“Alrich, Jenkins & Rorem – Concertos for Mallet Instruments” door Evelyn Glennie, en “Percurama, American percussion works”, door het  Percussion Ensemble Percurama met de sopraan, Signe Asmussen, 2 heel bijzondere, nieuwe cd’s op het label Naxos.

Evelyn Glennie speelt marimba, vibrafoon en xylofoon. Haar nieuwe cd bevat een compilatie van concerti voor mallet instrumenten. Het Percurama Percussion Ensemble koos voor experimenteel werk van John Cage (1912-1992), Alberto Ginastera (1916-1983), Lou Harrison (1917-2003) en Edgard Varèse (1885-1965). Mallet instrumenten zijn die melodische slaginstrumenten die bespeeld worden met mallets of hamers, o.a. xylofoon, vibrafoon, marimba, en metallofoon. Dame Evelyn Glennie is de eerste in de geschiedenis die met groot succes, een carrière als fulltime solo-percussioniste heeft uitgebouwd. Als eclectische en vernieuwende musicus en componiste, herdefinieert ze voortdurend de doelen en verwachtingen van percussie. Haar diverse samenwerkingen omvatten optredens met Björk, Bobby McFerrin, Sting, Mark Knopfler, The King’s Singers en Béla Fleck. Ze trad op als soliste met veel van ’s werelds grootste orkesten en speelde een hoofdrol bij de openingsceremonie ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dame Evelyn Glennie gaf opdracht tot meer dan 200 nieuwe werken voor solo-percussie, bij veel van ’s werelds meest vooraanstaande componisten. Ze heeft meer dan veertig solo-opnames gemaakt, waarvan er drie met Grammy Awards zijn bekroond, en ze heeft meer dan negentig internationale onderscheidingen ontvangen, waaronder een Order of the British Empire (OBE), Dame Commander (DBE) en de Companion of Honor.Het Marimba Concerto van de componiste, Alexis Alrich (°1955) (foto), een rijk amalgaam van gedurfde ritmes en uitbundigheid, verkent ook Mexicaanse en Aziatisch geïnspireerde muziek. Sir Karl Jenkins (°1944), een Welsh componist en een voormalig lid van de bekende  jazz-/rockformatie “Soft Machine”, traceerde de bekende, 15de -eeuwse melodie, “La Folia”, en voorzag ze van verfijning en sterk gekarakteriseerde intensiteit. Het magnifiek Mallet Concerto van Ned Rorem (°1923) (foto) benadrukt de contrasterende resonanties van vier mallets met verschillende toonhoogte in muziek met prachtige lyriek, drama en dynamiek. Niet te missen!
Andere Naxos-opnames van Evelyn Glennie zijn onder meer Michael Daugherty’s UFO” (8.559165), “Dreamachine” (8.559807), en John Corigliano’s “Conjurer” (8559757), die een Grammy ontving voor Best Classical Instrumental Solo. En, samen met de gitarist Jon Hemmersam, de violist Szilárd Mezei en de pianist Michael Jefry Stevens, vormden ze “The Core-tet Project” (8.573804), een programma met geïmproviseerde stukken.

Tracklist :

-Alexis Alrich

Marimba Concerto

-Karl Jenkins

La Folia

-Ned Rorem

Mallet Concerto :

  1. A Beginning
  2. Another Minotaur

III. Back and Forth

  1. A Xylo – Waltz
  2. Let Me In
  3. Tag

VII. An EndingDe cd “American Percussion Works” van het percussie ensemble, Percurama o.l.v. Jean Thorel (foto), is een zeldzame verzameling zelden gehoorde, moderne, experimentele werken met elk specifieke regels of thema’s als basis voor de compositie. In John Cage’s “First Construction” uit 1939, voor 6 percussionisten en een assistent, is het principe gebaseerd op het getal, 16. In zijn “Cantata para América Mágica” uit 1960, gebruikte Alberto Ginastera, precolumbiaanse teksten gebaseerd op de omstandigheden van het menselijk leven, met oorlog, natuurverschijnselen, dageraad, nacht en liefde. Lou Harrison mixte niet-Europese vormen die het patroon volgen van een enkele melodische partij begeleid (of versterkt) door ritmische percussie in zijn “Koncherto por la violino kun percuta orkestro (1959). “Ionisation” uit 1920-1931 van Edgard Varèse, betrad ook nieuwe paden land en was zijn eerste uitsluitend percussief werk waarin hij een nieuwe grammatica vond voor de taal van de muziek. De uitvoerders zijn Percurama Percussion Ensemble o.l.v. Jean Thorel, de schitterende sopraan, Signe Asmussen en Niklas Walentin, viool. Een gedurfde maar verrijkende en verruimende Naxos uitgave.Tracklist :-John Cage

First Construction (in Metal)-Alberto Ginastera, Mercedes de toro, lyricist(s)

Cantata para América mágica, Op. 27

  1. Preludio y canto a la aurora
  2. Nocturno y canto de amor

III. Canto para la partida de los guerreros

  1. Interludio fantástico
  2. Canto de agonía y desolación
  3. Canto de la profecía

-Lou Harrison : Koncerto for Violin and Percussion Orchestra

-Edgard varèse : ionisation for 13 percussionistsAlrich, Jenkins & Rorem Concertos for Mallet Instruments Evelyn Glennie precussion City Chamber Orchestra of Hong Kong Jean Thorelcd Naxos 8574218Percurama American percussion works Cage Ginastera Harrison Varèse Signe Asmussen soprano Niklas Walentin violin Jean Thorel conductor cd Naxos 8.574244