Eva Taylor-Tazelaar, “Sabines oorlog”, Hoe mijn moeder de kampen overleefde”, een moedige maar naar de keel grijpende uitgave van Alfabet Uitgevers.

Sabine’s oorlog” is het nooit eerder verteld en aangrijpend verhaal van verzetsvrouw, Sabine Zuur, opgetekend door haar dochter. We moeste ons met z’n alles schamen!

Sabine had een onbezorgde jeugd. Ze hield van feestjes en ze zeilde graag. Ze was bevriend met Erik Hazelhoff Roelfzema, de latere Soldaat van Oranje. Toen de oorlog uitbrak rolde ze het verzet in. Maar ze werd verraden en talloze malen gewelddadig verhoord. Velen van haar vrienden werden geëxecuteerd, zij werd als Nacht und Nebel-gevangene via Kamp Amersfoort en Ravensbrück uiteindelijk naar Mauthausen gestuurd.Eva, Sabines dochter, vindt na haar moeders dood, een archief, met daarin liefdesbrieven van piloot Taro, die met zijn Spitfire neerstortte, en van Sabines tweede geliefde Gerard, die door de Duitsers werd geëxecuteerd. Ze vindt piepkleine briefjes van Sabine, die ze vanuit de gevangenis stiekem aan haar moeder stuurde. En ze stuit op een stapel hartstochtelijke, maar ook angstaanjagende liefdesbrieven van ene Gebele, een Duitse beroepscrimineel die haar in Mauthausen het leven zou redden. Na de oorlog trouwt Sabine met Peter Tazelaar, die andere held uit het legendarische oorlogsverhaal. Aan de hand van al deze documenten reconstrueerde Eva het nooit eerder vertelde en aangrijpende verhaal van Sabine’s oorlog.

In haar laatste levensjaren gleed Sabine Tazelaar-Zuur de mistige wereld in die Alzheimer heet. Pas na haar dood leerde haar dochter Eva, haar moeder pas echt kennen, dankzij een archief dat ze na het einde van de Tweede Wereldoorlog bijhield. “Ik begrijp nu pas dat wat er met je in het leven gebeurt, je in een ander persoon kan veranderen”, zegt Eva Taylor-Tazelaar (73) na haar ‘reis’ door het oorlogsarchief van haar moeder. Een ‘reis’ die leidt naar het boek Sabine’s War. “De dozen bevatten meer dan 200 foto’s. Op de achterkant van elke foto staat vermeld wie het is, wanneer en waar deze is gemaakt. Het bevatte ook (vervalste) documenten en brieven van de Duitse bezetter die haar moeder had bewaard ”, zegt Eva Taylor-Tazelaar uit haar geboorteplaats Chester in Engeland. De meest bijzondere inhoud zijn liefdesbrieven en stukjes vloeipapier met tekst in klein handschrift. “Berichten van haar moeder, uit de gevangenis gesmokkeld toen ze werd gearresteerd door de Duitse bezetter. Ze zaten verstopt in de zoom van de vuile was. De antwoorden van haar moeder, verstopt in de schone was, vernietigden haar. Sabine’s War werd vertaald door Bert NatterEva Taylor-Tazelaar, de dochter van Sabine Zuur en Peter Tazelaar, werd geboren in Utrecht, maar woont al lange tijd in Cheshire, Engeland.

Eva Taylor-Tazelaar Sabines oorlog. Hoe mijn moeder de kampen overleefde ca 256 bladz. Alfabet Uitgevers ISBN 978 90 213 4004 3