“Errinnerung, Gustav Mahler Lieder” door Christiane Karg, Malcolm Martineau en…Gustav Mahler zelf op Welte-Migon Piano Rolls”, op het label harmonia mundi. Subliem!

Voor haar eerste solorecital op harmonia mundi, presenteert Christiane Karg, samen met Malcolm Martineau, het intiemste aspect van Mahlers muziek, zijn liederen uit Des Knaben Wunderhorn, liederen uit zijn jeugd en de latere Rückert-Lieder. Twee van deze stukken, waaronder “Das himmlische Leben” uit zijn Symfonie nr. 4, worden hier begeleid door… Mahler zelf! Dit, dankzij een Welte-Mignon pianorol uit 1905.In februari 1901 ging Mahlers “Das klagende Lied” in Wenen in première. Hij werkte toen aan zijn Vijfde Symfonie, aan het lied “Der Tamboursg’sell”, aan de “Kindertotenlieder”, en aan de “Rückert-Lieder, en hij leerde Alma Schindler kennen. In november vond in München de eerste uitvoering van zijn Vierde Symfonie plaats en op 9 maart 1902 trouwde Mahler met Alma. Justine Mahler, zijn zuster, trouwde de volgende dag met de violist, Arnold Rosé. Mahler had contacten met kunstenaars van de Sezession en gaf ter gelegenheid van de opening van de Sezession tentoonstelling, een uitvoering van de finale uit Beethovens Negende Symfonie, in een bewerking voor blazers. Tijdens zijn zomervakantie in Maiernigg werkte hij aan de Vijfde Symfonie.
Op deze cd hoort u Christiane Karg, o.a. begeleid door Gustav Mahler zelf! De uitvinding van Edwin Welte (1876-1958) en zijn zwager, Karl Bockisch (1874-1952), werd beschouwd als het “achtste wereldwonder”. Toen het bedrijf uit Freiburg in de herfst van 1904, een nieuw apparaat presenteerde, waren de mensen enthousiast. Dit merkwaardig apparaat kon nl. op zichzelf piano spelen zonder pianist! En niet zo maar lukraak, maar met de aanslagdynamiek van de respectievelijke pianist. Het werkte als volgt: de pianist speelde op een “opnameapparaat” die de muziek op geperforeerde papieren stroken die om rollen waren gewikkeld, opnam. Deze rollen kunnen vandaag de dag nog steeds op de Welte-Mignon worden gereproduceerd.De Duitse sopraan, Christiane Karg (°1980) uit Feuchtwangen, studeerde zang aan het Mozarteum in Salzburg en aan de Internationale Operastudio in Hamburg. Vervolgens trad ze toe tot het ensemble van de opera van Frankfurt. Als uitstekende soliste en concertkunstenares werd ze twee keer bekroond met de prestigieuze Echo Klassik prijs, in 2010 voor haar debuut Lied cd en in 2016 voor haar cd Amoretti, een opname van concertaria’s van Mozart, Gluck en Grétry met het Arcangelo ensemble o.l.v. Jonathan Cohen. Glorieus op het podium, heeft ze onderscheidingen ontvangen voor haar interpretaties van o.a. Mélisande, Pamina en Zdenka (“Arabella”).Christiane Karg is dan ook één van de meest gevraagde, lyrische sopranen van deze tijd, geprezen voor haar uitvoeringen van operarollen, liederen en oratoria. Ze zingt over de hele wereld. Karg is te horen op liedrecitals in de New Yorkse Carnegie Hall, in het Weense Konzerthaus, in La Scala in Milaan, regelmatig gastoptredens in de Münchense Staatsopera en het Chicago Lyric Opera House, op de Salzburger Festspiele en in het Royal Opera House in Londen. Eind 2017 maakte ze haar debuut in de beroemde MET in New York (“Le Nozze di Figaro”) en de Weense Staatsopera.De Schotse pianist en liedbegeleider, Malcolm Martineau (°1960), werd geboren in Edinburgh en volgde een opleiding aan het George Watson’s College en aan het St Catharine’s College, Cambridge. In 1981 ging hij studeren aan het Royal College of Music en privé bij Joyce Rathbone. Hij speelde in Parijs, Amsterdam, München, Wenen, Milaan, Berlijn, in het Verenigd Koninkrijk en in Noord-Amerika en begeleidde veel van ’s werelds toonaangevende zangers, onder wie Thomas Allen, Dame Janet Baker, Barbara Bonney, Susan Graham, Della Jones, Simon Keenlyside, Tom Krause, Dame Felicity Lott, Anne Sofie von Otter, Frederica von Stade, Bryn Terfel, Sarah Walker en Ainhoa Arteta. Hij speelde op talloze festivals in het Verenigd Koninkrijk, gaf vele recitals voor de BBC en verscheen op festivals in Aix-en-Provence, Wenen, Edinburgh en Salzburg en in Noord- en Zuid-Amerika. In 2004 kreeg hij een eredoctoraat aan de Royal Scottisch Academy of Music and Drama en in 2009 werd hij benoemd tot International Fellow of Accompaniment.

De Duitse sopraan en haar vaste recital-partner betoveren in de Rückert-Lieder, de liederen uit Des Knaben Wunderhorn en Lieder und Gesänge aus der Jugendzeit. Het kunstenaarschap van Karg, dat zich onderscheidt door natuurlijke intelligentie en een levendig gevoel voor communicatie, is een ideale aanvulling op dat van Martineau en omgekeerd. Haar stem is mooi en fluweelzacht, en met haar uiterst gevoelige partner, is deze opname een lieduitvoering geworden van een prachtige frisheid en intelligentie. Een heerlijk mooie cd, een echte aanrader.Tracklist:

Des Knaben Wunderhorn :

1.Rheinlegendchen

2.Wer hat dies Liedlein erdacht?

3.Lieder und Gesänge aus der Jugendzeit :

Hans und GreteDes Knaben Wunderhorn (1899) :

4.Ablösung im Sommer

5.Scheiden und Meiden

6.Verlor’ne Müh’

7.Des Antonius von Padua Fischpredigt

8.Das irdische Leben

9.Wo die schönen Trompeten blasenRückert-Lieder :

10.Blicke mir nicht in die Lieder!

11.Ich atmet’ einen linden Duft!

12.Um Mitternacht

13.Liebst du um Schönheit

14.Ich bin der Welt abhanden gekommenLieder und Gesänge :

15.Erinnerung

16.Phantasie

17.Nicht wiedersehen

18.Ich ging mit Lust

Gustav Mahler, Welte-Mignon Piano Rolls :

19.Des Knaben Wunderhorn

Das himmlische Leben (Symphony no. 4)

https://lnk.to/erinnerung-karg

Erinnerung Gustav Mahler Lieder Christiane Karg Soprano Malcolm Martineau Piano Gustav Mahler Welte-Migon Piano Rolls cd harmonia mundi HMM905338