“Kom Benevelt Mie!”, Schubert, gezongen in het West-Vlaams, door Wannes Cappelle, met Nicolas Callot aan de piano. Heerlijk innemend en ontwapenend. Mo gow zeg!

“Kom, benevelt mie!” is de West-Vlaamse vertaling van “Komm, beglücke mich!”, een vers uit Schuberts “Ständchen”. Pianist Nicolas Callot selecteerde twaalf liederen van Franz Schubert en Wannes Cappelle van “Het Zesde Metaal” vertaalde de teksten. Dit project ging in februari 2019 in première, als afsluiter van het Festival van Vlaanderen Kortrijk.Nicolas Callot deelde reeds lang zijn grote liefde voor Schubert met zijn West-Vlaamse vriend uit Wevelgem. Enkele jaren geleden had Nicolas Callot een origineel idee. Hij zou enkele liederen van Schubert selecteren en de zanger, Wannes Cappelle, bekend van de Vlaamse klassieker, “Ploegsteert”, zou de teksten vertalen in het … West-Vlaams. Het resultaat was “Kom, benevelt mie!”, een cd met Schubert liederen, gezongen in de moedertaal van Wannes Cappelle.Wannes Cappelle (°1979) (foto) studeerde Godsdienstwetenschappen in Leuven en volgde daarna de Kleinkunstopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij richtte in 2005, de Belgische band, “Het Zesde Metaal” op, dat na hun debuut cd “Akattemets” in 2008, in 2012, het album “Ploegsteert” uitbracht. Daarna volgden de albums, “Nie Voe Kinders” (2014), “Calais” (2016), en ”Skepsels” (2019).Nu is het formidabele aan de cd met de Schubert liederen, dat het opvallend timbre van de lichte tenorstem van Wannes Cappelle, voor de gelegenheid gecoachet door de bekende contratenor, Steve Dujardin, uitstekend past en geschikt is voor Schubert, die zijn liederen immers oorspronkelijk bedoelde voor een hoge mannenstem. Het Mime achtig timbre (uit Wagners “Ring”) van zijn stem zorgt voor een spontane, beminnelijke en ontwapenende interactie tussen uitvoerder en luisteraar. Komt daarbij het sappig West-Vlaams dat zorgt voor een meer dan relativerende expressie van de door, veelal klassieke baritons, al te zeer over geaccentueerde dramatiek van Schuberts vocale kunst. Dit is Schubert zoals u het nooit gehoord heeft, dit is de meest originele Schubert aller tijden. Beluister meteen “Heidenröslein” en “An Silvia”. Niet te missen! Nicolas Callot (°1979), die Wannes Cappelle schitterend begeleidt op pianoforte en Schuberts “Ungarische Melodie” solo speelt, begon op achtjarige leeftijd met piano bij Heidi Hendrickx en Levente Kende. In 2002 behaalde hij zijn master-diploma aan het conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich verder aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam bij de Russische pianiste, Mila Baslawskaja. Hij volgde ook les bij o.a. E. Leonkaja, J. Wijn, D. Bashkirov, G. Kurtag, C. Hogwood en L. Berman, en behaalde de eerste prijs van Jong Tenuto, van Axion Classics van Belfius Bank, van de Benelux-wedstrijd ‘Jonge Virtuozen’ van de Lions-club en van de drie graden van Cantabile. Ook werd hij laureaat van de Bachwedstrijd, de wedstrijd Stephan de Jonghe en van de wedstrijd ‘Jonge Solisten’ van de Filharmonie, en in 2008 werd hij laureaat van de internationale Brahms wedstrijd in Oostenrijk.Hij speelde talrijke concerten in binnen- en buitenland, o.a. in de V.S., Denemarken, Bulgarije, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Frankrijk en werkte met dirigenten zoals Philippe Herreweghe, Michael Schoenwandt, Georges Octors, Frans Cuypers, Fernand Terby, Piet Swerts, Ivo Venkov, Christo Christov en Pierre Thimus, en speelde met orkesten zoals deFilharmonie, het Deens Radio-orkest, Jeugd en Muziek Antwerpen, het Bulgaars Symfonisch Orkest en het kamerorkest van Luik. Samen met Lucas Blondeel, vormt hij een pianoduo en werkt vaak samen met het Nederlands strijkkwartet, EnAccord. Als liedbegeleider is hij vaak te horen samen met o.a. Hendrickje van Kerckhove en Werner Van Mechelen. Hij is leraar aan de Kunsthumaniora en het Mago in Antwerpen en was enkele jaren assistent-leraar aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam. Naast zijn carrière als concertpianist en pedagoog is hij ook opnametechnicus en regisseur.
Tracklist :

 1. Ständchen
 2. Der Wanderer an den Mond
 3. Der Musensohn
 4. Heidenröslein
 5. An Silvia
 6. Nachtstück
 7. Auf dem Wasser zu Singen
 8. Ungarische Melodie
 9. Des Fischers Liebesglück
 10. An den Mond
 11. Der Wegweiser
 12. Der Leiermann

Kom Benevelt Mie! Wannes Cappelle Nicolas Callot cd BB Classicshttps://www.stretto.be/2020/11/16/bijzondere-winterreise-nach-franz-schubert-door-stefan-hunstein-verteller-hugo-siegmeth-saxofoons-basklarinet-en-axel-wolf-luit-theorbe-op-het-label-oehms/ 

https://www.stretto.be/2017/04/17/over-schuberts-winterreise/