“Nonetto”, door het ensemble Oxalys, op het label Passacaille.

Ontdek op deze cd, 3 nonetten voor verschillende bezettingen, het Nonetto van Nino Rota, voor viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn, het Nonet n ° 2, voor 3 violen, contrabas, fluit, klarinet, fagot, trompet en percussie van Hanns Eisler en het Nonet n ° 2, H 374, voor viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn, van Bohuslav Martinu.Het sprankelend en humoristisch Nonetto van Nino Rota (1911-1979), gecomponeerd tussen 1959 en 1977, werd hier gecombineerd met het Nonet nr.2 van Hans Eisler (1898-1962) uit 1941, oorspronkelijk avant-gardistische filmmuziek bij de documentairefilm, ‘The Forgotten village’ over een Mexicaans indianendorp van John Steinbeck, en met het tweede Nonet H. 347 van Bohuslav Martinu (1890-1959), een nostalgisch werk uit 1959.Opgericht in 1993 in het Brussels conservatorium, groeide Oxalys uit tot een kamermuziekensemble met een uitgesproken profiel en een sterke internationale reputatie. Vanuit de oorspronkelijke bezetting van strijkkwintet, fluit, klarinet en harp, breidt het ensemble regelmatig uit naar andere instrumenten om een zeer breed repertoire te brengen en ongewone projecten te realiseren. Het repertoire van Oxalys is een getuigenis van de culturele geschiedenis van Europa en belicht de linken en contradicties die de naties en eeuwen sinds de Verlichting hebben doorkruist. De focus ligt op de muziek op de Belle Epoque (1870-1930), van waaruit Oxalys zowel terug als vooruit blikt. Van Haydn en Mozart tot het creëren van hedendaagse muziek. Ook de vocale kamermuziek van rond de eeuwwisseling ligt Oxalys goed en wordt gebracht met excellente solisten als Laure Decampe, Christianne Stotijn, Dietrich Henschel, Nikolay Borchev en Christoph Pregardien.Oxalys verenigt musici die met veel plezier muzikale avonturen aangaan. In deze geest werden de “Muzieknachten” gecreëerd, wandelconcerten in historisch gebouwen of musea die een symbiose creëren tussen architectuur, plastische kunst en muziek. Verder verleent Oxalys regelmatig zijn medewerking aan theaterproducties met als vaste partners Transparant en Muziek Lod. Ook pedagogische en educatieve projecten behoren tot de activiteiten.Oxalys heeft inmiddels een rijke en alom geprezen discografie op haar naam. Op de Richard Strauss CD (voorbereid in samenwerking met het Alban Berg Quartet) volgden opnames met werken van Mozart, Ries, impressionistische, post-impressionistische en Russische 20ste -eeuwse muziek. Mahlers Lied von der Erde en Vierde Symfonie verschenen in de kamermuziekversie van Schönbergs Verein für Privatmusikaufführungen. De opname van de Vierde Symfonie in combinatie met de Orchesterlieder van Schönberg werd bekroond met de prestigieuze Mahler-prijs “Internationale Schallplattenpreis Toblacher Komponierhäuschen”. Oxalys recente Reger opname kreeg in oktober 2009 de Prix Choc van Franse tijdschrift Classica – die de opname als een van de beste kamermuziek cd’s van 2009 bestempelde. Oxalys is in residentie in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap.Shirly Laub begon haar vioolstudies op vierjarige leeftijd. Aangemoedigd door Isaac Stern werd ze eerste laureate van verschillende wedstrijden voor jonge musici, voor viool en kamermuziek. In 1994 behaalde ze het Hoger Diploma voor viool met de grootste onderscheiding in de klas van C. Quatacker aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 1996 behaalde ze het diploma ‘Uitvoerend Musicus’ in de klas van de befaamde violist W. Liberman, aan de ‘Hoge School voor de Kunsten’ te Utrecht. In 1997 won ze de prijs ‘Jeune Soliste de l’année’ , uitgereikt door de radio-unie van Franstalige landen (CRPLF). Shirly Laub verleende haar medewerking aan opnames van récitals voor viool en piano voor VRT, RTBF, RAI, France Musique et Espace 2 (Zwitserland) en Radio Canada. In de periode 1991-1998 was ze lid van het Jeugdorkest van de Europese Unie (EUYO), waarmee ze tournees maakte en onder leiding speelde van bekende dirigenten als C. Abbado, C.M. Giulini en B. Haitink. Op dit ogenblik is ze sinds 1998, naast haar werk als kamermusicus bij het Oxalys ensemble (waarvan zij stichtend lid is), eerst viool co-solo van het “Royal Philharmonic Orchestra” (Londen). Shirly Laub is regelmatig te gast als concertmeester van symphonische orkesten zoals het Orkest van het “Royal Opera House, Covent Garden” (Londen), “Royal Philharmonic Orchestra” (Londen), en het “Real Filharmonia Galicia” (Spanje). Ze is docent aan het Koninklijk Conservatoirium in Brussel.Ensemble Oxalys:

Shirly Laub, viool

Frédéric d’Ursel, viool

Elisabeth Smalt, viool, altviool

Amy Norrington, cello

Koenraad Hofman, contrabas

Toon Fret, fluit

Piet Van Bockstal, hobo

Nathalie Lefèvre, klarinet

Pieter Nuytten, fagot

Anthony Devriendt, hoorn

Bram Mergaert, trompet

Titus Franken, percussieNonetto Oxalys Nino Rota Hanns Eisler Bohuslav Martinu cd Passacaille PAS1103