Wondermooie “O Nata Lux” door The Zurich Chamber Singers o.l.v. Christian Erny, op het label Berlin Classics. Troost in moeilijke tijden.

Met “O Nata Lux” brengen de Zurich Chamber Singers hun debuutalbum uit met Berlin Classics onder leiding van Christian Erny. Het resultaat is een veelzijdig album met liederen en motetten uit vijf eeuwen, die zich onderscheidt van puur liturgische kerstalbums. Tegelijkertijd reflecteert “O Nata Lux” op de kern van de kerstboodschap.“Midden in de koude winter, halverwege de nacht”, werd Jezus geboren, zo zingen ze in het kerstlied “Es ist ein Ros entsprungen”. Met Kerstmis vieren christenen de verlossing van de mensheid door de geboorte van Jezus – een symbool van licht – wat midden in de duisternis gebeurt. Het licht dat door de kou en duisternis doordringt, is een centraal onderwerp van kerstkunst en -muziek en maakt deel uit van vele wintertradities over de hele wereld. Met “O nata lux” wijden de Zurich Chamber Singers zich aan dit symbool, zoals het al eeuwenlang wordt ervaren in de westerse kunstmuziek.
Volgend op de chronologie van Advent, strekt het album zich uit van renaissance werken van Osiander, Tallis en Praetorius tot liederen van Bach, Holst en Britten en hedendaagse werken van Marcus Paus (met marimba) en Rhiannon Randle (foto). Hij schreef een werk in opdracht, gemaakt in 2018 voor de Zurich Chamber Singers, dat nauwe muzikale banden heeft met Tallis ‘O nata lux’, een stuk dat meer dan vierhonderd jaar eerder is gecomponeerd. Opgedragen aan de nagedachtenis van haar grootmoeder, is Randle’s motet een meditatief en introvert koorwerk, over troost en vertrouwen.Het jong Zwitsers ensemble gebruikt de verschillende tonale talen om de verschillende aspecten van advent en kerst te belichten. Het bereik strekt zich uit van de heldere en gekwelde eenvoud van een officiële hymne tot de geluidskwaliteit van Bruckner tot de interessante combinatie van diepe marimba-tremolo’s met de golvende, uitwaaierende akkoorden van het koor.Met een combinatie van hoogwaardig vocaal werk, vernieuwende programmaconcepten en een moderne uitstraling krijgt het vocaal ensemble sinds de oprichting in 2015 steeds meer aandacht. Op de cd staan werken van Thomas Tallis (1505-1585), Lucas Osiander (1534-1604), Michael Praetorius (1571-1621), Rhiannon Randle (geb. 1993), Joseph Bovet (1879-1951), Benjamin Britten (1913-1976), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Max Bruch (1838-1920), Tomas Louis de Victoria (1548-1611), Marcus Paus (geb. 1979) en Gustav Holst (1874-1934).De Zürich Chamber Singers en hun koordirecteur Christian Erny zijn erin geslaagd om een opmerkelijk ander album te maken: De tracklijst maakt niet alleen indruk met zijn intelligente conceptie, maar bevat naast het eerbetoon aan de traditionele wijzen ook eigentijdse composities die boeien door hun helderheid. “O Nata Lux” is meer dan alleen een liturgisch kerstalbum. Het verlicht Kerstmis voorbij het christelijk perspectief en brengt muzikaal licht in de duisternis.De jonge, Zwitserse musicus, Christian Erny (foto), geboren in Winterthur in 1988, heeft een gediversifieerde muzikale achtergrond. Hij ging op zesjarige leeftijd naar het Conservatorium van Winterthur en kreeg les in piano, koorzang en popmuziek. Na het behalen van zijn eindexamen aan de Rychenberg Canton School in 2007, vervolgde hij zijn muziekstudie piano bij Hans-Jürg Strub aan de Zurich University of the Arts, waar hij een masterdiploma behaalde in muziekonderwijs en in de concertles van Jean-Louis Haguenauer aan de gerenommeerde Jacobs School of Music in Bloomington (Performer Diploma). Vervolgens deed hij waardevolle ervaring op door intensief samen te werken met Leif Ove Andsnes en Eldar Nebolsin aan de Piano Academie in Bergen. Erny ontving ook een Certificate of Advanced Studies in dirigeren na zijn studie bij Markus Utz en Beat Schäfer aan de Zurich University of the Arts.
Erny speelde als pianist solo- en liedrecitals in Zwitserland, Duitsland, de VS, Frankrijk en Noorwegen. Hij is meerdere keren live te horen geweest op Radio Swiss. De Hirschmann Foundation kende hem een beurs toe voor het beste masterproject van 2013; op het Internationale Pianoconcours Île-de-France in 2015 won hij een prijs voor de beste vertolking van een werk van Arnold Schönberg. Erny begon al vroeg in zijn studie met het dirigeren van koren en deed al snel belangrijke ervaring op als dirigent. Tegenwoordig leidt hij The Zurich Chamber Singers, het professioneel, vocaal ensemble dat hij oprichtte, en assisteert hij ook bij het Winterthur Conservatory Chamber Choir. Erny leidt sinds 2015 een pianoklas op het Teachers College en Gymnasium Kreuzlingen.Tracklist :

Tallis: O nata lux

Claas: Maria durch ein Dornwald ging

Osiander: Nun komm der Heiden Heiland

Praetorius: Es ist ein Ros entsprungen

Randle: O nata lux

Bovet: Quittez vos houlettes; O nuit brillantePerissas: Nous etions trios bergerettes

Britten: A Hymn to the Virgin

Bach: O Jesulein süß BWV 493; Ich steh an deiner Krippen hier BWV 469

Bruch: Wiegenlied der Hirten

Victoria: O magnum mysterium

Paus: O magnum mysterium

Praetorius: Magnificat quinti toni alio modo com Canticis Ecclesiastici

Holst: In the bleak midwinterO Nata Lux The Zurich Chamber Singers cd Berlin Classics 0301601

https://www.stretto.be/2020/12/10/sachsische-weihnacht-door-het-blechblaserensemble-ludwig-guttler-op-het-label-berlin-classics-schitterend/