“Sainte-Hélène – La Légende napoléonienne”, door Les Lunaisiens en Les Cuivres Romantiques, op het label muso. Heel origineel!

200 jaar geleden, op 5 mei 1821, overleed Napoleon op Sint-Helena, een afgelegen eiland in de Atlantische Oceaan, 2000 km ten westen van Angola. N.a.v. deze herdenking, brachten Les Lunaisiens een hoogst originele, muzikale evocatie uit van het leven van de keizer.Bariton Arnaud Marzorati (foto)en zijn ensemble Les Lunaisiens belichten de vitaliteit van romantische Franse zang tijdens de Napoleontische tijd. In zijn nieuwe programma, “Sainte-Hélène, de Napoleontische legende”, revalueert de melodische rijkdom van Frankrijk en benadrukt tegelijkertijd een mijlpaal in de geschiedenis. Op 5 mei 1821 overleed Keizer Napoleon I in ballingschap in Sint-Helena. Zo eindigde de reis van een ‘kleine korporaal die keizer van de Fransen werd’. Omringd door een trio van zangers, viert Arnaud Marzorati het Napoleontische avontuur in het jaar 2021, dat de tweehonderdste verjaardag van de dood van de keizer markeert. Het ensemble Les Cuivres Romantiques brengt de kleur, het timbre en de klank van historische instrumenten.Door een heel denkbeeldige klank te herstellen dat specifiek is voor de tijd van Napoleon, vernieuwt Les Lunaisiens het succes van hun vorige cd (foto), gewijd aan de fascinerende figuur van Pierre François Lacenaire (1803-1836), oplichter, crimineel en schrijver.Arnaud Marzorati en zijn Lunaisiens zijn onvermoeibare ontdekkingsreizigers van het Frans chanson in al zijn gedaanten, al zijn periodes, in al zijn zeer verschillende stijlen. Met “Sainte-Hélène” slaan Les Lunaisiens een nieuwe bladzijde van de geschiedenis om. Op 5 mei 1821 overleed Napoleon Bonaparte. Het was het einde van het epos van een kleine korporaal die keizer van de Fransen werd. Verafgood, verafschuwd, hoe dan ook, hij was alomtegenwoordig, en vooral in de wereld van het chanson. Het is zijn geschiedenis dat Arnaud Marzorati, gesteund door een trio van vooraanstaande zangers, en begeleid door Les Cuivres Romantiques, op deze cd bezingt. Zij stellen ons in staat om te luisteren naar de originele stukken zoals gespeeld door het harmonieorkest van de Garde Consulaire, de latere Garde Impériale.De wereld van de Napoleontische muziek wordt echter niet alleen geïllustreerd in het kader van de strijd, de cd werpt ook licht op andere sectoren van de muziek in de tijd van de keizer. Allereerst de straat en de volkszanger. Ten tweede is er de salon met de romantiek zoals hier uitgevoerd door Sabine Devieilhe, die getuigt van een kunst van elegantie en verfijning à la française’ , en die een hoofdrol speelde in de sacralisatie van de figuur van de keizer. Met deze levendige, gevarieerde cd, met een verrassend scala aan klanken, bieden Arnaud Marzorati en Les Lunaisiens een meesterlijke soundtrack van het leven van Napoleon.De uitvoerders zijn Les Lunaisiens, Sabine devieilhe, sopraan (foto), Arnaud marzorati, bariton & directie, David Ghilardi, tenor, Igor Bouin, bariton en Geoffroy buffières, bas, Daniel Isoir, piano, Patrick Wibart, serpent, Laurent Madeuf, orgue de barbarie en Les Cuivres romantiques.Tracklist:

 1. Fanfare « à l’étendard »
 2. Te Souviens-tu
 3. Sonnerie « pour éteindre les feux »
 4. Adieux d’une Mère à son fils
 5. Les Pommes de Terre
 6. Les Français au Général Bonaparte
 7. Les Mérites de Bonaparte
 8. Complainte de la Machine Infernale
 9. Marche du Premier Consul
 10. Le Sacre de Napoléon
 11. Adagio & Polonaise
 12. Les Pupilles de la Garde
 13. La Victoire est à nous
 14. Chanson de l’Oignon
 15. Le Conscrit
 16. Le Roi d’Yvetot
 17. La Campagne de Russie
 18. Pas redoublé n° 4
 19. Le Tombeau de Joséphine
 20. La Bataille de Waterloo
 21. Marche n° 2
 22. Les Souvenirs du Peuple
 23. Sainte-Hélène

(arrangementen: Lionel Sow & Maxime Aulio)Sainte-Hélène – La Légende napoléonienne Les Lunaisiens Sabine Devieilhe Arnaud Marzorati Les Cuivres Romantiques cd muso MU044