“A baroque Christmas”, Bachs Weihnachtsoratorium o.l.v. René Jacobs en Duits-Lutherse en Franse kerstmuziek uit de barokperiode o.l.v. Chiara Banchini en Jesper Christensen, Sébastien Daucé, en Konrad Junghänel, op het label harmonia mundi. Top!

Het Weihnachtsoratorium was het subliem resultaat van een uitgebreid project dat Bach voltooide tussen december 1734 en januari 1735. Dit monumentaal fresco over de geschiedenis van de geboorte van Christus, voor vertellers, solisten, koren en orkest, bestaat uit niet minder dan zes afdelingen, zijnde elk een uitgebreide cantate. De algemene toon, het verzoenen van de meest gewaagde polyfonie met de geest van Kerstmis en een ontroerende naïviteit, begiftigt dit meesterwerk o.l.v. René jacobs, met een buitengewone frisheid. Subliem.

De opname van Bachs Kerstoratorium, uitgevoerd door René Jacobs, was bij de release in 1997, één van de discografische hoogtepunten van het jaar. Critici over de hele wereld prezen de verfijnde interpretatie, de prachtige cast, de zeggingskracht van de evangelist en de meeslepende prestaties van de zangers. Overigens won de opname verschillende prestigieuze prijzen en heeft ze tot op de dag van vandaag nog steeds niets van zijn opwindende muzikale kracht verloren. Uitvoerders waren  Dorothea Röschmann, Andreas Scholl, Werner Güra, Klaus Häger, het RIAS Kammerchor en de Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs.

In de kerstperiode van 2004 besloot harmonia mundi bijvoorbeeld om een ​​luxe speciale editie van deze opname uit te brengen. Uitgevoerd met extra teksten, nodigde deze boek-cd-editie met zijn talrijke illustraties uit, om Bachs muzikale beschrijving van de kerstevenementen te volgen terwijl je naar de foto’s keek. Jacobs verfrissende voorstelling met uitstekende solisten leverde een levendige, sensuele kerstopera op. In dit kerstoratorium ontmoetten geweldige zangers, een fantastisch koor en een speciaal instrumentaal ensemble elkaar om iets buitengewoons uit te voeren onder de schitterende leiding van de Vlaamse contratenor/dirigent, René Jacobs (°1946).

Dit is een fantastische uitvoering en het orkestspel en koorzang zijn geweldig. De Evangelist / tenor-solist, Werner Güra, is één van de beste ooit gehoord en de leiding van Jacobs is zowel geïnformeerd als geïnspireerd. De zangers, met name Dorothea Röschmann, die de laatste jaren almaar populairder is geworden, zijn van topklasse en het orkest en het koor zijn dat ook. Het is een eerder “extraverte” vertolking, maar die zeer geschikt is voor het lieflijk onderwerp. 

Dorothea Röschmann (°1967) uit Flensburg in Schleswig-Holstein, studeerde aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg, bij Barbara Schlick aan de Akademie für Alte Musik in Bremen, en vervolgens in Los Angeles, New York en Tel Aviv, en bij Vera Rózsa in Londen. Ze werkt sinds 1986 als lied- en concertzangeres, zowel in Duitsland als in het buitenland en kreeg internationale erkenning in 1995 met haar debuut op het Festival van Salzburg, waar ze de rol van Susanna zong in “Le nozze di Figaro”, o.l.v. Nikolaus Harnoncourt, in een regie van Luc Bondy. 

De “Akademie für Alte Musik” met een variërende bezetting van 7 tot 45 leden, is een prestigieus, Duits kamerorkest dat in 1982 in Oost-Berlijn werd opgericht en zich toelegde op de authentieke uitvoeringspraktijk. Het orkest werkte samen met dirigent René Jacobs, maar had en heeft ook een vaste band met dirigenten als Marcus Creed, Peter Dijkstra, Hans-Christoph Rademann en Daniel Reuss. Sinds 1994 neemt de Akademie exclusief hun cd’s op voor het label Harmonia Mundi France . 

Het Kamerkoor RIAS (“Rundfunk im amerikanischen Sektor”) werd in 1948 opgericht als het radiokoor van RIAS. Eén van de belangrijkste bepalingen was de promotie van hedendaagse muziek. In aanvulling op het standaardrepertoire voor kamerkoren, heeft het koor dan ook herhaaldelijk werken van talrijke, hedendaagse componisten uitgevoerd. Sommige componisten maakten ook speciaal werken voor het koor. Tijdens de 18 jaar onder leiding van Günther Arndt (1907-1976), die ook het “Berliner Motettenchor” oprichtte, nam het koor dat soms ook wel eens het “Günther Arndt Koor” genoemd werd, ook talrijke opnames op met bekende zangers. In 1992 werd de zender RIAS omgedoopt tot “DeutschlandRadio Berlin” en heet nu, “Deutschlandradio Kultur”.

De tempi die Jacobs koos voor sommige delen zijn in groot contrast met andere lezingen en zijn soms een stuk langzamer dan de meeste versies. Jacobs gebruikt daarenboven ook soms rubato en subtiele tempo-verschillen. Door de kwaliteit van de uitvoerders en door het gedreven enthousiasme van René Jacobs, was en blijft deze uitvoering, van alle bestaande opnames van Bachs meesterwerk, één van de allerbeste. Niet te missen! Grandioos!

De componisten van de 17de – en 18de  eeuw, variërend van innige eenvoud tot uitgebreide polyfonie, lieten ons enkele van de meest sublieme pagina’s met religieuze muziek na, bedoeld  om het verhaal van de geboorte te vertellen. Deze buitengewone, muzikale erfenis blijft vandaag resoneren met tijdloze vereniging, plechtigheid en vreugde.Naast het Weihnachtsoratorium BWV 248 van Johann Sebastian Bach (1685-1750) (eerste 2 cd’s), staan op de 3de cd, de 3 versies van “Pastorale sur la Naissance de Notre Seigneur Jésus-Christ”, H. 483, (seconde version, H. 483a en troisième version, H. 483b) en “Grandes antiennes O de l’avent, H. 36-43. van Marc-Antoine Charpentier (1643-1704). Op de 4de cd ontdekt u het Concerto Grosso op. 6 nr. 8 in sol klein van Arcangelo Corelli (1653-1713), “Entsetze dich, Natur” uit de Weihnachtshistorie van Johann Rosenmüller (1619-1684), “Herzlich lieb hab ich Dich o Herr”, BuxWV 41 en “Befiehl dem Engel daß er kommt”, BuxWV 10 van Dietrich Buxtehude (1637-1707), Heute ist Christus geboren, SVW 439 van Heinrich Schütz [1585-1672), Noël provençal van Louis-Claude Daquin (1694-1772), Pastorale van Domenico Zipoli [1688-1726) en Quand Jésus naquit à Noël van Claude Bénigne Balbastre (1727-1799).De uitvoerders zijn Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor en Concerto Vocale o.l.v. René Jacobs, Ensemble 415 o.l.v. de violiste, Chiara Banchini en Jesper Christensen, het Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé, en Cantus Cölln en Concerto Palatino o.l.v. Konrad Junghänel met René Saorgin, orgel.

A baroque Christmas 4 cd harmonia mundi HMX2908984.87

https://www.stretto.be/2017/12/17/bachs-weihnachtsoratorium-o-l-v-hans-christoph-rademann-op-het-label-carus-schitterend/