“In Paradisum” door Schola Cantorum of the Cardinal Vaughan Memorial School, o.l.v. Scott Price, op het label Aparté. Subliem!

De Schola Cantorum van de Cardinal Vaughan Memorial School, Londen, heeft een traditie van fijne koorzang die meer dan honderd jaar teruggaat. Op deze cd hoort u hun zuivere stemmen in een selectie van zowel wereldlijke als religieuze werken, variërend van populaire stukken uit films tot de hemelse schoonheid van het Miserere van Allegri.
De Schola Cantorum is het liturgisch koor van The Cardinal Vaughan Memorial School in Kensington, de school genoemd naar kardinaal en aartsbisschop van Westminster, Herbert Alfred Henry Vaughan (1832-1903) (foto). De Schola zingt er elke week tijdens de mis op woensdagochtend, maar is ook te horen in concertzalen en kerken in het hele VK, Westminster Cathedral, Westminster Abbey, St Paul’s Cathedral, Snape Maltings, Winchester Cathedral, York Minster, King’s College en St John’s College, Cambridge, St John’s, Smith Square, Cadogan Hall, The Royal Festival Hall en The Royal Albert Hall. Naast hun jaarlijkse tournee met bestemmingen in de afgelopen jaren als Soweto en Kaapstad, San Francisco, Los Angeles, Cincinnati, Chicago, Milwaukee, New York, Washington, Venetië, Parijs, Rome, Salamanca, Madrid, Leipzig, Dresden, Krakau, Assisi en Barcelona, zong de Schola op de BBC Proms en het Aldeburgh Festival, en zijn ze te horen op tal van beroemde filmsoundtracks, waaronder een Harry Potter-film, en de Oscar-winnende partituur van “Life of Pi”.Professionele ensembles waarmee het koor heeft samengewerkt, zijn o.a. The Monteverdi Choir and Orchestra, His Majestys Sagbutts and Cornetts, The Bach Choir, St James ‘Baroque, The London Symphony Orchestra, Britten Sinfonia en het Gabrieli Consort and Choir. Solisten die naast de Schola zijn verschenen zijn onder meer Sir Thomas Allen, Iestyn Davies, Sarah Fox en Roderick Williams. De dirigenten met wie de jongens hebben opgetreden zijn onder meer Sir Antonio Pappano, Sir John Eliot Gardiner, Sir James MacMillan, Ed Gardner, Semyon Bychkov, David Hill, Paul McCreesh en Placido Domingo. Het koor heeft nauwe banden met het Royal Opera House, Covent Garden, waar de jongens (“Vaughanians”) de afgelopen vijfentwintig jaar in veel producties hebben opgetreden. De jongens hebben daarenboven ook gezongen bij de English National Opera en Opera Holland Park.

Het koor wordt begeleid door organist, Iestyn Evans. Oorspronkelijk afkomstig uit West-Wales, was Iestyn Evans (foto) organist van St Davids Cathedral voor hij naar Queen’s College in Oxford ging. Na zijn afstuderen werd hij organist van Westminster Cathedral en vervolgens van Westminster Abbey, terwijl hij een postdoctorale uitvoeringsopleiding aan de Royal Academy of Music voltooide. Iestyn is nu adjunct-directeur muziek van de kardinaal Vaughan Memorial School in Kensington en organist van St Etheldreda’s Church, Ely Place. Hij is ook dirigent van het Hill Singers Chamber Choir in Wimbledon.
Tracklist:

 1. Vangelis, Conquest of Paradise (from 1492: Conquest of Paradise soundtrack)
 2. Gregorio Allegri, Miserere mei, Deus
 3. Tomas Luis de Victoria, Ave Maria
 4. Anton Bruckner, Christus factus est
 5. Wolfgang Amadeus Mozart, Ave verum corpus
 6. Tomaso Albinoni/Remo Giazotto, The Beatitudes
 7. Gabriel Fauré, In Paradisum
 8. John Rutter, The Lord bless you and keep you
 9. Edward Elgar, Requiem aeternam
 10. Howard Shore, In Dreams (from The Lord of the Rings soundtrack)
 11. Giulio Caccini/Vladimir Vavilov, Ave Maria
 12. Antonio Lotti, Crucifixus
 13. Josef Rheinberger, Abendlied
 14. Morten Lauridsen, Dirait-on
 15. Eric Whitacre, Lux Aurumque
 16. Charles Villiers Stanford, The Blue Bird
 17. Mychael Danna, Tsimtsum (from Life of Pi soundtrack)
 18. Jonathan Dove, Seek Him that maketh the seven stars

https://lnk.to/InParadisumScholaCantorum

In Paradisum Schola Cantorum of the Cardinal Vaughan Memorial School, Iestyn Evans, Scott Price cd Aparté AP228