“Ravel, Pianotrio & Saint-Saëns, Pianotrio nr. 2”, door het Sitkovetsky Trio, op het label BIS. Magisch!

Het Sitkovetsky Trio heeft zich met zijn sensationele optredens in de meest vooraanstaande concertzalen over de hele wereld, gevestigd als een uitzonderlijk pianotrio. Alexander Sitkovetsky en Wu Qian werden onlangs vergezeld door de Duits-Koreaanse cellist Isang Enders om deze succesvolle optredens voort te zetten. Hun doordachte en toegewijde aanpak leverde het ensemble lovende kritieken en uitnodigingen voor gerenommeerde concertzalen over de hele wereld.

Het Pianotrio van Maurice Ravel (foto), gecomponeerd in 1914, werd opgedragen aan zijn leraar contrapunt, André Gedalge. Het werd voor het eerst uitgevoerd in Parijs in januari 1915, door Alfredo Casella (piano), Gabriel Willaume (viool), en Louis Feuillard (cello). Ravel was al minstens zes jaar van plan een trio te componeren voor hij in maart 1914, serieus aan het werk ging. In het begin zei Ravel tegen zijn leerling Maurice Delage: “Ik heb mijn trio geschreven. Nu heb ik alleen nog de thema’s nodig”. In de zomer van 1914 deed Ravel zijn compositorisch werk in de Frans-Baskische gemeente Saint-Jean-de-Luz (foto). Ravel werd geboren aan de overkant van de baai in de Baskische stad Ciboure. Zijn moeder was Baskisch, en hij voelde een diepe identificatie met zijn Baskische afkomst. Tijdens de compositie van het trio werkte Ravel ook aan een pianoconcerto, gebaseerd op Baskische thema’s, getiteld “Zazpiak Bat”. Hoewel dit project uiteindelijk niet doorging, drukte het zijn stempel op het trio, met name in de openingsbeweging, waarvan Ravel later opmerkte dat het Baskisch van kleur was.

Camille Saint-Saëns (foto) componeerde zijn 5-delig 2de Pianotrio op. 92 in 1892, en droeg het werk op aan zijn vroegere leerlinge, Madame la Vicomtesse de Guitaut (Anna Hoskier), de dochter van zijn vriend, de bankier Émile Hoskier. De première was in 1892, in de Salle Érard in Parijs door Isidore Philipp (piano), Henri Berthelier (viool) en Jules Loeb (cello).Het Sitkovetsky Trio is een pianotrio dat in 2007 werd gevormd door medestudenten aan de Yehudi Menuhin School. Ondertussen is het uitgegroeid tot een van de uitstekende trio’s van vandaag, met talloze onderscheidingen en lovende kritieken. In 2018 bestond het trio uit Alexander Sitkovetsky (viool), Leonard Elschenbroich (cello) en Wu Qian (piano). In 2019 kwam een nieuwe cellist, de Duits-Koreaanse Isang Enders, bij de groep.

Alexander Sitkovetsky (°1983) (foto) werd geboren in Moskou, in een muzikaal gezin. Zijn vader is een gitarist en componist van de Russische rockgroep Autograph. Zijn moeder Olga Sitkovetsky is pianiste en zijn oom is de violist Dmitry Sitkovetsky. Zijn overgrootvader, de violist, Yulian Sitkovetsky (1925-1958) werd in 1955, tweede op de Koningin Elisabethwedstrijd. De winnaar was toen Berl Senofsky. Yulian Sitkovetsky was gehuwd met de pianiste, Bella Davidovich (°1928). De beroemde violist en dirigent Yehudi Menuhin kende de familie Sitkovetsky goed. Hij logeerde in Moskou toen Alexander nog maar zeven jaar oud was en hoorde hem viool spelen. Hij nodigde de knaap en diens moeder uit om naar Engeland te komen. Moeder Olga ging vervolgens pianoles geven aan de Yehudi Menuhin School in Surrey, waar Alexander vanaf z’n achtste les kreeg van Natalia Boyarsky en Hu Kun. Toen hij afstudeerde, besloot hij om in Engeland te blijven. Mehunin bleef zijn mentor. De twee gaven samen concerten vanaf z’n negende levensjaar. In 1991 speelden ze werk van Bach in Frankrijk en in Brussel en ze speelden voor Prins Charles en Lady Diana in St. James’s Palace. Toen hij elf jaar oud was, ontmoette hij in de Menuhin School, de violiste Julia Fischer, met wie hij nog vaak zou samenwerken. Later volgde hij nog masterclasses bij Mauricio Fuks, György Pauk, Maya Glezarova, Zvi Zeitlin, Abram Stern, Oleksandr Semchuk en Maxim Vengerov. In Wenen studeerde hij bij Pavel Vernikov.Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen van het Sitkovetsky Trio, waren een residentie in het stadhuis van Hong Kong met uitvoeringen van Beethovens Triple concerto met de Hong Kong Sinfonietta, evenals kamermuziek. Ze toerden ook door Azië en gaven concerten door heel Zuid-Korea, Singapore en Japan. In mei 2019 brachten ze de wereldpremière van een nieuw tripelconcert van Charlotte Bray met het Philharmonia Orchestra, met verdere optredens gepland. Andere optredens waren het Bath Mozartfestival, St. George’s Bristol, Beethovenhaus Bonn, Frederiksvaerk en Hindsgavl Festival in Denemarken, evenals heruitnodigingen voor het Concertgebouw Amsterdam, Rheingau Musik Festival en de Chamber Music Society of Lincoln Center. Het trio voerde het Beethoven Tripelconcert uit met het Konzerthausorchester Berlin, het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Münchener Symfonie en de Anhaltische Philharmonie Dessau. Hoogtepunten zijn ook optredens op de Festivals of Music @ Menlo in Californië, Chamber Music Society of Lincoln Center, Hong Kong International Chamber Music Festival en het Menuhin Festival in Gstaad, evenals op de muziekfestivals Bergen, Rheingau en Cheltenham. Daarnaast zijn ze begonnen aan tal van tournees, waaronder een tour door de VS met concerten in San Francisco en Washington DC, een China-tour met optredens in Beijing, Shanghai en Guangzhou en een tweede succesvolle tour door Australië met Musica Viva, die tal van schitterende beoordelingen.

In het seizoen 2020/21 keert het trio terug naar Lincoln Center New York, het Concertgebouw van Amsterdam, Alte Oper Frankfurt en Frederiksvaerk Festival in Denemarken, en debuteert ze in het Tel Aviv Museum of Modern Art en de kamermuziekserie in Bern en Basel. Het trio zal ook terugkeren naar en uitgebreid toeren door het Verenigd Koninkrijk voor optredens in onder andere Wigmore Hall, St George’s Bristol, Manchester Chamber Society en Cambridge Summer Music Festival. Verdere tours brengen het trio naar Spanje en Zuid-Amerika.Ravel & Saint-Saëns pianotrios Sitkovetsky Trio cd BIS 2219