“Frauenkirche Dresden, Orgelmusik . Organ music Bach & Duruflé”, door Samuel Kummer, op het label Carus.

Met de opening van de gereconstrueerde Frauenkirche, herwon Dresden een indrukwekkend herkenningspunt. Net als het bouwproject, werd met grote belangstelling en opwinding, uitgekeken naar het nieuw orgel. De huidige cd is een heruitgave van de allereerste opname, die lang uitverkocht was, van de Frauenkirche-organist, Samuel Kummer, op zijn bijzonder instrument. Reeds onder het bewind van Augustus II, als Frederik August I keurvorst van Saksen en als August II de Sterke, koning van Polen en grootvorst van Litouwen, ontwikkelde Dresden zich tot één van de belangrijkste centra van de Europese muziekscene. Hij bracht de belangrijkste kunstenaars, componisten en musici naar zijn hof. Grote musici uit heel Europa werden uitgenodigd om in Dresden te wonen en te werken. Met hen stelde August een briljant instrumentaal ensemble samen, genaamd de “Cappella Polacca” die de katholieke kerkmuziek verzorgde. De kapel ging ook met hem mee op zijn staatsreizen naar Polen en andere regio’s. Het ensemble had op dat moment één uniek kenmerk, haar leden bespeelden slechts één enkel instrument. Daarom waren zo ook zo virtuoos.De Capella werd snel bekend als de grootste collectie virtuozen die ooit waren samen gebracht. De Kapellmeister was Heinichen. In de kapel speelden verder Johann David Heinichen, de violisten Volumier, Pisendel en Veracini, de fluitist Buffardin, Richter, Le Riche en Quantz  (later de beroemde leraar van Frederick de Grote), de beroemde luitspeler Silvius Leopold Weiss en de Boheemse contrabassist en componist Jan Dismas Zelenka. Mogelijks was de meest indrukwekkende en exotische musicus van allen, en de meest betaalde behalve Weiss en de Kapellmeister, Pantaleon Hebenstreit, die op een instrument speelde, overigens zijn eigen uitvinding, de “Pantaleone”, een reusachtige dulcimer van bijna drie meter lengte, met houten hamers en wel 189 snaren.De hoboïst Johann Joachim Quantz kreeg in 1718 een aanstelling. Vivaldi probeerde er een betrekking te verkrijgen en Händel reisde in 1719 naar Dresden om vier zangers te contracteren en er te spelen voor de keurvorst en de kroonprins. Voor de Säksische Staatskapelle waren vele beroemde componisten actief, Johann David Heinichen, kapelmeester, en Jan Dismas Zelenka, Francesco Maria Veracini, Antonio Lotti, Johann Georg Pisendel, Nicola Porpora, Johann Joachim Quantz, Johann Adolf Hasse en de broers Johann Georg en Carl Heinrich Graun.De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) gelegen aan de Neumarkt in Dresden is een evangelisch-lutherse kerk in hoogbarokke stijl die tussen 1726 en 1743 werd gebouwd. De kerk werd ontworpen door de Dresdener architect, George Bähr (1666-1738). In de Tweede Wereldoorlog vond het Bombardement op Dresden plaats op 13-14 februari 1945. Door de daarop volgende vuurstorm werd ook de kerk zwaar beschadigd en op 15 februari stortte de kerk in. Ten tijde van de DDR bleef de ruïne van de kerk als een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog staan. Na de Wending begon men in 1994 met de wederopbouw. Op 30 oktober 2005 werd de kerk officieel opnieuw in gebruik genomen.In 1736, bouwde de befaamde orgelbouwer Gottfried Silbermann (1683-1753) een instrument met drie manualen en 43 registers voor de kerk. Het kerkorgel werd gewijd op 25 november en Johann Sebastian Bach (1685-1750) gaf een uitvoering op het instrument op 1 december. Het huidig orgel van de Frauenkirche, gebouwd in 2005 door de orgelbouwer Kern uit Straatsburg, maakt indruk door zijn veelzijdigheid. In een bijzondere combinatie van traditie en moderniteit, verenigt het de constructieprincipes van de orgels van de twee broers Gottfried en Andreas Silbermann, verrijkt met de typische stemmen van een Frans-romantisch orgel. In tegenstelling tot veel andere kerken bevindt het imposant instrument zich boven het altaar. De klank is te horen in verschillende concertseries en bij kerkdiensten en gebed.Op 30 oktober 2005 werd niet alleen de heropgebouwde Frauenkirche in Dresden ingewijd, maar ook het nieuw “Kern-orgel”. Bij de reconstructie werd de historische gevel gerestaureerd, maar voor het orgel zelf werd, naast het historisch georiënteerde deel van de dispositie, besloten om nog een klavier of manuaal, in Frans-romantische stijl toe te voegen. Dit grandioos recital op het orgel laat horen dat het instrument met succes de voordelen van een historisch orgel combineert met de technische prestaties van een modern concertinstrument.Maurice Duruflé (1902-1986) studeerde bij Charles Tournemire, Paul Dukas en Louis Vierne. In 1930 werd hij organist aan de Saint-Étienne-du-Mont in Parijs, waar hij tot 1975 in dienst zou blijven. In juni 1939 speelde hij de wereldpremière van het Orgelconcerto van Poulenc en in 1943 werd hij professor harmonie aan het conservatorium van Parijs. Door orgelmuziek van Bach en Duruflé te spelen, maakt Kummer de verbazingwekkende sonore veelzijdigheid van het orgel hoorbaar. Johann Sebastian Bach speelde zelf een orgelconcert in de Frauenkirche in Dresden op 1 december 1736, kort na de voltooiing en overdracht van het eerste Frauenkirche-orgel door Gottfried Silbermann – om zijn dank uit te spreken voor de toekenning van de titel van Royal Polish and Electoral Saxon Court Componist. Aangezien het programma van Bach niet bewaard is gebleven, koos Kummer voor de huidige opname werken van Bach die qua klank, bijzonder goed bij het Kern-orgel passen en die resoneren in de ruimte van de kerk. Dit is ook het geval bij de Suite op. 5 van Maurice Duruflé, die wordt ondersteund door een uitgekiende compositietechniek en doordrongen is van rustige, ingetogen melancholie.Samuel Kummer (°1968), geboren in Stuttgart, studeerde kerkmuziek aan de Staatsuniversiteit (Hochschule) voor Muziek en Podiumkunsten in Stuttgart. Hij behaalde er in 1997 zijn diploma in orgelimprovisatie met een onderscheiding. Na als districtskantor in Kirchheim unter Teck  in Baden-Württemberg te hebben gewerkt, verhuisde hij in 2005 naar de Frauenkirche in Dresden. Sinds 2007 is Kummer dan ook docent orgelimprovisatie en Literaturspiel aan de prestigieuze Hochschule für Kirchenmusik Dresden.Frauenkirche Dresden Orgelmusik . Organ music Bach & Duruflé Samuel Kummer cd Carus CAR83517