“Piazzolla Ruta 100”, door Claudio Bohórquez, Oscar Bohórquez en Gustavo Beytelmann, (Patagonia Express Trio), op het label Berlin Classics. Schitterend!

De Duitse broers Claudio & Oscar Bohórquez (cello & viool) van Peruaans-Uruguayaanse oorsprong, hebben een nieuwe cd gerealiseerd, opgenomen met de Argentijnse pianist, Gustavo Beytelmann. Samen spelen ze onder de naam “Patagonia Express Trio”. Beytelmann was een goede vriend van Astor Piazzolla en ging met hem op tournee. Astor Piazzolla’s naam is synoniem voor Nuevo Tango, een experimentele mengeling van traditionele en hedendaagse invloeden. Tango zit in het bloed van alle drie de Zuid-Amerikaanse muzikanten en dit album is een duidelijke liefdesverklaring aan de oprichter van Tango Nuevo, die 100 jaar geleden werd geboren. Astor Piazzolla werd nl. geboren op 11 maart 1921 in Mar del Plata, Argentinië. Piazzolla raakte dermate in de ban van de muziek van de Zuid-Amerikaanse Tango, dat hij zijn vroege werken vernietigde en zijn leven wijdde aan het componeren van muziek met dat ritme als basis. Piazzolla ontwikkelde deze kunst tot het punt waarop het moeilijk was om de dans te detecteren in zijn complexe en strikt klassieke muziek. Buiten het Zuid-Amerikaans continent was zijn muziek weinig bekend tot het afgelopen decennium, toen een hernieuwde interesse in de dans, voornamelijk door de grote bekendheid in de bioscoop, zijn werk terug in de concertzaal bracht. Hoewel er voorbeelden zijn van de dans in zijn meest eenvoudige en populaire vorm, heeft Piazzolla het grootste deel van zijn muziek gecomponeerd voor kleine kamermuziekgroepen of solo-instrumenten. Astor Piazzolla heeft in de vorige eeuw met zijn composities, de traditionele tango een unieke nieuwe vorm en betekenis gegeven.

Ter gelegenheid van de verjaardag van de Argentijnse tangolegende, Astor Piazzolla (1921-1992), brengen de broers Claudio en Oscar Bohórquez, samen met Piazzolla’s vroegere ensemble-collega, Gustavo Beytelmann, de “Piazzolla” uit bij Berlin Classics. Het trio pakt niet alleen de muzikale erfenis van Piazzolla aan, maar ook een repertoire, gecomponeerd door Beytelmann, een repertoire dat de luisteraar meeneemt in de gepassioneerde en mysterieuze wereld van de tango.  De muziek van Piazzolla was veelzijdig, diep geworteld in de tangotraditie en toch altijd gedreven door nieuwsgierigheid en de zoektocht naar moderniteit. Zijn werken zijn complex en uitdagend en gaan als geen ander om met de bijzondere muzikale taal van zijn tijd. Een duidelijke indeling in klassieke of populaire muziek is niet mogelijk. Invloeden van jazz en Braziliaanse muziek vermengen zich met folklore uit de jaren 50 en 60, Tango staat naast Bachs contrapunt, ritme ontmoet overdreven lyrische passages.De variatie in Piazzolla’s stijl is ook duidelijk op dit album. Naast zijn traditionele stukken zoals Le Grand Tango, zijn er stukken zoals Milonga del ángel of Cuatro Estaciones Porteñas. Het is interessant dat de seizoenen oorspronkelijk niet als een suite werden opgevat, maar eerder op verschillende tijdstippen en in verschillende contexten naar voren kwamen. Piazzolla heeft ze trouwens zelf nooit samen uitgevoerd. Claudio en Oscar Bohórquez vonden de aanleiding om dit album te realiseren dankzij Gustavo Beytelmann. “Zijn schilderachtige Argentijnse manier van doen, zijn muzikale en persoonlijke intellectuele vluchten, het podiumleven dat hij met Astor Piazzolla verwerkte … dit alles gaf ons de doorslaggevende impuls om dit album op te nemen”, zeggen de broers.Gustavo Beytelmann, die op tournee ging met Piazzolla en een hechte vriendschap met hem had, draagt ​​de stukken Balada en Tango op aan de broers. De taal van Piazzolla is trouwens duidelijk te horen. Beytelmanns pianotrio-arrangement van Duke Ellington’s “Caravan”, doet ook denken aan New York, de plaats van Piazzolla’s kindertijd en jeugd. Beytelmann componeerde het pianotrio Ofrenda toen hij hoorde dat Piazzolla in 1992 was overleden. Een eerbetoon dat – net als het hele programma op de cd, bedoeld is om diepe bewondering en bewondering uit te drukken voor de rusteloze en ongebreidelde tangolegende. De uitvoerders zijn Claudio Bohórquez, cello, Oscar Bohórquez, viool en Gustavo Beytelmann, piano.Gustavo Beytelmann (°1945) (foto) net als Chris de Burgh, uit Venado Tuerto in Santa Fe, in het noorden van Argentinië, leerde als kind piano spelen en trad o.a. op met het dansorkest, waarin zijn vader viool speelde. Hij studeerde muziek aan de Universiteit van Rosario, volgde compositielessen bij Francisco Kröpfl (°1931), en componeerde muziek voor films, o.a. “La Maffia”, “Quebracho” en “Los Gauchos Judios”. Tevens werkte hij als muzikaal leider bij de platenmaatschappij, Microfon. In 1976 verliet hij Argentinië om politieke redenen en vestigde zich als pianist en componist in Parijs. In 1977 vergezelde hij Astor Piazzolla op zijn Europese tour en met andere Argentijnse musici in ballingschap, richtte hij de groep, “Tiempo Argentino” op, waarvoor hij ook als componist werkte. Na een tijd in Rome, waar hij voor radio, televisie en film componeerde, richtte hij in Parijs een trio op met Juan José Mosalini, bandoneon, en Patrice Caratini, contrabas, met wie hij 12 jaar door Europa reisde en drie schitterende cd’s opnam, “Violento”, “La Bordona” en “Imágines”.Tegelijkertijd werd hij steeds actiever als componist. Hij componeerde ook voor film en televisie in Duitsland en Frankrijk, en was van 1995 tot 1998 stadscomponist in Dijon. In 1996 werd hij hoofd van de Tango-afdeling van het Rotterdams Conservatorium. Hij gaf hij gastcolleges en dirigeerde uitvoeringen van zijn werken in de VS op uitnodiging van de universiteiten van Seattle en Bellingham, en  van 2002 tot 2003 was Beytelmann Composer in Residence in Guebwiller/Gebweiler in het Frans departement Haut-Rhin (regio Grand Est). In 2004 gaf hij een concert in het Teatro Colón op het Tangofestival in Buenos Aires, en sinds 2005 geeft hij masterclasses aan de Muziekacademie in Monaco. In 2008 was hij composer in residence op het prestigieus Moritzburg International Music Festival.Piazzolla Ruta 100 Oscar Bohórquez Oscar Bohórquez Gustavo Beytelmann Patagonia Express Trio cd  Berlin Classics 0301569 BC