Franse, lyrisch-literaire kunst op de cd, “Alexandre Dumas et la musique”, op het label Alpha.

Om de 150ste verjaardag van het overlijden van Alexandre Dumas te herdenken, biedt het label Alpha operamelodieën en aria’s aan, die in een tijd waarin de Franse Mélodie op zijn hoogtepunt was, alle gecomponeerd zijn op teksten van Dumas. Dit programma, bedacht in samenwerking met de Association Jeunes Talents, presenteert een anthologie.“Il y a peu d’hommes aussi impressionnables que moi à certaines beautés musicales ; plus l’instrumentation est savante et compliquée, moins je la sens, plus vite elle m’échappe ; vienne au contraire un motif simple et mélancolique, je me sens inondé d’une douceur infinie… “, schreef Alexandre Dumas.Alexandre Dumas père (1802-1870) (foto’s) was dé meester van de historische roman en het romantisch theater, maar te midden van zijn ongelooflijk oeuvre, met meer dan zeventig toneelstukken, meer dan tachtig romans, reisverhalen, biografieën en essays, schreef hij ook enkele poëziebundels en zelfs drie opera libretti, “Piquillo”¸ op muziek van Hippolyte Monpou (fragment op de cd), “Le Roman d’Elvire” op muziek van Ambroise Thomas, en “Thaïs” op muziek van Eugène Gautier, waarvan de partituur helaas verloren is gegaan in een brand in de Salle Favart.Dit programma trekt en verdient de aandacht omdat het de ontdekking is van teksten en melodieën die weinig of helemaal niet bekend zijn. Men koos voor muziek van bekende componisten, Hector Berlioz (1803-1869), Henri Duparc (1848-1933), César Franck (1822-1890), Franz Liszt (1811-1886), Jules Massenet (1842-1912) en André Messager (1853-1929), maar ook voor muziek van minder bekende tot totaal onbekende componisten zoals de tenor, Gilbert Duprez (1806-1896), Benjamin Godard (1849-1995), Francis Lucien Joseph Thomé (1850-1909), de violist en dirigent, Alexandre Joseph Doche (1799-1849, en de operadirigent, Alphonse Varney (1811-1879). De uitvoerders zijn Karine Deshayes, mezzosopraan, Marie-Laure Garnier, sopraan, Kaëlig Boché, tenor, Raphaël Jouan, cello en Alphonse Cemin, piano. De cd werd opgenomen in de Salle Colonne in ParijsZo ontdekt u elf op muziek gezette gedichten, libretti of romans van de auteur, o.a. het ‘Chœur des Girondins’ komt uit de roman Le Chevalier de Maison-Rouge. Het programma opent met “Elégie” van Massenet op een tekst van Louis Gallet, gezongen door een jonge, nog weinig bekende tenor, Kaëlig Boché, met een helder timbre en een uitstekende dictie, een homogene stem met veel elegantie in een repertoire dat opmerkelijk goed bij hem past.Het is niet langer nodig om de affiniteit van Karine Deshayes (foto) met de Franse mélodie aan te tonen. Er is aandacht voor de dictie en de betekenis van de woorden, zoals in “La Belle Isabeau” van Berlioz, een ballade van middeleeuwse inspiratie, vol chromatiek, waarin de mezzosopraan, het hele personage tragisch maakt, maar er is ook de meer lichte lyriek, zoals in “Amour, printemps – Printemps, amour !” van Edmond Guion. Het is deze balans van intieme zang en meer dramatische accenten die inhoudelijke diepgang geeft aan melodieën die qua tekst of compositie, wat minder interessant zijnAlphonse Cemin (foto) laat zich zowel in de zeer romantische bladzijden als in de aria van Raoul, als een attente pianist horen. Ontdek “Ah, l’abbé, je l’ai mis en déroute ! » (uit “Chevalier d’Harmental” van Messager), in de impressionistische kleuren van “Amour, printemps – Printemps, amour !” en in “Jardin” van Henri Reber, en “La Belle Isabeau” met zijn dalende chromatiek.Tracklist:

Jules Massenet, « Elégie », « Soleil couchant »

Hector Berlioz, « La Belle Isabeau », « La Captive »

Franz Liszt, « Jeanne d’Arc au bûcher »

Henri Duparc, « La fuite »

Benjamin Godard, « Berceuse » (Jocelyn)

Joseph Doche, « L’Ange »

Gilbert Duprez, « Nita la gondolière »

Benjamin Godard, « Te souviens-tu »Hippolyte Monpou, trio « Ah ! pour votre assistance, seigneur, j’ai l’espérance » (Piquillo)

Alphonse Varney, « Chœur des Girondins » (Le Chevalier de Maison-Rouge)

André Messager, « Ah ! ah ! L’Abbé, je l’ai mis en déroute » (Le Chevalier d’Harmental)

Edmond Guion, « Amour, printemps – Printemps, amour ! »

César Franck, « Le Sylphe »

Henri Reber, « Le Jardin »

Francis Thomé, « Le Jardin »Alexandre Dumas et la musique Karine Deshayes Marie-Laure Garnier Alphonse Cemin Kaëlig Boché Raphaël Jouan Alphonse Cemin cd Alpha ALPHA657