“Sächsische Weihnacht” door het Blechbläserensemble Ludwig Güttler, op het label Berlin Classics. Schitterend!

Een kerst zonder muziek is voor Ludwig Güttler ondenkbaar, zeker in een ongewone en moeilijke tijd zoals nu. Met zijn nieuwe cd met de mooiste en meest reflecterende kerstliederen, wil Ludwig Güttler alle luisteraars de kans geven om de kerst zo contemplatief mogelijk door te brengen. Hoewel een muzikale kerst zoals we die kennen, met volle kerken en samen muziek maken, dit jaar moeilijk zal worden, brengt Güttlers muziek ons ​​op een andere, heel intieme manier samen. De grote trompettist geeft hoop op betere tijden en haalt herinneringen op aan Kerstmis uit zijn geboortestreek, het Ertsgebergte aan de grens tussen Saksen en Tsjechië.Kerst in het Ertsgebergte is nl. iets heel bijzonders. Vanwege de mijnbouwtraditie is het een lichtfestival. Uit het gebied van het Ertsgebergte zijn de “Weihnachtsberg” of “Weihnachtswinkel” (foto), die zijn oorsprong had in de zogenaamde Buckelbergwerk-modellen uit de 18de eeuw, die alleen mijnbouwonderwerpen hadden, en de kerstpiramide (foto) bekend. “Stel je een mijnwerker voor die eeuwen geleden heel vroeg opstond”, vertelt Ludwig Güttler, “het was nog donker, de ochtenddienst bijwoonde, dan de schacht inging en thuiskwam van zijn werk als het al donker was, dan ontwikkel je een verlangen zoals deze arbeider, een verlangen naar licht. Tegenwoordig is het nauwelijks te begrijpen, wanneer we alles om ons heen verlichten met elektrisch licht en al te vaak ons doel overschrijden, denkend aan het wereldwijd probleem van lichtvervuiling. Ik associeer de kerst uit mijn kindertijd”, zo vertelt hij verder, “met een licht strelende realiteit en gedachten als, wat geef ik aan wie, en wat meer is, wat krijg ik? Toen ik vijf was, kreeg ik van mijn grootmoeder een accordeon. Een schat verpakt in een simpele kartonnen doos. Wat betreft mijn wezen en mijn verdere oefening op het instrument, was de inhoud het meest blijvende geschenk dat ik ooit heb ontvangen.”Deze magnifieke cd, “Sächsische Weihnacht“, bevat 36 nummers, bestaande uit al het niet eerder gepubliceerd materiaal van de grote trompettist, dat samen met zijn koperensemble, werd opgenomen in verschillende kerken in Saksen, o.a. de Frauenkirche in Dresden, de Marienkirche in Pirna en de kerk in Poldit, en twee toegiften die de afgelopen jaren zorgvuldig zijn verzameld uit zijn concertprogramma. Hij koos muziek van o.a. Valerius Otto (1579-1612), Ludwig van Beethoven (1770-1827), Antonio Vivaldi (1678-1741), Johann Crüger (1598-1662), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Ludwig Güttler (°1943), Michael Praetorius (1571-1621), Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680), Gisbert Näther (° 1948), Walther Hensel (1887-1956), Orindio Bartolini (1589-1640) en Adolf Busch (1891-1952).De muziek geeft je als luisteraar een thuisgevoel. Je komt in een concertsituatie terecht waarin je terugkijkt op de kerstvieringen uit je kindertijd. Door de hoge uitstraling van de koperblazers ben je ook vervuld van een gloed die ons niet alleen op de feestdagen, maar het hele jaar door mag vergezellen. Ontdek ook zijn cd “Ein barockes Festkonzert in der Frauenkirche” (foto) op het label Berlin Classics. Niet te missen!Tracklist :

Otto: Intrada Es-Dur für Blechbläser & Pauken

Beethoven: 5 Variationen über “Tochter Zion”

Vivaldi: Allemanda für 2 Blechbläserchöre

Crüger: Wie soll ich dich empfangen für vierstimmigen Bläserchor

Bach: Concerto C-Dur aus BWV 1051 / 230

Praetorius: Jubilate Domino; Sinfonia; Choral; Den die Hirten lobeten sehre für 4 Blechbläserchöre

Schmelzer: Suite C-Dur für 2 Blechbläserchöre & Pauken

Praetorius / Vulpius / Brade: Partita über “Es ist ein Ros’ entsprungen

Walter: Uns ist geborn für fünfstimmigen BläserchorNäther: Joseph, lieber Joseph mein für 3 Trompeten & Tuba

Hensel / Güttler: Postludium

Bartolini: Canzon Nr. 30 für 2 Blechbläsergruppen & Pauken

Güttler: Kommet ihr Hirten für 2 Blechbläsergruppen & Pauken

Busch: Seven Madrigals on Negro Spirituals” op. 85b (Ausz.)

Chilese: Canzon Nr. 31 für 2 Blechbläserchöre “in Echo”

Praetorius / Bach / Eccard: Partita über “Vom Himmel hoch, da komm ich her

Clarke: The Prince of Denmark’s March

Liszt: Christus ist geboren“Sächsische Weihnacht” Blechbläserensemble Ludwig Güttler cd Berlin Classics 0301639

https://www.stretto.be/2019/12/21/europa-cantat-weihnachtsmusik-door-trompettist-ludwig-guttler-weihnachten-mit-dem-dresdner-kreuzchor-en-bachs-meesterlijk-weihnachtsoratorium-met/

https://www.stretto.be/2017/12/17/schitterende-kerst-met-berlin-classics/

https://www.stretto.be/2017/04/05/het-fenomeen-guttler-saksens-muzikale-trots/

https://www.stretto.be/2018/08/05/brass-hommage-van-german-brass-en-de-edition-europa-van-trompettist-ludwig-guttler-op-het-label-berlin-classics-heerlijk/