Maik Brüggemeyer (Hrsg.), “Look out kid, Bob Dylans Lieder, unsere geschichten” een originele uitgave van Ullstein.

Op 24 mei wordt Robert Allen Zimmerman, alias “Bob Dylan”, 80 jaar. Ter ere van “His Bobness”, verscheen bij de prestigieuze, Duitse uitgeverij, Ullstein, de schitterende, literaire bloemlezing, “Look out Kid”, uitgegeven door Maik Brüggemeyer, een origineel verjaardagsgeschenk vol verhalen over Dylan en zijn legendarische nummers.Bob Dylan heeft ruim zeshonderd nummers geschreven. Wie kent niet Blowing In The Wind, The Times They Are a-Changin’, Mr. Tambourine Man, Like A Rolling Stone, Just Like A Woman, All Along The Watchtower, Knocking On Heaven’s Door of Make You Feel My Love? Dit boek bevat een literaire bloemlezing ter ere van de grote Amerikaanse songwriter en kunstschilder, Bob Dylan, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, 2016. Hoe kan je deze unieke, reizende zanger en dichter uit het onooglijke Duluth, in de Amerikaanse staat Minnesota, op zijn 80ste verjaardag, beter eren dan met een boek vol verhalen? Het is trouwens ook dit jaar, 60 jaar geleden, dat Dylan via John Hammond (ook mede verantwoordelijk voor de bekendheid van o.a. Billie Holiday, Aretha Franklin, Leonard Cohen en Bruce Springsteen!), tekende bij Columbia Records.Hij, die zij leven ooit begon met Susan Elizabeth Rotolo (1943-2011), “She was the most erotic thing I’d ever seen” (luister naar “Don’t Think Twice It’s All Righ”), Joan Baez (1961), “the Queen of Folk” (foto), zijn huwelijk met Sara Lownds, met wie hij Anna Lea (°1967), Samuel Isaac Abram (°1968) en Jakob Luke (°1969) had, en daarnaast Sara’s dochter uit haar vorig huwelijk , Maria Lownds (° 1961), adopteerde, trad in 1986, “in het geheim”, in het huwelijk met  Carolyn Dennis, met wie hij een dochter, Desiree Gabrielle Dennis-Dylan (°1986) had en van wie hij in 1992 scheidde. De rest is muziek.Gerenommeerde en populaire verhalenvertellers en artiesten hebben voor “Look out kid”, hun persoonlijke verhalen over hem en zijn nummers geschreven. Net als bij Dylan zelf, zijn sommige verhalen uit het leven gekopieerd, andere zijn fictief, en weer andere gaan over een bepaald nummer van misschien wel de grootste, Amerikaanse singer-songwriter aller tijden.Het boek bevat o.a. korte verhalen, bekentenissen, autoficties, reisverslagen, rapporten. Een vader praat met zijn dochter over haar eerste tatoeage, die haar doet denken aan Dylans album Blonde on Blonde. Een songwriter legt uit hoe een vrouw misogyne-liedjes van de muzikant kan krijgen. Een auteur treedt in de voetsporen die Bob Dylan naar verluidt in Mexico heeft achtergelaten, een schrijver stelt zich voor dat Bob Dylan op een dag schaakt tegen grootmeester Bobby Fisher. Een krachtige en constant verrassende verzameling teksten die exclusief voor dit boek zijn geschreven, vormen samen een literair monument vormen. De auteurs zijn o.a Benedict Wells, Christiane Rösinger, Marion Brasch, Tino Hanekamp, Teresa Präauer, Frank Schulz, Jan Brandt, Frank Goosen, Eric Pfeil, Judith Holofernes, Michael Köhlmeier, Julia Friese, Stella Sommer, Bernadette Hengst en Tom Kummer.De Duitse journalist, criticus, vertaler en auteur, Maik Brüggemeyer (° 1976) (foto) uit Riesenbeck/Hörstel in Noordrijn-Westfalen, studeerde politiek, communicatie en toegepaste cultuurwetenschappen in Münster. In 2001 werd hij redacteur van de Duitse editie van “Rolling Stone”. Daarin schrijft hij over muziek, literatuur en film. Als freelance auteur recenseert hij literatuur voor het programma “Büchermarkt” van Deutschlandfunk Literatur. In 2011 verscheen bij Aufbau Verlag zijn debuutroman, “Das Da-Da-Da-Sein”. Daarin beschrijft hij het verbreken van een relatie, ondersteund door filosofische en muzikale citaten. Brüggemeyers tweede roman, “Catfish” (2015), gaat op speelse wijze over Bob Dylan. In 2017 verscheen Brüggemeyers Duitse vertaling van de memoires van de Go Betweens songwriter, Robert Forster, Grant & Ich, gevolgd door “Pop. Eine Gebrauchsanweisung“. In 2018 publiceerde hij zijn eerste non-fictieboek, “I’ve Been Looking For Frieden: Eine deutsche Geschichte in zehn Songs”, waarin hij aan de hand van populaire nummers, zoals Capri-Fischer, Franz Josef Degenhardts “Deutscher Sonntag”, Nena’s “99 Luftballons” of “Looking For Freedom”, gebracht door David Hasselhoff, het verhaal vertelt van de Bondsrepubliek Duitsland.Maik Brüggemeyer (Hrsg.) Look out kid Duits Bob Dylans Lieder, unsere geschichten 272 bladz. uitg. Ullstein ISBN 978-3-550-20158-5