Nieuwe Reynaldo Hahn, “O mon bel inconnu”, door het Orchestre National Avignon-Provence o.l.v. Samuel Jean, in de reeks Opéra français” van Bru Zane. Heerlijk!

Geniet in deze guitige comédie musicale van de Parijse hoedenmaker, Prosper, zijn vrouw Antoinette en hun dochter, Marie-Anne, Félicie, de meid, hun vriend, Hilarion, en bovenal van Jean-Paul en Claude. Want, Jean-Paul is nl. de aanbidder van Antoinette, en Claude is de aanbidder van Maria-Anne…De Parijse hoedenmaker, Prosper Aubertin, is ontevreden over de dagelijkse sleur van zijn burgerlijk leven en droomt van buitenechtelijke affaires. Hij vindt het weliswaar vervelend om voorstellen van zijn vrouw, dochter en dienstmeisje te vinden tussen de antwoorden op de anonieme persoonlijke advertentie die hijzelf heeft geplaatst. Om erachter te komen wat deze vrouwen echt willen, nodigt hij hen uit in een villa, “Mon Rêve”, in Biarritz.In zijn winkel verkoopt Prosper Aubertin, bijgestaan door zijn vrouw Antoinette, zijn dochter Marie-Anne en Félicie, zijn hoeden. Maar, het bestaan is niet erg boeiend tussen al deze hoeden. Ook de familie Aubertin besteedt hun tijd aan ruzie en verveling. Maar, verveling is vaak het begin van een droom, en de dappere hoedenmaker begint te dromen van avonturen. Hij plaatst een advertentie in een krant: “Monsieur, célibataire, désire trouver âme sœure” en krijgt wel honderdvijftig reacties. Hij kiest er eentje, ondertekend door een gravin, en hij maakt een afspraak. Maar, twee andere veroorzaken zijn verbazingwekkende verontwaardiging. De ene is nl. in het handschrift van zijn vrouw, de andere is dat van zijn dochter. Dan denkt hij na en wordt bewogen. Zij zijn blijkbaar ook niet blij met hun lot, want zij zoeken ook iets anders. Dus beantwoordt hij ze. Terwijl hij zijn handschrift verhult en na een uitwisseling van tedere en romantische brieven, maakt hij ook met hen een afspraak, evenzeer om ze te verwarren en een goede grap te maken, als om ze beetje bij beetje aan te tonen dat ook zij dromen. Ieder van hen, inclusief, de meid Félicie, want zij is de gravin … neuriet op weg naar het rendez-vous, “Ô mon bel inconnu”.“Ô mon bel inconnu” is een muzikale komedie die in 1933 voor het eerst werd uitgevoerd in het Théâtre des Bouffes-Parisiens in Parijs, gecomponeerd door Reynaldo Hahn (foto) op een libretto van Sacha Guitry (foto). De première was op 5 oktober 1933 in Parijs (Théâtre des Bouffes-Parisiens). Deze muzikale komedie was na “Mozart” (1925), de tweede samenwerking tussen Sacha Guitry en Reynaldo Hahn. Op dat moment genoot de componist welverdiende roem in het lichte genre. Na “Ciboulette” (1923) behaalde hij in de kleinere theaters van Parijs met “Le Temps d’aimer”, “Une revue”, “Brummel”, het ene succes na het andere. Met zijn nieuwe komedie, Ô mon bel inconnu”, was dat niet anders. Le Figaro wees op de “elegantie van toon en onderscheid in vorm” die zo kenmerkend was voor Hahn in het interbellum, terwijl men hem beschouwde als de rechtmatige erfgenaam van André Messager. Le Ménestrel was net zo enthousiast: “De muziek van Monsieur Reynaldo Hahn past bij het onderwerp met een veelzijdigheid en een zekere aanraking die een beetje een wonder zijn. Het vertoont een onvergelijkbare verfijning en tact en tegelijkertijd een humor die emotie niet uitsluit. Het wordt versterkt door een levendige, pittige en transparante orkestratie”. Een perfecte cast voor de eerste opvoering met Jean Aquistapace werd nog versterkt door niemand minder dan Arletty (foto) in de rol van Félicie.Personages :

Prosper Aubertin : Thomas Doulié

Antoinette Aubertin : Véronique Gens

Marie-Anne : Olivia Doray

Victor/Un garçon de magasin : Jean-Christophe Lanièce

Claude Aviland : Yoann Dubruque

Jean Paul Lévy/Hilarion Lallumette : Carl Ghazarossian

Félicie : Éléonore Pancrazi,

Marie-Anne : Olivia DorayIn het bijbehorend boek leest u in het Frans en in het Engels, “Getting to know a Bel Inconnu”, “Sacha, Reynaldo and the Bel Inconnu” (Christophe Mirambeau), “The evening of the premiere” (Paul Le Flem), “Operetta: mother or sister of musical comedy?” (Alexandre Dratwicki), en “On singing in general” (Reynaldo Hahn).Reynaldo Hahn O mon bel inconnu Orchestre National Avignon-Provence Samuel Jean Opéra français” Volume 27 boek + cd Bru Zane BZ1043

https://www.stretto.be/2020/12/02/reynaldo-hahn-lile-du-reve-1898-door-het-munchner-rundfunk-orchester-o-l-v-herve-niquet-de-nieuwe-cd-boek-uitgave-van-palazzetto-bru-zane/