Philip Matyszak, “Vijanden van Rome, Van Hannibal tot Attila de Hun”, heerlijke geschiedschrijving, uitgegeven door Omniboek.

De beschaving van de Romeinen wordt gezien als hoogstaand en meer ontwikkeld dan die van andere volken uit die tijd. De superioriteit van de Romeinse legioenen was onmiskenbaar, waardoor ze hun wetten, architectuur en literatuur wisten te verspreiden in een enorm wereldrijk. Die successen gingen ten koste van andere culturen.Dit boeiend boek kijkt naar de groei en de uiteindelijke ondergang van Rome vanuit het standpunt van de volkeren die ertegen vochten. Het vertelt de realiteit achter legendes als Spartacus de gladiator, evenals de spannende verhalen van Hannibal, de grote Boudicca, de rebellenleider en Mithridates, de kenner van vergiften, en vele andere. Sommige vijanden van Rome waren nobele helden en anderen waren moorddadige schurken, maar elk heeft een uniek en fascinerend verhaal.Tot voor kort werd aangenomen dat Rome de fakkel van de beschaving in de barbaarse duisternis droeg, wetten, architectuur en literatuur naar de veroverde volkeren bracht. De alternatieve opvatting suggereert nu dat veel van de vijanden van Rome, de Kelten, Hebreeën en Feniciërs, bijvoorbeeld, zelf beschavingen ontwikkelden voor ze door het Romeins zwaard werden vernietigd. Inderdaad, zoals Philip Matyszak betoogt, als Rome zijn rivalen niet zo volledig had verpletterd, zou de val in de donkere middeleeuwen misschien niet hebben plaatsgevonden. Bij de ineenstorting van Rome waren er geen andere machtige beschavingen over om de impact op te vangen. Dit boek behandelt de groei en de uiteindelijke ondergang van Rome vanuit het standpunt van degenen die door Rome zijn overwonnen. Ze varieerden van de zeer gecultiveerde Grieken en Egyptenaren tot wilde en opstandige Britten en Duitsers, tot de Aziatische rijken van de Perzen en Parthen. Hun leiders werden gedreven door ambitie, wraakzuchtige haat, angst, politieke berekening of naakte hebzucht. Sommigen vochten om hun erfgoed te behouden, sommigen om te overleven, en anderen uit de liefde van een krijger voor de strijd. Het was een gevaarlijke zaak om de macht van Rome te trotseren, en weinig van de hier beschreven mannen en vrouwen stierven in hun bed. Sommigen, zoals Vercingetorix en Jugurtha, werden gevangengenomen, in triomf tentoongesteld en vervolgens, terwijl hun veroveraars aan een feestelijk diner zaten, beneden in de kerkers vermoord. In plaats van een dergelijk einde onder ogen te zien, pleegden enkele van de grootste tegenstanders van Rome, waaronder Hannibal, Boudicca en Cleopatra, zelfmoord.De bekende historicus Philip Matyszak heeft een eregalerij gemaakt van alle ‘Vijanden van Rome’, de barbaren die tegen de Romeinen in opstand kwamen. De koninginnen Boudica, Cleopatra van Egypte en Zenobia en de veldheren Hannibal, Jugurtha, Vercingetorix, Arminius, Alarik de Visigoot en Attila de Hun hebben iets met elkaar gemeen, zij verdedigden hun huis en haard tegen de Romeinen. Dit rijk geïllustreerd boek is dan ook een monument voor de zeventien belangrijkste tegenstanders van Rome, die elk een uitgebreid portret krijgen, voorzien van plaats, tijd en context. Tot voor kort werd de Romeinse beschaving per definitie als ‘iets goeds’ gezien. Rome verlichtte met de fakkel van de beschaving de barbaarse duisternis. De Romeinen verspreidden onder meer hun wetten, architectuur en literatuur tot in alle uithoeken van hun rijk. Maar dat ging ten koste van andere culturen.In de eerste twee delen, “van de Ebro tot de Nijl” en “Complotten, verraad en burgeroorlog”, ontmoet u Hannibal, Philippus v van Macedonië, Viriatus, Jugurtha, Mithridates, Spartacus, Vercingetorix, Orodes ii van Parthië en Cleopatra van Egypte. In de delen II en III,  “Pax Romana” en  “Het einde van het rijk”, gaat het vervolgens over Arminius, Boudica, Josephus, Decebalus van Dacië, Sjapoer i, Zenobia, Alarik de Visigoot en Attila de Hun. “The Enemies of Rome” werd vertaald door Alexander Van Kesteren.Philip Matyszak is een Britse non-fictie-auteur, voornamelijk van historische werken met betrekking tot het oude Rome. Matyszak heeft een doctoraat in de Romeinse geschiedenis aan St John’s College, Oxford, en behalve dat hij een professionele auteur is, doceert hij ook oude geschiedenis aan het Madingley Hall Institute of Continuing Education, Cambridge University. Hij heeft een groot aantal boeken op zijn naam, waaronder het vorig jaar verschenen “24 uur in het oude Rome”. Hij publiceerde meer dan twintig boeken, voornamelijk op het gebied van de oudheid. Hij promoveerde in Oxford en doceert oude geschiedenis aan de universiteit van Cambridge. Eerder verscheen van hem “Vergeten volkeren, Verloren culturen op de kaart gezet”.Philip Matyszak Vijanden van Rome, Van Hannibal tot Attila de Hun 264 bladz. geïllustreerd Uitg. Omniboek ISBN 9789401917575