“Weihnacht” door het vocaal ensemble amarcord, op het label Raumklang. Schitterend!

De nieuwe cd, “Weihnacht”, de kerst cd van het Leipzigs a capella kwintet, amarcord, is een klein kerstverhaal in de traditie van het beroemd Leipzigs knapenkoor. Zij kozen werk van o.a. Lassus, Holst, Cornelius Freundt, Sullivan, Praetorius, Encina, Flecha en Mauersberger

“Raumklang” is een Duits platenlabel voor klassieke muziek, opgericht in 1993 door de altviolist en saxofonistn Sebastian Pank (foto), de zoon van de cellist en gambist, Siegfried Pank (°1936). Het is gevestigd in het Europäische Musik- und Kulturzentrum,  Schloss Goseck, in Leipzig (foto’s), en hun opnamen variëren ondertussen van middeleeuwse tot hedendaagse muziek. Verschillende van hun opnames hebben prijzen gewonnen.Amarcord, voorheen ensemble amarcord, is een Duits vocaal ensemble dat eveneens gevestigd is in Leipzig. Het werd samen met het Internationale Festival für Vokalmusik „a cappella“, opgericht door vijf voormalige leden van het befaamd St. Thomas Jongenskoor. De vijf zangers, enkel mannen dus, brengen sedert 1992, Middeleeuwse en Renaissance muziek en werken samen met hedendaagse componisten als Ivan Moody, Dimitri Terzakis, Marcus Ludwig (bvb. ‘Drei Gedichte von Paul Celan’) en Siegfried Thiele. Hun cd, “Leipziger Disputation” won een Opus klassik. Amarcord, dat zijn de tenoren Wolfram Lattke en Robert Pohlers, de bariton Frank Ozimek, en de bassen Daniel Knauft en Holger Krause. Deze cd met kerstliederen uit de periode van de 13de – tot de 21ste  eeuw, is puur kerstgenot. Schitterend.Tracklist :

Gaudete (Böhmen, 15. Jahrhundert)

Christe Redemptor omnium (Lassus)

Veni, veni, Emmanuel (Frankreich, 13. Jahrhundert)

Maria durch ein Dornwald ging (16. Jahrhundert)

In the bleak Mid-Winter (Holst)

Gaude, gaude laetare & Freu dich, Sion, und jubilier (Freundt)

Helft mir Gott’s Güte preisen

Upon the Snow-Clad Earth (Sullivan)

The Sussex Carol

Puer natus in Bethlehem (13. Jahrhundert)

Es ist ein Ros entsprungen (Praetorius)

The Coventry Carol; God rest you merry, Gentlemen

Jospeh, liber neve myn (Schlesien, um 1420) Resonet in laudibus (Lasso)

Ich steh an deiner Krippen hier (Luther)

Schlaf wohl, du Himmelsknabe du (Neuner)

Nuevas, nuevas (Spanien, 15. Jahrhundert)

Al del hato (Spanien, 15. Jahrhundert)

Dezi, flor rresplandeciente (Spanien, 15. Jahrhundert)

Gran Gasajo siento yo (Encina)

La Negrina (Flecha)

Weihnacht (Mauersberger)

Stille Nacht (Gruber)Weihnacht amarcord  cd Raumklang RKAP14119