“Sacred treasures of Christmas” door The London Oratory Schola Cantorum o.l.v. Charles Cole, op het label hyperion. Prachtig!

“Sacred treasures of Christmas” is de derde opname in de reeks “Sacred Treasures”, gezongen door de jongens van het London Oratory Schola, o.l.v. Charles Cole. Op de cd staat muziek voor Kerstmis, Drie koningen en Lichtmis, Christmas, Epiphany en Candlemas, van enkele van de grootste componisten uit de renaissance, o.a. O magnum mysterium van Giovanni Gabrieli en Puer natus in Bethlehem van Samuel Scheidt. Het Brompton Oratory, de “Church of the Immaculate Heart of Mary”, is een neoklassieke, rooms-katholieke kerk in Kensington en Chelsea in Londen. De kerk (foto’s) is nauw verbonden met The London Oratory School, een jongensschool opgericht door de priesters van het London Oratory. De priesters vieren dagelijks de mis en houden regelmatig ceremonies. Het koor van de London Oratory School werd opgericht in 1996. Opgeleid in het Junior House van de London Oratory School in Fulham (Londen), krijgen jongens vanaf 7 jaar, koor- en instrumentale training in een muzikale omgeving die wordt ondersteund door katholieke tradities. De Schola wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande jongenskoren van Londen en zingt tijdens de zaterdag 18.00 uur mis in schooltijd, bij dagelijkse gebedsdiensten en bij zegeningen in de Schoolkapel. Naast liturgische en concertuitvoeringen heeft het koor ook de soundtrack van “The Lord of the Rings” opgenomen. De directeur en dirigent van de Schola is Charles Cole.Charles Cole begon (foto) zijn muzikale opleiding als koorzanger in Westminster Cathedral. Hij won vervolgens een beurs voor Ampleforth en orgelbeurzen aan Exeter College, Oxford en Westminster Cathedral. Hij is Assistant Director of Music bij het London Oratory, waar hij het London Oratory Junior Choir leidt. Hij is directeur van de Schola Cantorum van The London Oratory School. Met de Schola toerde hij veel in het buitenland, waaronder concerten in Italië, Duitsland, Spanje en de VS. Onder zijn leiding heeft de Schola een aantal van Bachs belangrijkste koorwerken uitgevoerd, waaronder de Johannes- en Matthäus-Passies, de Mis in si klein en het Kerstoratorium, evenals de Vespers van monteverdi.

Hij heeft ook twee cd’s opgenomen met de Schola, Sacred Treasures of England en Sacred Treasures of Spain (foto’s). De Schola zong bij de heiligverklaring van Sint-Jan Hendrik Newman in 2019 en bij een aantal bijbehorende liturgieën in Rome, evenals bij een receptie in aanwezigheid van Prins Charles en een privé-audiëntie bij paus Benedictus XVI.Het koor presenteert op deze cd de viering van Kerstmis, van de geboorte tot en met Maria Lichtmis, met muziek uit het 16de-eeuws Europa. Het 50-koppig oratoriumkoor dat volledig en enkel uit jongens bestaat, is het parochiekoor van het Brompton Oratorium, maar het is ook een schoolensemble, bestaande uit jongens van 18 jaar en jonger, met de steun van slechts zes volwassen lekenklerken. Het effect is goed uitgebalanceerd en de heldere, zoete klank wordt gevormd door de lagere stemmen. Dit is polyfonie uit de Renaissance op zijn best. Niet te missen.Men koos voor muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), Giovanni Gabrieli (1557-1612), Hans Leo Hassler (1564-1612), Jean Mouton (1459-1522), Samuel Scheidt (1587-1654), Francisco Guerrero (1528-1599), Orlando di Lasso (Lassus) (1532-1594), Tomas Louis de Victoria (1548-1611), Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594), John Sheppard (1515-1560), Jacobus Clemens non Papa (1510-1556), Giovanni Maria Nanino (1544-1607), Thomas Tallis (1505–1585) en Clemens non papa (1510–1555).Tracklist :

Sweelinck: Hodie Christus natus est

Gabrieli: O magnum mysterium

Hassler: Verbum caro factum est

Mouton: Nesciens mater

Scheidt: Puer natus in Bethlehem

Guerrero: Pastores loquebantur

Lasso: Resonet in laudibus; Omnes de SabaVictoria: O magnum mysterium; Alma redemptoris mater a 5

Palestrina: Surge, illuminare, Jerusalem

Sheppard: Reges Tharsis et insulae

Clemens: Magi veniunt ab oriente

Nanino: EDiffusa est gratia

Tallis: Videte miraculum

Chant: Allaluia “Dies sanctificatus”Sacred treasures of Christmas The London Oratory Schola Cantorum Charles Cole cd hyperion CDA68358