“Variations” door pianiste Clare Hammond, op het label BIS. Niet te missen!

Voor haar vijfde release op het label BIS, heeft Clare Hammond een avontuurlijk programma samengesteld van 20ste– en 21ste eeuwse variaties voor piano, van het teder, Pools thema bij Szymanowski, over de tederheid van Paul Hindemiths variaties of Aaron Coplands gedurfde en compromisloze stijl, tot de imposante Chaconne van Sofia Gubaidulina. Een revelatie. Clare Hammond (foto) opent met Karol Szymanowski’s Variaties op een Pools thema uit 1904, een virtuoze en intens romantische uitstorting die opvallend contrasteert met de humor en de haast oneerbiedigheid van Helmut Lachenmanns 5 variaties op een thema van Schubert. De recentste werken op haar programma zijn Harrison Birtwistels “Variations from the Golden Mount” en zijn tegenpool “I Still Play”, een lyrische wals uit 2017 van John Adams. Beschreven als ‘een stervertolker van hedendaagse muziek’ (The Observer), heeft Clare Hammond een reputatie opgebouwd met haar fantasierijke concertprogrammering. Zoals ze zelf toegeeft, lijkt de variatievorm op het eerste gezicht eerder beperkend en beperkt, maar de werken die ze hier presenteert, overstijgen de vorm op een creatieve en soms gedurfde wijze. Heel bijzonder en heel origineel.De Engelse pianiste, Clare Hammond (° 1985), groeide op in Nottingham. Ze volgde haar opleiding aan de Nottingham Girls ‘High School en studeerde aan het Emmanuel College, Cambridge. Daarna volgde ze een postdoctorale studie bij Ronan O’Hora aan de Guildhall School of Music and Drama. Ze heeft ook een DMA afgerond aan de City University in Londen en schreef haar scriptie over twintigste-eeuwse Pianoconcerti voor de linkerhand, gecomponeerd  in opdracht van de pianist, Paul Wittgenstein. Ze speelde in concertzalen en op festivals in heel Europa en wordt regelmatig uitgezonden op BBC Radio 3 en andere Europese radionetwerken. Ze heeft samengewerkt met de Brodsky-, Endellion- en Badke-kwartetten, Henning Kraggerud, Andrew Kennedy, Jennifer Pike en Lawrence Power. In 2016 ontving ze de Young Artist Award van de Royal Philharmonic Society. Als pleitbezorger van hedendaagse muziek heeft ze wereldpremières gegeven van werken van Robert Saxton, Kenneth Hesketh, Edwin Roxburgh, John McCabe en Arlene Sierra. Hammond heeft een sterke interesse in Poolse muziek en cultuur en was co-curator van het honderdjarig festival voor Andrzej Panufnik in King’s Place in Londen. Ze toerde meerdere keren door Polen en speelde op het “Chopin and his Europe” Festival in Warschau in 2014. Ze was als pianolerares betrokken bij de film “Hysteria” uit 2011, en in 2015 verscheen ze als de jonge Miss Shepherd in de film “The Lady in the Van” van Alan Bennett. Ze nam ze de soundtrack van de film op met George Fenton, de Philharmonia en het BBC Concert Orchestra.Tracklist :

-Karol Szymanowski: Variations on a Polish Theme, Op.10 (1904)

-Helmut Lachenmann: 5 Variations on a Theme of Franz Schubert (1956)

-Harrison Birtwistle: Variations from the Golden Mountain (2014)

-John Adams: I Still Play (2017)

-Aaron Copland: Piano Variations (1930)

-Paul Hindemith: Variations (1936)

-Sofia Gubaidulina: Chaconne (1963)Variations Clare Hammond, piano Adams Birtwistle Copland Gubaidulina Hindemith Lachenmann Szymanowski cd BIS-2493