Andreas Fahrmeir, “Deutschland Globalgeschichte einer Nation”,  de eerste wereldwijde geschiedenis van Duitsland. Grandioos! Een must!

Tal van uitstekende historici, journalisten en cultuurwetenschappers vertellen in dit monumentaal boek, vakkundig en onderhoudend welke invloeden uit Duitsland de wereld introkken en welke uit de hele wereld, Duitsland beïnvloedden, van de Romeinen in Germania tot de coronapandemie, van Maria Sibylla Merian in Suriname tot Kurt Masur en de val van de Berlijnse muur, van de uitvinding van het buskruit tot de energierevolutie.

We lezen dat de eerste contacten duizenden jaren teruggaan toen de vestiging van wat nu Duitse regio’s zijn, in Europa begon. Vanaf het begin waren de relaties gevarieerd en gedifferentieerd. Denk aan de veranderende relatie tussen Romeinen en Germanen, aan de ambassade van Karel de Grote, aan het hof van de kalief, Hârûn al-Rašid, of aan de oprichting van een universiteit in Praag, een nieuw onderwijsmodel, dat de Alpen overstak. Het wordt duidelijk welke materiële en spirituele mogelijkheden verbonden waren met de opening naar de wereld, als we kijken naar de handelsrijken van de Fugger en Welser of de geboorte van Duitsland vanuit de geest van het humanisme of de inspiratie van Dürer tijdens zijn reis naar Venetië.Maar niet alleen zegeningen door kunst en cultuur, zoals de expeditie van Maria Sibylla Merian naar Suriname, de reizen van Mozart en het werk van Winckelmann in Rome, gingen hand in hand met de toenemende netwerken van Duitsland en de wereld, maar ook de verwoestende ervaringen van oorlog, geweld en barbarij, de Dertigjarige Oorlog, het Duits kolonialisme in Afrika en de onuitwisbare schaamte van de gruwel van de Holocaust. Bovendien werd in de 20ste – en 21ste  eeuw, de steeds nauwere band tussen Duitsland en de wereld tot stand gebracht door enorme economische crises, wereldwijd genetwerkt terrorisme, de gevolgen van klimaatverandering, maar ook door opwindende, grens overschrijdende sportevenementen.Het boek is onderverdeeld over 6 grote hoofdstukken, I. Avant la lettre (400 000 v. Chr.- 540 n. Chr.), II. Vom Paradies und von der Welt – Mittelalter (700-1462), III. Es werde Licht? Ein Land im Aufbruch – Frühe Neuzeit (1502-1784), IV. Das lange Jahrhundert der Revolutionen – Das 19. Jahrhundert (1792-1911), V. Das Zeitalter der Weltkriege (1913-1949), en VI. Erfolge und Gefahren in einer verflochtenen Welt (1950-2020). Deze zijn naar gelang het belang voor een bepaalde periode, voorzien van historische uitstappen naar Bourgondië, Bohemen, Italië en Oostenrijk.Dit boek is een must. Het is een monumentaal werk dat de geschiedenis van Duitsland toont, verweven met de rest van de wereld. Het geeft in zijn volledigheid een meer open beeld van het Duits verleden dan de eerder beperkte, nationale geschiedenissen van vroeger, en daarenboven is het boek een vermakelijk leesboek, een geschiedenisles die zowel leerzaam als verrassend is, een geschiedenisboek om in te bladeren, stimulerend en onderhoudend. Ervaar de wereldwijde geschiedenis van  Duitsland zoals u die nog nooit eerder in een boek hebt gezien!Het is een interessante, prachtige, vaak verrassende en buitengewoon leerzame reis. Van de Fuggers tot het WK, hier vindt iedereen wel iets. De 177! artikelen, geschreven