“Kunst van de 20ste & 21ste eeuw, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België”, een magnifieke, geïllustreerde uitgave van Lannoo.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België/Les musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, werd als “Musée Royal de Peinture et de Sculpture”, in 1802 opgericht door de toen nog eerste consul, Bonaparte. De Koninklijke Musea herbergen ondertussen schitterende kunstwerken die getuigen van de grote, culturele rijkdom van Belgiê. De KMSKB-collecties overspannen nl. meer dan zes eeuwen geschiedenis, van de Vlaamse Primitieven tot vandaag. U ziet en leest het in dit boek. In 1928 begonnen de KMSKB met de uitbouw van een collectie ‘levende’ kunst. Dat geheel van moderne en hedendaagse kunstwerken vormt een boeiende weerspiegeling van het avontuur van vernieuwing dat zich vanaf 1900 in de kunst doorzette. De collectie bestaat voor een groot deel uit werk van Belgische kunstenaars die tot in het verre buitenland bekend zijn en illustreert de belangrijkste bewegingen en artistieke ontwikkelingen van de 20ste eeuw. Vanaf de jaren 1960 kwamen daar ook grote internationale figuren bij dankzij een uitgekiende aankooppolitiek.De opening in 1984 van het lang verwachte Museum voor Moderne Kunst onder impuls van hoofdconservator Philippe Roberts-Jones en ontworpen door architect Roger Bastin, was een mijlpaal in de geschiedenis van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. In de jaren die volgden op de oprichting van het Museum voor Moderne Kunst werden in België talrijke evenementen georganiseerd die de eigentijdse kunst bij een breder publiek bekendmaakten, de tentoonstellingen ‘Place Saint-Lambert Investigations’ in Luik (1985) en ‘Chambres d’amis’ in Gent (1986), een jaar later gevolgd door de opening van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (MuHKA). In 1992 werd daarenboven aan de Belg, Jan Hoet, gevraagd om Documenta IX in Kassel te leiden.De KMSKB, zijnde het Old Masters Museum, (vroeger het Museum voor Oude Kunst), het Museum voor Moderne Kunst (bestaande uit het Fin-de-Siècle Museum en het Modern Museum), het Wiertzmuseum, het Meuniermuseum en het Magrittemuseum met het Museum voor Abstracte Kunst, beschikken vandaag over een indrukwekkende, internationale collectie van hoog niveau, die nog voortdurend wordt uitgebreid. Alle media die mee de geschiedenis van de kunst hebben vormgegeven, zijn vertegenwoordigd, van olieverfschilderkunst tot video, over beeldhouwkunst, tekenkunst, fotografie en installatiekunst.In de KMSKB zijn werken te zien van onder meer René Magritte, Max Ernst, Marc Chagall, Salvador Dalí, Francis Bacon, Henry Moore, Josef Albers, Donald Judd, Lucio Fontana, Pierre Alechinsky, Marcel Broodthaers en Christo, maar ook van recentere kunstenaars als Luc Tuymans, Jan Fabre, Thierry De Cordier, Wim Delvoye, Rinus Van de Velde en David Claerbout.Dit boek biedt met een bespreking van een 100-tal werken en ongeveer 150 mooie reproducties, een relevant overzicht van de meesterwerken van de moderne en eigentijdse kunst van de KMSKB. Het boek, het tweede deel van een reeks over de collecties van de KMSKB, toont Kunst van na 1900 in de KMSKB, geselecteerde werken, opzienbarende legaten, kunst op papier en kunst van papier, en videokunst. Om af te ronden, een beknopte bibliografie en de index van de kunstenaars. Niet te missen!Kunst van de 20ste en 21ste eeuw Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België 240 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo ISBN 9782390251460