Schubert, “The Small Song Cycles”, door Markus Schäfer, tenor, en Zvi Meniker pianoforte, op het label passacaille. Heerlijk!

Naast zijn beroemde grootschalige liedcycli, componeerde Schubert ook talrijke kleinere liedcompilaties. Sommige van deze miniatuurcycli bestaan uit liederen die op verschillende tijdstippen en onder verschillende omstandigheden zijn gecomponeerd, maar die Schubert zelf heeft samengesteld op basis van thematische en tekstuele verbanden.De geselecteerde cycli verschenen tussen 1821 en 1828 in druk. Tegenwoordig worden deze liederen meestal uitgevoerd als individuele werken en uit hun verband gehaald. Hier worden ze weliswaar gepresenteerd in de door de componist zorgvuldig geplande volgorde, net zoals ze te horen waren op de beroemde Schubertiades. Op de cd staan 22 liederen, de Fünf Lieder op. 5 (Goethe) (1821), Drei Lieder op. 12, Drei Gesange Des Harfners Aus ‘Wilhelm Meister’ (Harfenspieler I, II, III) (1822), Vier Lieder op. 59 (1826), Drei Lieder op. 65 (1826), Drei Lieder op. 80 (1827), en Vier Refrain-Lieder op. 95 (1828).Geboren in 1961 in Andernach aan de Rijn, groeide Markus Schäfer op in Bad Ems, als zoon van een kerkmusicus. Hij studeerde zang bij Armand McLane en religieuze muziek in Düsseldorf en Karlsruhe en maakte zijn operadebuut bij de Zurich Opernstudio. Later trad hij toe tot het ensemble van de Zurich Opera, daarna de Hamburgische Staatsoper en tot 1993, de Deutsche Oper am Rhein. Als freelance zanger trad hij ook op met liederen en concerten, op grote festivals. Sinds 2008 is hij professor zang aan de Musikhochschule Hannover. Schäfer trad op met het ensemble La Petite Bande, onder leiding van Sigiswald Kuijken, in concerten en opnames van Bachcantates en in werken van Mozart, zoals Ferrando in Così fan tutte, Ottavio in Don Giovanni en de tenorpartij in het Requiem. Hij soleert regelmatig bij het jongenskoor Windsbacher Knabenchor, te beginnen in 1989 met de tenorpartij in Mozarts Requiem voor de begrafenis van de vermoorde Alfred Herrhausen, de president van de Deutsche Bank in Hamburg. Hij is hoofdtenor in het ensemble Liedertafel van vier zangers en pianist Gerold Huber. Zijn opname van Bachs Matthäus-Passion met Nikolaus Harnoncourt won een Grammy Award. In 2014 verscheen Schäfer in een uitvoering van Carl Philipp Emanuel Bachs oratorium ‘Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu’, ter gelegenheid van de geboorte van de componist in 1714 als “C.P.E. Bach: 300e verjaardag”. Hermann Max dirigeerde de Rheinische Kantorei en de Kleine Konzert, met solisten Veronika Winter (sopraan), Matthias Vieweg (bas) en Hannes Rux (trompet), in de abdij van Eberbach, als onderdeel van het Rheingau Musik Festival. Een recensie maakte melding van zijn aangenaam lyrische timbre en precieze coloraturen. Met pianist Siegfried Mauser nam hij in 2017 drie liederencycli op van Wilhelm Killmayer, één gebaseerd op late gedichten van Friedrich Hölderlin, twee op gedichten van Georg Trakl.De in Moskou geboren Israëlische klavecinist, organist, fortepianist en musicoloog Zvi Meniker (° 1964) groeide op in Israël en begon op 15-jarige leeftijd muziek te studeren aan het Mozarteum in Salzburg. Daar en aan het conservatorium van Zürich behaalde hij zijn diploma met onderscheiding. Tot zijn leraren behoorden Alois Forer, Nikolaus Harnoncourt en Johann Sonnleitner. Meniker vervolgde zijn studie historische uitvoeringspraktijk bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in Ithaca, New York, en aan de Cornell University diende Meniker in 2001 ook zijn proefschrift in over de uitvoeringspraktijk van de pianowerken van Frédéric Chopin. Zvi Meniker doceerde klavecimbel en uitvoeringspraktijk aan de Duke University in de VS en is lange tijd docent geweest aan de Academie voor Oude Muziek in Jeruzalem. Hij was docent aan de Hochschule Felix Mendelssohn Bartholdy Universiteit in Leipzig, en sinds oktober 1999, is hij professor klavecimbel en oude muziek aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover. Op deze Schubert cd bespeelt hij een pianoforte van Paul McNulty uit 2012,naar een Conrad Graf uit 1819.

Schubert The Small Song Cycles Markus Schäfer tenor Zvi Meniker fortepiano cd passacaille PAS 1084