Catherine Grace Katz, “De dochters van Jalta, De Churchills, Roosevelts en Harrimans en het einde van de Tweede Wereldoorlog”, een intrigerende uitgave van Spectrum. Zeker lezen!

Vakkundig geschreven en nauwgezet onderzocht, onthult dit buitengewoon boek de menselijke kant van de dochters van Churchill, Roosevelt en Harriman en hun allesbepalende rol in de geschiedenis die mede ten grondslag lag aan de politiek die besproken werd op de Conferentie van Jalta. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de wereld opnieuw ingedeeld. Stalin, Churchill en Roosevelt gingen de geschiedenisboeken in als de vormgevers van deze nieuwe machtsverdeling, maar achter de schermen speelden drie bijzondere vrouwen een cruciale rol. In 1945 kozen de Amerikaanse president, zijn ambassadeur in de Sovjet-Unie en de Britse premier e nl. voor om de reis naar Jalta te maken in het gezelschap van hun dochters. In de daaropvolgende weken waren zij bij de besprekingen van de 14 hoofdkwesties, hun vaders ogen en oren, vertrouwelingen en stafchefs. Ze hielden hun wodka vast en brachten een toast uit, ‘op het brede zonlicht van de zegevierende vrede’, zoals Stalin het verwoordde. In een rijk, boeiend verhaal geeft Catherine Grace Katz een geheel originele kijk op “Yalta”, gezien vanuit een ander standpunt en een andere generatie.Want, dit is het verhaal van Sarah Churchill, Kathleen Harriman en Anna Roosevelt. In “De dochters van Jalta” vertelt historicus Catherine Katz hoe deze drie jonge, gedreven vrouwen, hun machtige vaders voor een crisis behoedden toen de alliantie uiteen dreigde te vallen. Sarah Churchill, Anna Roosevelt en Kathleen Harriman, de dochter van de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Averell Harriman, waren meer dan alleen een steun en toeverlaat. Kathleen Harriman (foto) was een kampioen skiër en oorlogscorrespondente en Sarah Churchill (foto) was een mooie actrice die RAF-officier werd, toegewijd aan haar briljante vader, die afhankelijk was van haar scherpzinnige politieke geest. De enige dochter van Roosevelt, Anna, gekozen in plaats van haar moeder Eleanor om de president naar Jalta te vergezellen, arriveerde daar als bewaarder van de schadelijkste geheimen van haar vader…Te midden van de politieke chaos van de transformatie van de oude wereld naar de vorming van een nieuwe, naoorlogse wereld, vertelt “De dochters van Jalta” een uitzonderlijk verhaal over vaders en dochters, wier onderlinge relaties getest en versterkt werden door de historische gebeurtenissen waarvan ze getuige waren en de toekomst die ze gezamenlijk vormgaven. Op basis van exclusief bronmateriaal uit de familiearchieven en interviews met de nabestaanden, reconstrueerde Katz hun bepalende rol in de besluiten, gesprekken en het verloop van de Conferentie in het magistraal Livadia paleis (foto’s), oorspronkelijk de gewezen zomerresidentie van de 3 laatste tsaren, in de badplaats Jalta, op de Krim.

Deze uiterst vermakelijke geschiedenis staat boordevol levendige persoonlijkheden, indringende details en insider-observaties, over een cruciaal moment in de geschiedenis. Voor “De dochters van Jalta” kreeg  Catherine Grace Katz nl. exclusieve toegang tot de familiearchieven en had ze nauw contact met de nabestaanden van de hoofdrolspelers. Buitengewoon boeiend en interessant. Zeker lezen. “The Daughters of Yalta: The Churchills, Roosevelts, and Harrimans: A Story of Love and War” werd vertaald door Annemie de Vries.
Catherine Grace Katz studeerde Geschiedenis aan Harvard en voltooide haar researchmaster Moderne Europese geschiedenis aan Cambridge University. Ze werkte o.a. als onderzoeksassistent mee aan het boek, “The Road to Character”, bestaande uit  8 biografieën, van David Brooks (°1961), journalist van The New York Times.Catherine Grace Katz De dochters van Jalta De Churchills, Roosevelts en Harrimans en het einde van de Tweede Wereldoorlog 456 bladz. uitg. Spectrum ISBN 9789000353170

https://www.stretto.be/2019/04/20/na-enkele-cognacs-en-een-sigaarandrew-roberts-churchill-de-biografie-ca-1170-bladz-uitgegeven-door-prometheus-monumentaal/