Respighi, “Concerto all’antica – Ancient Airs & Dances, Suites Nos 1-3”, op het label Naxos. Heerlijk mooi!

Ottorino Respighi (1879-1936) stond in de voorhoede van de 20steeeuwse wedergeboorte van de Italiaanse symfonische muziek. Beroemd om zijn “trilogia romana”, was Respighi ook prominent aanwezig met zijn synthese van pre-klassieke melodische stijlen en laatromantische harmonieën en texturen.

Dit waren de elementen die de hier opgenomen “Antiche danze et arie” zo boeiend en expressief maakten, aangezien Respighi op briljante wijze gebruik maakte van dansen van 16de-eeuwse componisten. Deze drie suites zijn gebaseerd op Italiaanse en Franse luitmuziek. De meeste melodieën werden door Respighi ontleend aan de catalogus van de Italiaanse musicoloog, Oscar Chilesotti. De Suite nr.1 werd samengesteld in 1917, nr.2 in 1924 en nr.3 in 1931. De drie suites werden door Respighi’s weduwe samengesteld tot een ballet. De Suite nr.1 was gebaseerd op twee anonieme bronnen, één op een ballet van Simone Molinaro (‘Il conte Orlando’) en één op muziek van Vincenzo Galilei, de vader van Galileo Galilei. De Suite nr.2 was gebaseerd op een ballet van Fabrizio Caroso (‘Laura soave’), op een ’danza rustica’ van Jean-Baptiste Besard, een ’bergamasca’ van Bernardo Gianoncelli en een anonieme bron. De Suite nr.3 was voor het grootste gedeelte gebaseerd op een het ballet ’Arie di Corte’ (airs de cour) van Jean-Baptiste Besard, een passacaglia van Ludovico Roncalli en nog twee andere, anonieme bronnen. Het “Concerto allantica” is een vroeg poëtisch werk uit 1908, waarvoor Respighi opnieuw putte uit oude stijlen. Deze opname maakt gebruik van de eerste gedrukte kritische editie van het werk door Salvatore Di Vittorio, gepubliceerd in 2019. De uitvoerders zijn Davide Alogna, viool en het Chamber Orchestra of New York o.l.v. Salvatore Di Vittorio.Davide Alogna behaalde zijn masterdiploma viool en kamermuziek aan het Conservatorium van Parijs en studeerde viool en compositie aan de Accademia Musicale Chigiana van Siena. In 2017 werd hij uitgenodigd door het Teatro alla Scala Orchestra om als gastsolist in Europa op te treden, en op 29 oktober debuteerde hij in het Teatro alla Scala met het La Scala Chamber Orchestra. Alogna trad op in onder meer Carnegie Hall, de Berliner Philharmonie en Suntory Hall, Tokyo.

Hij trad op met ensembles als het Arturo Toscanini Philharmonic, Orchestra da Camera di Mantova en het Orchestra Filarmonica Italiana, maakte opnames voor labels als Amadeus en Brilliant, en speelde de wereldpremière van de opname van Castelnuovo-Tedesco’s Vioolconcerto nr.3 voor Naxos (8.574003). Zijn opnames zijn uitgezonden op radiostations in heel Europa en Amadeus Magazine heeft hem twee keer gekozen tot Artiest van de Maand. Alogna is professor viool aan het Conservatorio di Musica ‘F. Cilea ’in Italië, en het Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie (IMEP) in Namur/Namen België. Hij speelt op een viool van Carlo Antonio Testore (ex-Wilhelmj) (Milaan, 1715).Salvatore Di Vittorio (°1967) begon muziekstudies bij zijn vader Giuseppe in Italië, studeerde vervolgens compositie bij wijlen Ludmila Ulehla en Giampaolo Bracali aan de Manhattan School of Music in de VS, en directie bij Giampaolo Bracali, Francesco Carotenuto en wijlen Piero Bellugi in Italië, die later zijn dirigeerstijl volgens de traditie van de Italiaanse scholen prees. In 2006 richtte hij het professioneel Chamber Orchestra of New York op. In 2008, vertrouwden Ottorino Respighi’s achternichtjes, Elsa en Gloria Pizzoli (foto), en archiefconservator/catalogisator, Potito Pedarra, Salvatore Di Vittorio de taak toe om verschillende vroege orkestwerken van Respighi zoals het eerste Vioolconcerto in A uit 1903, in hun eerste gedrukte, gepubliceerde edities, nu verspreid door Casa Ricordi in Milaan, te bewerken, te orkestreren en te voltooien. Het orkest gaat ondertussen door met het in première spelen van nieuwe edities van Di Vittorio van de muziek van Respighi voor Naxos Records. Het orkest heeft in 2010 ook in samenwerking met Comune di Bologna, de geboorteplaats van Respighi, de Respighi Prize/Il Premio Respighi Music Competition, voor jonge componisten, dirigenten en solisten, opgericht.Tracklist :

Concerto all’antica, P. 75

 1. Allegro
 2. Adagio non troppo
 3. Vivace – Tempo di minuetto – Tempo I

Antiche danze ed arie per liuto (Ancient Airs and Dances), Suite No. 1, P. 109

 1. Balletto detto Il Conte Orlando
 2. Gagliarda
 3. Villanella
 4. Passo mezzo e Mascherada

Antiche danze ed arie per liuto (Ancient Airs and Dances), Suite No. 3, P. 172

 1. Italiana
 2. Arie di Corte
 3. Siciliana
 4. Passacaglia

Antiche danze ed arie per liuto (Ancient Airs and Dances), Suite No. 2, P. 138

 1. Laura soave – Balletto con Gagliarda, Saltarello e Canario
 2. Danza Rustica
 3. Campanae Parisienses – Aria
 4. Bergamasca

Ottorino Respighi Concerto all’antica Ancient Airs and Dances Suites Nos 1-3 Davide Alogna, violin Chamber Orchestra of New York Salvatore Di Vittorio cd Naxos 8.573901

https://www.stretto.be/2021/02/19/ottorino-respighi-transcriptions-of-bach-rachmaninov-door-het-orchestre-philharmonique-de-liege-o-l-v-john-neschling-op-het-label-bis/