door uitstekende vertegenwoordigers onder de Duitse en soms internationale geschiedschrijvers, zijn een plezier om te lezen, ook mede dankzij hun taalkundige kwaliteit en hun zelfverzekerde competentie. Dit is een boek over 2000 jaar geschiedenis, met verhalen over mensen en machten, gebeurtenissen en uitvindingen, ideeën en kunstwerken. Nog nooit werd zo’n portret van Duitsland, zo’n verrassend ander beeld van de Duitse geschiedenis vanuit veel verschillende perspectieven, gepubliceerd. Dit is een compleet nieuwe, nationale wereldgeschiedenis. Dit is grandioos!Na het Kaiserin-Friedrich-Gymnasium in Bad Homburg vor der Höhe, studeerde Andreas Fahrmeir (°1969) uit Frankfurt am main, eerst scheikunde aan de Johann Wolfgang Goethe Universiteit in Frankfurt am Main, later middeleeuwse en moderne geschiedenis, de geschiedenis van de natuurwetenschappen en Engelse cultuur, en voltooide zijn masteropleiding in 1994. Fahrmeir promoveerde in 1997 aan Sidney Sussex College, University of Cambridge. Zijn proefschrift Citizens and Aliens. Buitenlanders en de wet in Groot-Brittannië en de Duitse staten, 1789-1870,  werd gepubliceerd in 2000. In 1999 ontving hij de Thirlwall-prijs en de Seeley-medaille van de Faculteit Geschiedenis van de Universiteit van Cambridge. Na een dienstverband bij het Duits Historisch Instituut in Londen (1997-2001) volgde Fahrmeirs habilitatie in 2001/2002 met het werk Ehrbare Speculanten. Stadsgrondwet, economie en politiek in de City of London (1688–1900) aan de Universiteit van Frankfurt.In 2002 werkte Fahrmeir kort als consultant voor McKinsey & Company in Frankfurt am Main, waarna hij tot 2004 financiering ontving van het Heisenberg-programma van de Duitse Forschungsgemeinschaft. In 2003 ontving Fahrmeir de Friedrich Sperl-prijs voor de bevordering van de geesteswetenschappen door de Vereniging van Vrienden en Sponsors van de Johann Wolfgang Goethe Universiteit. In 2004 werd Fahrmeir hoogleraar Europese geschiedenis van de 19de – en 20ste eeuw aan de Universiteit van Keulen. Sinds 2006 bekleedt hij het hoogleraarschap voor moderne geschiedenis aan de Johann Wolfgang Goethe Universiteit in Frankfurt am Main, met bijzondere aandacht voor de 19de eeuw, als opvolger van Lothar Gall.Eerder publiceerde hij o.a. samen met de Egyptoloog, Annette Imhausen, “Die Vielfalt normativer Ordnungen (Campus, Frankfurt am Main), hij schreef “Rechtfertigungsnarrative. Zur Begründung normativer Ordnung durch Erzählungen” (Campus, Frankfurt am Main),  samen met Sabine Freitag, “Mord und andere Kleinigkeiten. Ungewöhnliche Kriminalfälle aus sechs Jahrhunderten” (C.H. Beck, München), “Die Deutschen und ihre Nation: Geschichte einer Idee” (Reclam), en”Deutsche Geschichte” (Beck).Andreas Fahrmeir (Hg.) Deutschland Globalgeschichte einer Nation 936 bladz. Duits uitg. C. H. Beck ISBN 978-3-406-75619-1

https://www.stretto.be/2021/12/27/patrick-dassen-de-weimarrepubliek-1918-1933-over-de-kwetsbaarheid-van-de-democratie-een-monumentale-uitgave-van-van-oorschot/

https://www.stretto.be/2021/07/31/helmut-walser-smith-duitsland-een-natie-en-haar-geschiedenis-uitgegeven-door-de-arbeiderspers/

https://www.stretto.be/2020/11/13/christoph-jahr-blut-und-eisen-wie-preussen-deutschland-erzwang-een-bijzonder-interessante-uitgave-van-c-h-beck/