond zich “De kraamkamer”, een eikenhouten paneel van een drieluik “Allegorie op het kunstonderwijs”, van de schilder Gerrit Dou, een ‘Leidse fijnschilder’, Rembrandts briljantste leerling en Nederlands eerste internationaal bekende schilder. Het drieluik van Dou was lange tijd het meest geliefde en meest begeerde schilderij van de Nederlandse Gouden Eeuw. Om het verlies van het meesterwerk, bekend van een kopie van Willem Joseph Laquy (1738-1798) in het Rijksmuseum (foto), bij de schipbreuk, werd in de hele kunstwereld gerouwd. Het schip, “Vrouw Maria”, ondertussen een maritieme legende geworden, intrigeerde potentiële bergers meer dan tweehonderd jaar lang. In juli 1999 vond een gedurfde, Finse wrakjager het schip op de bodem van de zee.“De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria” vertelt op meesterlijke wijze het fascinerend, verhaal over de lading, het verlies en de ontdekking van het schip. Een meeslepende geschiedenis en een maritiem avontuur over meesterwerken van onschatbare waarde. Een aanrader. “The Tsarina’s Lost Treasure; Catherine the Great, a Golden Age Masterpiece, and a Legendary Shipwreck” werd  vertaald door Willem van Paassen en Jan Willem Reitsma.

Gerald Easter is al meer dan twee decennia professor aan het Boston College en schrijft over Russische en Oost-Europese politiek en geschiedenis. Mara Vorhees, zijn echtgenote, is een schrijfster met expertise in Rusland, New England en Midden-Amerika. Ze schreef bijdragen aan wel meer dan 40 reisgidsen.Gerald Easter Mara Vorhees De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria De geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol Hollandse meesters 448 bladz. uitg. Ambo|Anthos ISBN 9789026346910