Niccolò Paganini, “Opere per violino e chitarra”, door Roberto Noferini (viool) en Donato D’Antonio (gitaar), op het label Tactus. Boeiende virtuositeit.

Roberto Noferini op viool en Donato D’Antonio op gitaar, presenteren op deze cd, een kamermuziekprogramma met sonaten, dat de passie belicht die Paganini aan deze twee instrumenten verbond. De vaardigheid van de componist in het gebruik van de technische en expressieve eigenschappen van de viool en de gitaar, schiep ruimte voor grote virtuositeit die de fysieke grenzen van het instrument en de uitvoerder bereikte.Als jong talent had Paganini zijn publiek o.a. in Lucca en Livorno, al begeesterd door op zijn viool dierengeluiden te imiteren. In de 24 Caprices of Capriccio’s, uitgegeven in 1820, komen zo ongeveer alle aspecten van de viooltechniek aan bod, legato, staccato, spiccato, tremoli, flageoletten (enkel en dubbel), arpeggio’s, dubbelsnaren, toonladders en pizzicato. De Caprices zitten bovendien vol drama. Roerende, landelijke passages wisselen zonder aankondiging af met vurige, bijna gewelddadige passages. Maar, het zijn niet de technische aspecten van deze muziek, maar juist de enorme variëteit aan muzikale karakters, buitengewone klankwerelden, fantasie en mooie lyriek, die aanspreken.Paganini, die de geschiedenis inging als de meest legendarische violist aller tijden, speelde aanvankelijk gitaar en mandoline en had altijd een grote passie voor gitaar. Hij behield zijn hele leven deze passie en speelde vaak nog gitaar, maar alleen bij familiefeesten of voor een select gezelschap of vriendenkring. Bovendien heeft de gitaar zijn ervaring als componist sterk beïnvloed. Veel belangrijke composities van hem waren voor dit instrument, en hij gebruikte het ook in verschillende kamermuziekcombinaties, van duo’s tot trio’s en kwartetten. In zijn Grande sonate per chitarra con accompagnamento di violino bv., verkende hij alle mogelijkheden van het instrument en toonde hij zijn extreme flexibiliteit, gaande van de meest verfijnde frasering tot de meest gewaagde virtuositeit. Warm aanbevolen.

Niccolò Paganini Opere per violino e chitarra Roberto Noferini Donato D’Antonio cd Tactus TC781607

https://www.stretto.be/2017/12/02/ontdek-de-vioolconcerti-van-gaetano-pugnani-1731-1798-op-het-label-tactus/