Tom Buijtendorp, “De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen”, een uitgave van Omniboek.

Met een speciaal goudstuk kondigde keizer Hadrianus in 121 een gouden eeuw aan en vertrok naar de Lage Landen. Daar liet hij de Weg van Hadrianus aanleggen en het landschap herinrichten, en stichtte hij zijn eerste en strategisch zeer belangrijke stad in de buurt van het huidige Den Haag, Forum Hadriani. “Germania Inferior” was een Romeinse provincie in de Lage Landen ten noordoosten van de provincie “Gallia Belgica”, (die aan het einde van de 5de eeuw, het door de Frankische koning Clovis gesticht Merovingische rijk zou worden), die een groot deel van Zuid-Nederland omvatte ten zuiden van de Rijn, bijna heel het oostelijk deel van België, een deel van het noordoosten van Frankrijk, en het Duits Rijnland, tot aan het riviertje Vinxtbach ter hoogte van Schalkenbach, die de grens met Germania Superior, de noordgrens (de Rijn) van het Romeinse Rijk, vormde. In “De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen” beschrijft Tom Buijtendorp de bloeiperiode van Germania Inferior.Na een zware crisis beloofde keizer Hadrianus (foto) een gouden eeuw die daadwerkelijk volgde.  Verschillende plaatsen in de Lage Landen konden zich even hoofdstad van het Romeinse Rijk wanen. Terwijl Hadrianus het stadsbestuur van Rome en eenvoudige staatszaken aan de senaat overliet, regelde hij de belangrijke rijks zaken vanuit zijn mobiel kantoor, ook bij zijn eerste reis die vijf jaar zou duren. Zijn meereizende staf moet enkele duizenden personen hebben geteld, gezien de enorme voorraadlijsten die van een latere reis bekend zijn. Er waren bekende personen bij, zoals waarschijnlijk keizerin Sabina en zijn persoonlijk secretaris en historicus, Suetonius (foto). Juist rond deze periode, ergens tussen 119 en 122, verscheen diens beroemd geschiedwerk over het ‘Leven van de keizers’ (De vita Caesarum) dat afsloot met de vermoorde Domitianus (81-96). Dat was de laatste keizer van de vorige dynastie die plaatsmaakte voor de adoptief keizers van wie Hadrianus de derde was, na Nerva en Trajanus. De keizer werd op zijn tocht door de Lage Landen vergezeld door de pretoriaanse garde, geleid door de bekende gardeprefect, Septicius Clarus. Daarnaast was er een immens grote, bereden persoonlijke lijfwacht, waaronder in die periode veel Bataven, Cananefaten (een West-Germaans of Keltisch volk, dat ten westen van de Bataven, aan de Noordzeekust woonde),en lieden uit de regio rond Tongeren, Tungri, behoorden, waarvan bij hun basiskamp in Rome, grafstenen zijn gevonden.Gedreven door nieuwe ontdekkingen dook Tom Buijtendorp in deze intrigerende periode. Hij neemt u mee naar de Lage Landen, inclusief naar nog nauwelijks bekende plekken waar de Romeinse bloei tot leven kwam, een welvarend Limburg, het dynamisch grensgebied en graanrijk Tongeren, langs oude havens, snelle wegen, en luxueuze villa’s. Dit doet hij met goud, weelderige fresco’s en warme baden die uitnodigen zelf te gaan kijken. Door objecten als de sarcofaag van Simpelveld (foto), in 1930 gevonden in het Nederlands-Limburgs dorp Simpelveld, (thans in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden), opnieuw te bestuderen, plaatste de auteur de welvaart in de Lage Landen in een nieuw licht. Zo doemt een verband op tussen de beroemde Villa van Hadrianus bij Rome en Hadrianus’ nieuwe landinrichting, helpt de routesteen van Tongeren om het plan achter de Romeinse wegen te ontrafelen, en krijgt u nieuwe inzichten in de werkwijze van de architecten die hun sporen in de hele regio achterlieten. Op die manier groeit het beeld dat deze periode eigenlijk de eerste gouden eeuw was, vanwaar de titel van het boek. “De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen” over een fascinerende periode in de geschiedenis van deze streken, is rijk geïllustreerd met veel foto’s en kaarten. Warm aanbevolen.Tom Buijtendorp (°1962) werkte jarenlang als journalist voor NRC Handelsblad en Quote en was werkzaam als adviseur in het bedrijfsleven. Hij promoveerde aan de VU op een proefschrift over Forum Hadriani en publiceert sindsdien regelmatig over archeologie, historie en bestuur.Tom Buijtendorp  De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen 240 bladz. geïllustreerd uitg. Omniboek ISBN 9789401917193

https://www.stretto.be/2017/10/01/de-romeinen-langs-de-limes-in-de-lage-landen/

https://www.stretto.be/2020/02/23/alexander-van-de-bunt-wee-de-overwonnenen-germanen-kelten-en-romeinen-in-de-lage-landen-een-uitgave-van-omniboek/