Jonathan J. Moore, “Geheim en gevaarlijk – Sekten en communes door de eeuwen heen”, een spannende uitgave van Davidsfonds.

Ontdek in dit intrigerend boek de mysterieuze geschiedenis van de gevaarlijkste, geheimzinnigste en meest raadselachtige genootschappen en lees over mensenoffers uit de ijzertijd, zelotische priesters, mystieke profeten en politieke moorden …Dit boek vertelt niet alleen de verhalen verteld van religieuze sekten die vol spanning het einde van de wereld afwachten, de auteur schept ook een beeld van hedendaagse criminele of haatdragende organisaties. Jonathan J. Moore spitste zich toe op de geschiedenis van die genootschappen en onderzocht waarom mensen zich op een bepaald moment in het geniep gingen organiseren. Als een verrassende inkijk in de bekendste mysterieuze genootschappen, onthult “Geheim en gevaarlijk” de meest raadselachtige genootschappen. Waar sommige van deze organisaties eerder geschuwd worden en aan de rand van de maatschappij staan, bepalen andere mee het politiek, cultureel en zelfs economisch beleid van een regio.“Geheim en gevaarlijk” richt de focus op geheime genootschappen, die vanuit de coulissen hun wereldvisie proberen te realiseren, een lange geschiedenis is die tot vandaag doorloopt. De aanslagen met saringas in de metro van Tokyo (1995), de zelfmoordacties van David Jones, in al die verhalen slaagt Moore erin om een mooi evenwicht te vinden tussen grote lijnen en anekdotiek. Het boek is onderverdeeld in laatste oordeel sekten, zelfmoordsekten en andere dodelijke sekten, oude ordes en moderne geheime genootschappen. “In China”, zo lezen we bv., “kreeg de leider van de Taiping, Hong Xiuquan (1814-1864) (foto) visioenen en raakte ervan overtuigd dat hij de broer van Jezus was. Er volgde tien jaar van bloedbaden waarin tientallen miljoenen Chinezen omkwamen in een reeks opstanden. Hong begon met een trend die latere sekten overnamen. Hij verbood seksuele relaties tussen zijn volgelingen, maar had zelf een grote schare bruiden en concubines, zelfs zoveel dat iedere vrouw een nummer in plaats van een naam zou hebben gehad. De Taiping werden gevolgd door de Boksers, een sekte die ten onrechte geloofde dat vechtkunst en een rode sjaal beschermden tegen westerse kogels.”“Het christendom”, zo vervolgt Moore, “heeft vrij veel extreme sekten voortgebracht. Een opmerkelijke was de Branch Davidians onder leiding van David Koresh (1959-1993) (eigenl. Vernon Wayne Howell (foto), een man die eigenlijk nergens goed in was, maar wel zijn gewillige discipelen wist te hersenspoelen. Maar Koresh was niet de eerste die schoot bij het gevecht dat zijn kudde uitschakelde, anders dan dominee Jim Jones (1931-1978) (foto) die een massale ‘revolutionaire zelfmoord’ in gang  zette door zijn volgelingen te dwingen een drankje met cyanide erin te drinken. Laatste-oordeelsekten kwamen tot bloei met de komst van wetenschap en technologie. Aum Shinrikyo werd geleid door Shoko Asahara (1955-2018), (eigenl. Chizuo Matsumoto) (foto), die onder meer de Japanse regering ten val wilde brengen door massale vergiftiging. Asahara werd in 2018 opgehangen voor zijn sarin aanslagen in de metro van Tokio.”“De Beierse Illuminati uit de 18de eeuw en de rozenkruisers uit de 17de eeuw”, zo gaat het verder, “wilden de maatschappij verbeteren. Ze wilden de oude feodale orde omver werpen waarin de koning of keizer regeerde vanuit goddelijk recht. Ze vonden dat de katholieke en protestante kerken betrokken waren bij de onderwerping van miljoenen mensen door bijgeloof en angst. Vooral de Illuminati wilden een nieuw tijdperk inluiden op basis van rede en mensenrechten.Organisaties zoals de vrijmetselarij en de “Independent Order of Odd Fellows” begonnen als geheime genootschappen, zodat ze medeleden konden steunen zonder te worden beschuldigd van voortrekkerij. Deze wereldwijde netwerken hadden tekens en signalen afgesproken waaraan broeders van andere continenten elkaar konden herkennen. Pas nu wordt de geheimhouding van deze organisaties opgeheven, omdat ze zich aan willen passen aan de moderne wereld. Dat geldt niet voor de Bilderbergconferentie van Amerikaanse en Europese leiders die ontstond in 1954. Naar hun enorme invloed kan je alleen maar raden”.Laat je meeslepen en verrassen door dit rijk geïllustreerd, interessant en onderhoudend boek vol boeiende en sappige anekdotes. “Secret Societies and crazy cults, The Story of secret Orders Trough the Ages” werd vertaald door Debby Nieberg/Vitataal. Niet te missen!Jonathan Moore (°1964) (foto) studeerde geschiedenis en Engels. Hij is coördinator geschiedenis aan het Koonung Secondary College in Melbourne, Victoria, waar hij onbekende aspecten van de geschiedenis onderzoekt. Sinds zijn studies geschiedenis en Engels aan de universiteit van Melbourne geeft hij al twintig jaar les en is hij schrijver. Eerder verschenen van hem, “Galg en guillotine” en “Pest en cholera”.Geheim en gevaarlijk – Sekten en genootschappen door de eeuwen heen 224 bladz. geïllustreerd uitg. Davidsfonds ISBN 9789002269134

https://www.stretto.be/2020/11/27/john-dickie-de-orde-de-geheime-wereldgeschiedenis-van-de-vrijmetselarij-uitgegeven-door-amboanthos-niet-te-missen/