“Europa Cantat Weihnachtsmusik” door trompettist Ludwig Güttler, “Weihnachten mit dem Dresdner Kreuzchor”, en Bachs meesterlijk “Weihnachtsoratorium” met o.a. Theo Adam en Peter Schreier, op het prestigieus label Berlin Classics. Niet te missen!

Berlin Classics is een schitterend label vol unieke opnamen. De catalogus bevat o.a. belangrijke historische uitgaven, voor het merendeel opgenomen in Leipzig, Dresden en Berlijn. De geschiedenis van het label gaat 70 jaar terug toen het in 1947 door de zanger en acteur Ernst Busch (1900-1980) uit Kiel werd opgericht als onderdeel van zijn “Lied der Zeit Schallplatten GmbH”, het eerste belangrijk platenlabel in de toenmalige DDR.

Na zijn studie bij de Bach trompettist Armin Männel aan de Muziekacademie “Felix Mendelssohn Bartholdy” in Leipzig, begon Güttlers carrière in 1965 in het Händel Festival Orkest in Halle (Saale), in ’69 in het Dresdens Filharmonisch orkest, en aan de “Universität Carl Maria von Weber” in Dresden, waar hij hoogleraar trompet werd. Hij gaf ook les tijdens het jaarlijks Internationaal Muziekseminarie in Weimar. Sinds het midden van de jaren ‘70 is Güttler vooral als solist en als dirigent in binnen- en buitenland actief en bekend. Hij wijdde zich al die tijd aan de trompetliteratuur van de 18de eeuw en zijn specifieke specialiteit werd de hoog gestemde piccolo trompet voor het spelen van de partijen die oorspronkelijk voor baroktrompet geschreven waren.

De kunstenaar kent in veel opzichten geen grenzen. Lang vóór 1989 wist hij de Oost-Duitse grens te overwinnen door te zoeken naar een publiek in voormalig West-Duitsland. De nu 75-jarige musicus blijft heel actief en werkt voortdurend aan nieuwe projecten en het ontwikkelen van ideeën. In meer dan 40 jaar groeide de unieke verscheidenheid van zijn repertoire, van barok tot klassiek en modern, van Schütz over Bach en Mozart, tot Hindemith en Honegger.

“Voor mij was het belangrijk om componisten te verzamelen die het idee van Europa uitdrukken, zij het in hun oorsprong, hun opleiding, hun reizen en verhuizingen naar verschillende plaatsen van actie”, vertelt Ludwig Güttler

Dit idee zit ook achter de nieuwe cd van de trompettist. Hoewel de gelegenheid voor deze editie Kerstmis was, het festival der festivals, verwijst Ludwig Güttler naar iets fundamenteels. Vandaar de titel: “Europa Cantat – Europa zingt”: componisten uit heel Europa worden in deze editie muzikaal samengebracht en maken zo de overeenkomsten op zowel muzikaal als tekstueel niveau duidelijk.

Zijn muzikale reis door Europa’s tijdperken en regio’s begint met een sonore intrada van de Italiaanse componist Pietro Torri. Naast de enigszins onbekende Europese componisten zijn ook grote namen op de cd vertegenwoordigd, zoals Händel, Vivaldi, Telemann en Johann Sebastian Bach. De laatste was, in de geest althans, een goed bereisde kosmopoliet, die profiteerde van de levendige uitwisseling en zijn reis door verschillende Lutherse steden.

Op de cd staan Bach, J S: Wacht auf (uit Canata BWV110), Biber: Missa Alleluja a 26, Willian Brade: Paduana, Gottfried Finger: Sonata No. 3, Handel: Tochter Zion, freue dich, Lully: Le Carrousel De Monseigneur: Marches Militaires, Schmelzer: Venite ocius! Transeamus usque in Bethlehem, Telemann: Lobt Gott, ihr Christen allzugleich, TWV 1:1066, Torri: Intrada en Vejvanovsky: Missa salvatoris.

Het Kreuzchor Dresden is één van de oudste en beroemdste jongenskoren ter wereld. De geschiedenis gaat terug naar de eerste vermelding van de stad Dresden in de vroege 13de eeuw. Zelfs na 800 jaar is één van de belangrijkste taken van de Kruzianer om te zingen in de liturgische diensten van de Kreuzkirche op de Altmarkt in Dresden. Dit is waar het Dresden Kreuzchor optreedt in vespers en diensten en regelmatig schitterende concerten geeft met religieuze muziek. Ze vormen de kern van het repertoire en zijn een uitdrukking van het christelijk-humanistisch karakter van het koor. Naast belangrijke solisten zijn Dresden Philharmonic en het Saxon State Orchestra Dresden belangrijke artistieke partners. Het Dresden Kreuzchor werkt ook met oude muziekensembles zoals het Freiburg Barok Orkest en de Berlijnse Academie voor Oude Muziek. Het repertoire van het Kreuzchor varieert van de Renaissance tot premières van hedendaagse werken. Zijn uitgebreide artistieke werk is gedocumenteerd in talloze opnames.

