Sue Prideaux, “Ik ben dynamiet, Het leven van Nietzsche”, uitgegeven door De Arbeiderspers.

Sue Prideaux is een Anglo-Noorse schrijfster. Haar grootmoeder was de muze van de ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en haar meter werd geschilderd door Edvard Munch. Sue Prideaux schreef later zijn biografie onder de titel, “Edvard Munch: Behind the Scream”. Nu is er haar indrukwekkende biografie van Friedrich Nietzsche. Friedrich Nietzsche is één van de belangrijkste filosofen, en zijn ideeën over de übermensch, de wil tot macht en de slavenmoraal, hebben alle regionen van de cultuur doordrongen. Maar wat weten we echt over Nietzsche, behalve de snor, de dreigende blik en een vage associatie met nihilisme en fascisme? Nietzsche zelf geloofde dat elke vorm van filosofie in wezen autobiografisch is. In deze levendige biografie neemt Sue Prideaux de lezer mee naar de wereld van deze briljante denker. Ze laat zien welke gebeurtenissen en personen zijn leven en werk hebben beïnvloed. Ze beschrijft zijn ontwikkeling vanaf zijn christelijke opvoeding, overschaduwd door de dood van zijn vader, via zijn universitaire carrière en zijn korte beroemdheid als eenzame filosoof op hoge bergtoppen, tot zijn afdaling in de waanzin.In 1869 werd Nietzsche hoogleraar aan de universiteit van Bazel en werd opgenomen in de kring rond Richard Wagner. Nadat hij zich in de Frans-Pruisische oorlog, vrijwillig had aangemeld als medisch verpleger, liep Nietzsche dysenterie en difterie op en werd hij behandeld met zilvernitraat, opium en looizuurklysma’s, die zijn darmen voor het leven verwoestten. De ervaring, en zijn afschuw over het beleg van Parijs in 1871, maakten hem tot een toegewijde Europeaan. Tijdens de Festspiele van 1876 sloeg Nietzsche’s vriendschap met zijn idool, Richard Wagner, echter om in vijandschap. Hij keerde zich af van Schopenhauer en onder invloed van “Die Philosophie der Erlösung” van Philipp Mainländer (1841-1876), verwerkte hij Mainländers idee van “de dood van God” in zijn eigen boeken. Wagner, die zich oprecht zorgen maakte over de groeiende excentriciteit van zijn vriend, schreef een goedbedoelde brief aan de arts van Nietzsche, waarin hij suggereerde dat het probleem overmatige masturbatie was, die door een huwelijk zou moeten worden genezen. Helaas viel de brief in de handen van Nietzsche.
In 2019 ontving Sue Prideaux de Hawthornden-prijs voor “I Am Dynamite!”. Tijdens de prijsuitreiking zei de voorzitter van de Hawthornden Prize Committee, Dame Hermione Lee, “De juryleden waren het er allemaal over eens dat Friedrich Nietzsche een moeilijk onderwerp is en dat deze geweldige biografie de algemeen aanvaarde kijk op Nietzsche volledig verandert. Zijn karakterisering in het werk is geweldig en buitengewoon scherpzinnig. De prachtige uitdrukking bevat scherpe wendingen met uitstekende stilistische verrassingen. De plot is levendig en aangrijpend en vaak verrassend grappig.” “Ik ben dynamiet” leest als een roman en toont de man achter de mythe. Het is een fascinerend portret van de meest onbegrepen filosoof van de geschiedenis, alsook van de mensen in zijn omgeving, zoals Richard en Cosima Wagner, Lou Salomé en Nietzsche’s antisemitische zuster, Elisabeth. “I am Dynamite! A Life of Nietzsche” werd vertaald door Peter Claessens. Aforismen en de Kroniek besluiten het boek. Warm aanbevolen.Sue Prideaux (°1946) (foto) heeft familiewortels in Noorwegen. Haar oudtante, Kiss Bennett, had een lange liefdesrelatie met Roald Amundsen en haar oudoom Thomas Olsen, promootte Edvard Munch. Sue Prideaux studeerde kunst en werkte als kunsthistorica in Florence, Parijs en Londen en haar literair werk omvat biografieën en romans. Prideaux is een expert van het werk van Edvard Munch. Ze schreef artikelen en gaf lezingen over hem. In haar Munch-biografie “Behind the Scream”, vertelt ze over haar meter, die werd geportretteerd door Munch. Haar boek over Munchs dagboekaantekeningen werd bekroond met de James Tait Black Memorial Prize, haar biografie over August Strindberg, gepubliceerd in 2012, ontving de Duff Cooper Prize, en ze stond ook op de shortlist voor de Samuel Johnson-prijs voor non-fictie.
Sue Prideaux Ik ben dynamiet Het leven van Nietzsche 456 bladz. Uitg. de Arbeiderspers ISBN 9789029523790

https://www.stretto.be/2022/04/14/paul-van-tongeren-het-europese-nihilisme-friedrich-nietzsche-over-een-dreiging-die-niemand-schijnt-te-deren-een-herziene-uitgave-van-boom/

https://www.stretto.be/2020/11/29/john-kaag-amerikaanse-filosofie-en-met-nietzsche-de-bergen-in-word-wie-je-bent-2-magnifieke-uitgaven-van-ten-have/

https://www.stretto.be/2019/02/18/nietzsches-tranen-roman-van-een-obsessie-van-irvin-yalom-uitgegeven-door-balans-zeker-lezen/

https://www.stretto.be/2017/06/18/pianomuziek-van-friedrich-nietzsche/