Franz Liszt, “Piano Works”, door Alfredo Perl en het BBC Symphony Orchestra o.l.v. Yakov Kreizberg, op het label Oehms. Geniaal!

Deze collectie bevat de belangrijkste opnames van Alfredo Perl van pianowerken van Franz Liszt. Een bijzonder hoogtepunt is de opname van de pianoconcerti met het BBC Symphony Orchestra. Niet te missen!Alfredo Perl studeerde bij Carlos Botto aan de Universidad de Chile in Santiago, Günter Ludwig aan de Musikhochschule in Keulen en Maria Curcio in Londen. Sindsdien werkt Perl samen met Mitsuko Uchida, Pierre-Laurent Aimard, Martha Argerich en Daniel Barenboim. Hij maakte zijn debuut in1992, de International Piano Series in de Queen Elizabeth Hall in Londen. Perl speelde sindsdien op vele prestigieuze locaties en landhuizen in het Verenigd Koninkrijk, met name Beethoven-recitals in Wigmore Hall en een Chopin-recital in het Hopetoun House in Edinburgh. Hij gaf zijn eerste concert op negenjarige leeftijd en trad vervolgens op in Zuid-Amerika en Europa in een recital en met het Santiago Philharmonic Orchestra en het Zagreb Symphony Orchestra. Perl was sindsdien prijswinnaar  van grote wedstrijden, waaronder de Ferruccio Busoni wedstrijd in Bolzano en de Beethoven wedstrijd in Wenen, en hij won de eerste prijs op de Internationale Pianowedstrijd in Montevideo. Hij is professor piano aan de Detmold University of Music en is sinds 2009 artistiek leider van het Detmold Chamber Orchestra.Hij won prijzen in Japan, Italië, Oostenrijk en in zijn geboorteland Chili en ging op tournee met alle 32 sonates van Beethoven, die hij ook heeft opgenomen. Perl heeft ook solowerken opgenomen van Schumann, Liszt en Busoni en de concerti van Grieg en Szymanowski. Hij wordt alom geprezen in een aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland en Rusland, en trad op met vele orkesten, waaronder het London Symphony Orchestra, het Royal Philharmonic Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Sydney Symphony Orchestra en het Melbourne Symphony Orchestra. Hij staat vooral bekend om zijn delicate, elegante aanraking en gevoel. The Age in Melbourne schreef: “De Chileense pianist Alfredo Perl verspreidde de elegantie van de muziek effectief. Zijn interpretatie werd niet geforceerd tijdens het cadensmateriaal of het hoofdgedeelte … het hoogtepunt van het concert”. Momenteel is Perl dirigent van het Detmold Kamerorkest en heeft hij geruime tijd zowel in München als in Hamburg gewoond. Hij was ook lid van de jury bij verschillende pianowedstrijden, zoals in 2009, de Beethoven wedstrijd in Bonn en de Scottish International Piano Competition in 2010.De Chileense pianist Alfredo Perl combineert een hoge virtuositeit met een uitstekende muzikale flair. Het samenspel met het BBC Symphony Orchestra klinkt alsof het allemaal uit één stuk bestaat. Een opmerkelijke opname die vele deugden op een evenwichtige manier combineert.Yakov Kreizberg (1959-2011) was een Amerikaanse dirigent van Russische afkomst. Hij was onder meer chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, en de eerste gastdirigent van de Wiener Symphoniker. Kreizberg begon zijn opleiding in zijn geboortestad in de vakken piano, compositie en orkestdirectie. Toen hij 16 jaar oud was emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij verder studeerde aan het Mannes College en in Ann Arbor. Kreizberg studeerde bij Ilya Musin, en later in Tanglewood en het Los Angeles Philharmonic Institute. Een van zijn belangrijkste docenten was Leonard Bernstein. Van 1994 tot 2001 was hij algeheel muzikaal leider (Generalmusikdirektor) van de Komische Oper Berlin. Daarnaast was hij van 1995 tot 2000, ook chef-dirigent van het Bournemouth Symphony Orchestra. In oktober 2007 werd bekend dat Kreizberg benoemd was (voor een periode van vijf jaar) als chef-dirigent van het Philharmonisch Orkest van Monte Carlo ingaande in september 2009. Hij overleed echter in maart 2011, na een slopende ziekte.De box bevat de Pianoconcerti. 1 & 2; Totentanz voor piano en orkest; Etudes d’execution transcendante; de Klaviersonate h-moll; 3 Petrarca-Sonette; Dante-Sonate; Ballade Nr. 2; En reve; Schlaflos; Unstern; Sposalizio; Benediction de Dieu dans la Solitude, en Mephistowals Nr. 1. Schitterend!Franz Liszt Piano Works Alfredo Perl BBC Symphony Orchestra Yakov Kreizberg 4 cd Oehms OC1900

https://www.stretto.be/2017/06/06/op-reis-met-liszt/

https://www.stretto.be/2021/02/02/liszt-hungarian-fantasy-rhapsodie-espagnole-de-profundis-totentanz-door-goran-filipec-en-de-kodaly-philharmonic-o-l-v-imre-kollar-op-het-label-naxos/