Georg Christoph Strattner (c. 1644-1704), “Ich Will Den Herrn Loben Allezeit, Geistliche Konzerte” door Les Escapades, op het label Christophorus. Schitterend!

Het ensemble Les Escapades presenteert op deze cd zeven prachtige Geistliche Konzerte. De Cantates op deze nieuwe opname worden gekenmerkt door de Italiaanse concertato stijl en vertalen de Duitse teksten kunstig, polyfoon in pakkende muzikale thema’s.

Georg Christoph Strattner werd geboren in Gols, toen Hongaars Burgenland. Hij kreeg de eerste muzikale opleiding van zijn neef Samuel Capricornus, die de muziekdirecteur was aan de Dreifaltigkeitskirche in Preßburg. Op veertienjarige leeftijd werd hij koorknaap aan de hofkapel in Stuttgart. In 1694 vond hij werk bij de hofkapel in Weimar en werd een jaar later gepromoveerd tot vice-kapelmeester. Hij overleed in Weimar waar hij ook werd begraven.In 1666 werd hij kapelmeester aan het Baden-Durlachschen Hof tot hij in 1682, blijkbaar op voorspraak van Philipp Jacob Spener, het ambt van kapelmeester overnam aan de Barfüßerkirche, de belangrijkste protestantse kerk in Frankfurt am Main. In 1692 werd hij ontslagen wegens overspel en de stad uitgezet. Bij talloze pogingen in de jaren die volgden, slaagde hij er niet in zijn herplaatsing te krijgen. Pas in 1694 vond hij een nieuwe baan, aanvankelijk als tenor en vanaf oktober 1695, als opvolger van August Kühnel, als “Particulier Kammermusikus” en vice kapelmeester van hertog Wilhelm Ernst van Saksen-Weimar. Daarmee nam hij ook de taken over van de vaak zieke kapelmeester, Johann Samuel Drese (1644-1714). Georg Christoph Strattner componeerde tal van cantates, waarvan een twintigtal handschriften bewaard zijn, en hymnen, die vaak worden gekenmerkt door aria-achtige melodieën. In 1691 publiceerde hij een nieuwe editie van Joachim Neanders Bundeslieder und Dank-Psalmen, waarin hij het aantal liederen van Neander uitbreidde van 56 naar 64, en waaraan hij melodieën toevoegde.Stilistisch en kwalitatief is Strattners muziek ongeveer vergelijkbaar met die van Johann Rosenmuller en vormt zij een belangrijke schakel tussen Schutz en J.S. Bach. Het is jammer dat Strattners carrière al na enkele jaren tot een schandalig einde kwam door een proces wegens overspel en verbanning uit Frankfurt, en dat deze hoopvolle componist in de vergetelheid raakte. De vocale solisten op deze nieuwe cd zijn Myriam Feuersinger, Monika Mauch, Alexander Schneider, Daniel Schreiber en Markus Flaig.Les Escapades is een ensemble voor oude muziek uit Karlsruhe, dat werd opgericht in 2000. De vier gamba spelers, Sabine Kreutzberger, Franziska Finckh, Adina Scheyhing en Barbara Pfeifer, studeerden in Den Haag, Basel en Trossingen. Ze vormen een gamba consort of spelen in samenwerking met andere artiesten of koren. De naam van het ensemble belooft onverwachte toegang tot de muzikale wereld van de renaissance en barok. Les Escapades geven concerten met een breed repertoire. Dit omvat klassieke Engelse consort muziek uit de 16de – en 17de eeuw, werken en arrangementen van Spaanse muziek van de “Siglo de Oro”, of talrijke Duitse religieuze werken, waaronder deelname aan uitvoeringen van Buxtehude’s Membra Jesu nostri en producties van Südwestrundfunk (SWR). Op hun cd, “Les Escapades du Roi” (2011) (foto), werd de hoofse muziek van Versailles, samen met de sopraan, Monika Mauch (foto), gepresenteerd op basis van de fictieve avonturen van een jonge vrouw aan het hof van de Zonnekoning. 

Tracklist:

“Ich Will Den Herrn Loben Allezeit”

“Ach Mein Vater, Ich Habe Gesundigt”

“Getreuer Schopfer”

“Ich Satelle Mich Bei Meinem Leben”

“Du Hirt Israel, Hore”

“Gherr, Der Du Uns Hast Anvertraut”

“O Gott, Du Ursprung Aller Liebe”Georg Christoph Strattner (c. 1644-1704) Ich Will Den Herrn Loben Allezeit Geistliche Kobzerte Les Escapades cd Christophorus CHR77454