“Gerhard Hamm, Rediscovered, Bagatellen and Clavierstücke”, door Camiel Boomsma, op het label Challenge Classics. Een heuse ontdekking!

Vader Gerhard Hamm (1835-1904) en zoon Karel Hamm (1875-1937) hebben als componist, dirigent, solist en docent, rond de vorige eeuwwisseling, een belangrijke bijdrage geleverd aan het muzikaal leven in Zuid-Nederland, meer bepaald in Venlo, in de provincie Limburg. De Duits-Nederlandse componist, Gerhard Hamm (1835-1904), geboren in Trier, kreeg zijn eerste muziekopleiding van zijn vader en daarna aan de Dornmusikschule in Trier, waar de nadruk lag op viool. Een van zijn eerste functies was organist in Echternach, gevolgd door het leraarschap aan een college in Echternach. Eenmaal in Venlo, de stad van de dirigent, Heinrich (Hein) Jordans (1914-2003),  werd Hamm in 1860, directeur van het “Philharmonisch Gezelschap”, in 1861 van de Liedertafel Orpheus en in 1871 van het door hemzelf opgericht Gemengd Koor. Daarmee begon de geschiedenis van de stad als een stad van zangers en koren. In 1883 werd uit de schutterij St. Sebastianus, een mannenkoor opgericht. Het kreeg de naam, Zangvereniging Vriendenkring (Steyl). Rond 1900, zouden er trouwens ca. vijftien zangverenigingen in Venlo actief zijn, vooral verbonden aan kerken. In 1900 nam de aan de Martinuskerk (foto)verbonden musicus en dirigent, Willy Geyr, daarenboven het initiatief om het groot mannenkoor, “Venlona”, op te richten.Gerhard Hamm was tevens leraar op de Venlose rijksnormaalschool en corresponderend lid van de Nederlandsche Toonkunstenaars-Vereniging. Hij componeerde werken voor mannenkoren, missen en walsen. Enkele van die walsen schreef hij speciaal voor de carnavalsviering in Venlo. Zo wordt op de tonen van Hamms “Jocus Walzer”, nog altijd de Venlose prins ingehaald. “Jocus” is trouwens de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland. De vereniging werd opgericht in 1842. Gerhard Hamm heeft zo doende, rond de vorige eeuwwisseling, een belangrijke bijdrage geleverd aan het muzikaal leven in Zuid-Nederland. Hij was componist, dirigent, solist en docent en schreef artikelen voor het muziekbladen Caecilia, Muziekbode en Neue Musikzeitung.“Het ontdekken van de muziek van de Nederlandse componist Gerhard (en zijn zoon Karel) Hamm”, zo vertelt de pianist, “was echt een spel van het lot. Na een recital gaf Carl Hamm, een directe afstammeling, me een stapel partituren. Bij het thuis doorspelen van de stukken viel mij hun fijngevoeligheid en verhalende kracht op. Gerhard Hamm behoort in zekere zin tot de muzikale familie van Robert Schumann. Hij schreef kleine poëtische beschouwingen over grootse romantische gebaren. Maar, in deze kleine muzikale gedichten gaat een hele wereld schuil. Soms krachtig en trots, soms kwetsbaar en reflecterend. Romantische expressie, mooi op zich. In zijn ‘Gefunden: 6 Clavierstücke in Liedform op. 18’ wordt Gerhard Hamms muzikale gave als componist prachtig weergegeven. Hamms vakmanschap is uitstekend, maar hij verwaarloost nooit de poëtische expressie.” Op de cd worden 13, deels speelse en dartele, en deels intieme, dichterlijke, klavierwerken van Gerhard Hamm, afgewisseld met 3 vertellende “Schetsen voor de Jeugd” en een bijzonder mooie Romanze van Karel Hamm. Camiel Boomsma speelt de stukken met een opvallend mooie touché en zangerige frasering op een Straight Strung Concert Grand CM/284003, gebouwd in 2017 door Chris Maene. Een aanrader.Tracklist :

Gefunden: 6 Clavierstücke in Liedform Op.18 :

1No.1 ‘Als ich dich sah!’

2No.2 ‘Könnt es sein!’

3No.3 ‘War ich bei dir!’

4Bagatellen Op.12 No.3 ‘Capriccio’

5Schetsen voor de Jeugd ‘Een Regendag’ (Karel Hamm)

6Bagatellen Op.12 No.2 – ‘Scherzo’

7Gefunden: 6 Clavierstücke in Liedform Op.18 : No.4 ‘Frage’

8Romanze (Karel Hamm)

Bagatellen Op.12 :

9No.1 ‘Canzonette’

10No.4 ‘Melodie’

Gefunden: 6 Clavierstücke in Liedform Op.18

11No.5 ‘Ich will dein eigen sein!’

12No.6 ‘Nun bist du mein!’

Schetsen voor de Jeugd :

13‘Angelus – Andante religioso’

14’Jong Leren’

15Bagatellen Op.12 No.5 ‘Ariette’

16Schetsen voor de Jeugd ’t’ Schemeruurtje’ (Karel Hamm)

17From Charakterstücke für Klavier Op.15 ‘Etude’Gerhard Hamm Rediscovered – Bagatellen and Clavierstücke Camiel Boomsma cd Challenge Classics, CC 72811

https://www.stretto.be/2017/04/01/wagner-op-de-piano/