Paul van Vliet, “Brieven aan God en andere mensen” en “Heimwee naar morgen”, een persoonlijke verhalenbundel, beide uitgegeven door Balans. Innemend mooi.

Hoe ziet het leven eruit als je het podium hebt verlaten en de ouderdom op het toneel verschijnt? Paul Van Vliet is er de man niet naar om op de dood te gaan zitten wachten. Verre van. Hij ontdekt zijn schrijftafel opnieuw, en vertelt en begint van voren af aan. Met “Heimwee naar morgen” schreef hij bv. een schitterend, caleidoscopisch zelfportret in verhalen, is associatief, authentiek en humoristisch, met een ondertoon van melancholie.
Paul van Vliet stopte met optreden, maar keert nu met zijn ‘autobiografie van nooit verzonden brieven’ “Brieven aan God en andere mensen”, terug als schrijver. “Niet meer spelen voelde in het begin heel onwennig. Maar toen dat verzoek kwam van dat boek was ik blij, want die kant van mijn creativiteit kon toen tot volle bloei komen. Ik kon de grote levensvragen ontlopen in de roes van ruim zestig jaar spelen en reizen. Als ik wilde weten hoe ik dacht of wat ik voelde, herlas ik mijn theaterteksten.” In mei 2018 speelde hij zijn allerlaatste show. Hij is het podium afgestapt, het applaus is verklonken. De lichten in de zaal zijn uit. Maar, hij is terug als schrijver. Met “Brieven aan God en andere mensen” verschijnt een veel minder bekende Paul van Vliet. In zijn autobiografie van nooit verzonden brieven, ontloopt Paul van Vliet niets en niemand meer. Hij is niet langer de theaterman, de cabaretier, de zanger of de entertainer, maar een gedreven, kwetsbare, soms eenzame man. Iemand die leven en dood, armoede, liefde, vriendschap, God en de oorlog onder ogen ziet op een directe, geestige en toch altijd diepzinnige manier. Van Vliet schrijft openhartig, scherp soms, al is hij van nature mild en relativerend. Los van het schouwburgpubliek waarin hij zo lang was ondergedompeld, laat hij zich in dit boek op een zeer persoonlijke manier kennen.Bijna iedere dag wandelt Paul van Vliet langs de zee bij het Noorderstrand van Scheveningen. De meeste verhalen in “Heimwee naar morgen” zijn daar ontstaan. Daarbij kon hij niet alleen putten uit het rijk verleden van een indrukwekkende en ruim zestigjarige theatercarrière, maar ook uit de herinneringen en ervaringen van onderweg, zwervend en spelend door Nederland en Vlaanderen. In ontroerende fragmenten beschrijft hij zijn  veelbewogen jeugd en de eerste jaren van zijn leven, van het oude Haagse huis van zijn overgrootmoeder, waar hij werd geboren, tot en met zijn studententijd in Leiden.Ooit zat hij veilig achterop bij vader op de fiets. Vader wist de weg en hij wist nog van niets. Wat bleef er over van al die ervaringen, ontmoetingen en conferences waar hij zijn ziel en zaligheid in legde? Samen met de bestseller, “Brieven aan God en andere mensen”, opnieuw een verrassend, geestig en fijnzinnig boek van een cabaretier die schrijver is geworden. Niet te missen!Paul van Vliet (°1935), cabaretier, zanger, schrijver, acteur, musicalster, ambassadeur van Unicef en oprichter van Theater PePijn, behoort tot de veelzijdigste en succesvolste van alle Nederlandse en Vlaamse cabaretiers. Veel van zijn liedjes en toneeltypes zijn monumentjes geworden, die nog steeds beroemd zijn.

Paul van Vliet Heimwee naar morgen 224 bladz. uitg. Balans ISBN 9789463821599Paul van Vliet “Brieven aan God en andere mensen 224 bladz. uitg. Balans 9789463821032