Kerst met het Dresdner Kreuzchor betekent voor de 120 jonge zangers van het Kreuzchor elk jaar ook een hoogstaand, muzikaal kerstfeest. Met deze selectie van de beste en mooiste werken uit zijn meer dan 800 jaar geschiedenis, geeft het koor inzicht in zijn tradities rond de meest reflecterende viering van het jaar. De “Kruzianer” brengen Kerstmis door in de eigen kring van het koor. Op eerste kerstdag begint de dag vroeg om 6 uur met de Mette in de Kreuzkirche in Dresden. De luisteraars zullen door het Kreuzchor in Dresden worden vervoerd in zijn zeer speciale en unieke kerst.

Tracklist :

Sei willkommen, Jesulein (Hammerschmidt); Es ist ein Ros entsprungen (Praetorius); Übers Gebirg Maria geht (Eccard); Uns ist ein Kind geboren (Seidel); Tochter Zion (Händel); Macht hoch die Tür (Satz: Mauersberger); Schlaf, mein Kindelein (Reger); Jerusalem gaude gaudio magno (Demantius); Nun komm der Heiden Heiland (Praetorius); Singet und klinget, ihr Kinderlein (Praetorius); Leise rieselt der Schnee (Satz: Schicha); Vom Himmel hoch (Satz: Mauersberger); In dulci jubilo (Satz: Thiel); Lieb Nachtigall, wach auf (Satz: Träder); Maria auf dem Berge (Woyrsch); Wie schön singt uns der Engel Schar (Freundt); Es kommt ein Schiff geladen (Satz: Reger); Maria durch ein Dornwald ging (Satz: Kaminski); Ihr Kinderlein kommet (Satz: Schicha); Stille Nacht, heilige Nacht (Gruber); O du fröhliche (Satz: Mauersberger).

Uitvoerders zijn het Dresdner Kreuzchor, Cappella Sagittariana Dresden en Dresdner Philharmonie o.l.v. Roderich Kreile (foto) en Gothart Stier (foto).

Het Weihnachtsoratorium was het subliem resultaat van een uitgebreid project dat Bach voltooide tussen december 1734 en januari 1735. Dit monumentaal fresco over de geschiedenis van de geboorte van Christus, voor vertellers, solisten, koren en orkest, bestaat uit niet minder dan zes delen, zijnde elk een uitgebreide cantate. Bach componeerde zijn “Oratorium Tempore Nativitatis” voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. De teksten ontleend aan het Lucas Evangelie en het Evangelie volgens Mattheüs, werden waarschijnlijk samengesteld door librettist Picander, pseudoniem van Christian Friedrich Henrici.

Elk jaar is het feestelijk kerstoratorium voor Berlin Classics het hoogtepunt van het kerstseizoen. Dit jaar weliswaar met een opvallende, nieuwe geremasterde editie, waarin de oude banden werden geremasterd en gedigitaliseerd tijdens een complex restauratieproces. Met meer dan 60.000 verkochte exemplaren bewijst deze 3-cd-box elk jaar zijn populariteit – “Overwhelming Sound”, “Unreachable Reference”, “An Example of Musical Perfection”, zijn slechts enkele voorbeelden van de vele positieve resonanties in de media.

De veelgeprezen opname uit de jaren 1974/1975 omvat het compleet meesterwerk van Bach in een meer dan uitstekende cast met Arleen Auger (foto), Theo Adam (foto) en Peter Schreier (foto), de beide laatsten, ex leden van het Kreuzchor. Andere uitvoerders zijn Annelies Burmeister (mezzo-sopraan), Dresdner Kreuzchor en Dresdner Philharmonic o.l.v. Martin Flämig. Niet te missen!

Europa Cantat Weihnachts Musik Ludwig Güttler & Ensembles cd Berlin Classics 0301307BC

Weihnachten mit dem Dresdner Kreuzchor Dresdner Kreuzchor Cappella Sagittariana Dresden Dresdner Philharmonie, Roderich Kreile, Gothart Stier cd Berlin Classics  0301390BC

J.S. Bach Weihnachtsoratorium BWV 248 (2019 Remastering) Arleen Auger Theo Adam Peter Schreier Dresdner Kreuzchor Dresdner Philharmonie Martin Flämig 3 cd Berlin Classics 0301389BC

https://www.stretto.be/2017/12/17/schitterende-kerst-met-berlin-classics/

https://www.stretto.be/2020/12/10/sachsische-weihnacht-door-het-blechblaserensemble-ludwig-guttler-op-het-label-berlin-classics-schitterend/