“Heinrich Albert’s Pumpkin Hut”, door Dorothee Mields (sopraan) en Hathor Consort o.l.v. Romina Lischka, op het label Ramée. Heel authentiek, heel bijzonder!

Königsberg in Oost-Pruisen (nu Kaliningrad in Rusland), was dankzij zijn geografische ligging tijdens de Dertigjarige Oorlog, een zeldzame oase van rust. Veel mensen, waaronder artiesten en muzikanten, vluchtten erheen voor de verschrikkingen van pest en oorlog.Heinrich Albert, de organist van de Dom (foto) van Königsberg en een gewezen leerling van Heinrich Schütz (zijn neef) en Johann Hermann Schein, de Thomaskantor in Leipzig, werd in 1630 benoemd tot kathedraalorganist in de stad. In 1626 dreigde Leipzig nl. in de frontlinie van de Dertigjarige Oorlog terecht te komen en was Albert uitgeweken naar Koningsbergen, dat niet in het oorlogsgebied lag. De hut in zijn tuin aan de oever van de Pregel (nu Pregolja), overwoekerd met pompoenranken, Albert kweekte nl. pompoenen, toepasselijk de ‘pompoenhut’ (Kürbishütte) genoemd, werd de ontmoetingsplaats van het Gesellschaft der Sterblichkeit Beflissener, de Königsberg-dichterskring. Het was een toevluchtsoord en een ruimte voor baanbrekende creativiteit, gespaard van directe betrokkenheid bij de oorlog.Albert had de tuin in 1630 cadeau gekregen van de gemeenteraad van Kneiphof, het stadsdeel waarin de Dom stond. De oprichter van het gezelschap was Robert Roberthin, griffier bij het gerechtshof in Koningsbergen en amateurdichter. Naast Roberthin en Albert, waren de leden van de Kürbishütte o.a. Simon Dach (foto), later hoogleraar in de dichtkunst aan de Albertina-universiteit, Johann Stobäus, kapelmeester in dienst van de keurvorst, Valentin Thilo de Jongere, hoogleraar in de retorica, Christoph Kaldenbach, later ook hoogleraar, en Johann Franck, een jurist. Hun grote voorbeeld was de Silezische dichter, Martin Opitz von Boberfeld (1597-1639) (foto). Heinrich Albert gaf in 1645 een liederencyclus, “Musikalische Kürbs-Hütte” uit, geschreven voor drie stemmen en basso continuo. De teksten waren vermoedelijk van de hand van de dichters Dach en Roberthin, en van Albert zelf.Vijf muzikale taferelen, die verschillende stadia van de oorlog uitbeelden, nemen u als luisteraar mee op een emotionele reis en weerspiegelen de alledaagse emoties van mensen van die periode, hoop, angst, een verlangen naar vrede, maar ook wanhoop en worstelen met geloof in het aangezicht van de verwoesting van oorlog. Naast werk van Heinrich Albert(1604-1651), ontdekt u op deze heel bijzondere cd, werk van Johann Bach (1604-73), Andreas Hammerschmidt (ca.1611-75), Johann Hildebrand (1614-1684), Michael Jakobi (1618-63), Johann Nauwach (1595–1630), Samuel Scheidt (1587–1654), Johann Hermann Schein (1586–1630) en Heinrich Schütz (1585–1672).Romina Lischka is te horen op talrijke cd’s van de labels Coro, Flora, Ricercar, Christophorus, Musica Ficta, Fuga Libera, Paraty, Phi en Ramée. Naast haar activiteiten als gambiste studeerde ze Noord-Indiase klassieke zang (dhrupad) aan de afdeling Wereldmuziek van het Conservatorium van Rotterdam (bachelor 2010) en in Delhi en Pune in India bij Ustad Fariduddin Dagar en Uday Bhawalkar. In het concertseizoen 2012-13 werd Romina Lischka verkozen tot “ECHO Rising Star” door BOZAR en Concertgebouw Amsterdam in de categorie Oude Muziek en trad ze in die hoedanigheid als soliste op in vele Europese concertzalen. Haar eerste cd “Pièces de viole de Sieur de Machy” ontving een Diapason. En Suite – Marin Marais, Sainte Colombe & Robert de Visée ontving de VRT Klara-prijs voor ‘beste klassieke cd van 2015′. In 2012 heeft Romina haar eigen ‘Hathor Consort’ opgericht, dat zich zowel toelegt op de consortmuziek uit renaissance en barok als op wereldmuziek en hedendaagse muziek. In het seizoen 2019-20 is Romina Portrayed Artist in Bozar Brussel en werd genomineerd met een VRT Klara Award voor Solist van het jaar 2018.Heinrich Albert’s Pumpkin Hut Dorothee Mields (soprano), Hathor Consort Romina Lischka cd Ramée RAM1913

https://www.stretto.be/2020/09/11/arabische-melodieen-indische-ragas-en-franse-barokmuziek-door-ghalia-benali-en-romina-lischka-op-de-cd-call-to-prayer-op-het-label-fuga-libera-verrijkend/

https://www.stretto.be/2020/09/12/tuma-stabat-mater-biber-requiem-in-f-minor-animam-gementem-cano-door-het-pluto-ensemble-en-marnix-de-cat-en-hathor-consort-o-l-v-romina-lischka-op-het-label-ramee/

https://www.stretto.be/2017/04/10/engelachtige-sopraan-dorothee-mields/

https://www.stretto.be/2018/03/18/christoph-graupner-lass-mein-herz-cantatas-ouvertures-magnifiek-gezongen-door-dorothee-mields-op-het-label-accent/