“Enrique Granados, Goyescas, op. 11”, door de pianiste, Viviana Lasaracina, op het label Dynamic. Magnifiek!

“Goyescas” uit 1911 van de Spaanse pianist en componist Enrique Granados (1867-1916), vertellen een gepassioneerd verhaal over liefde en dood. Het werd door Granados op een sublieme manier op muziek gezet. De prachtige Goyescas belichamen pure poëzie op piano. Geen enkele andere componist heeft liefde in al zijn gedaanten, met zo veel virtuositeit en lyriek, in noten weten te vatten als Granados.Op de cd staan de 7-delige Pianosuite Goyescas en Granados’ Allegro de concierto, op. 46 uit 1904. Enrique Granados componeerde zijn pianosuite, “Goyescas”, op. 11, ondertiteld “Los majos enamorados” in 1911. Deze bijzondere suite wordt terecht beschouwd als de kroon op het werk van Granados en is geïnspireerd door schilderijen van Francisco de Goya (foto), hoewel de pianostukken niet strikt geassocieerd zijn met bepaalde schilderijen. De suite maakt deel uit van het standaard romantische pianorepertoire. De pianoschriftuur van Goyescas is zeer versierd en uiterst moeilijk te beheersen, en vereist zowel subtiele behendigheid als grote kracht. Dit is hier meer dan het geval!Sommige hebben een sterk improviserend gevoel, het duidelijkste voorbeeld hiervan is het vijfde stuk, geïnspireerd door Los caprichos van Goya, genaamd “El amor y la muerte”. Het vierde stuk “Quejas, ó la maja y el ruiseñor”, het bekendste stuk uit de suite, lijkt op een nocturne, maar heeft een ingewikkelde figuratie, binnenstemmen en, aan het einde, glinsterende, vogelachtige trillers en zilveren arpeggio’s. De Mexicaanse songwriter Consuelo Torres/Consuelito Velázquez (1916-2005) (foto), baseerde in 1940 haar nummer “Bésame Mucho” op deze melodie.De pianosuite bestaat uit twee boeken. Het werk aan “Goyescas” begon in 1909 en op 31 augustus 1910 kon de componist schrijven dat hij ze in een ‘grote vlucht van verbeelding en moeilijkheid’ had gecomponeerd. Granados speelde zelf de première van Boek I in het Palau de la Música Catalana in Barcelona op 11 maart 1911. Hij voltooide het Boek II in december 1911 en speelde deze in première in de Salle Pleyel in Parijs in april 1914. “El pelele”, ondertiteld “Escena goyesca”, wordt meestal geprogrammeerd als onderdeel van de Goyescas-suite.In 1912 ontmoette Granados de Amerikaanse pianist Ernest Schelling, die ervoor zorgde dat zijn werk in Amerika uitgegeven werd. Schelling wist Granados over te halen, om zijn pianosuite Goyescas, waar hij 7 jaar aan gewerkt had, tot een opera te bewerken. In 1915 componeerde Granados vervolgens een magnifieke, gelijknamige eenakter (foto) op een Spaans libretto van Fernando Periquet y Zuaznabar (1873-1940), met melodieën uit de pianosuite. Deze werd voor het eerst opgevoerd in 1916. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling deze opera in 1914 in Parijs op te voeren, maar door de Eerste Wereldoorlog, kon dat niet doorgaan. In 1915 ging hij daarvoor naar de Verenigde Staten, waar zijn opera Goyescas op 26 januari 1916 zijn première beleefde in de Metropolitan Opera in New York. Op de terugweg in 1916 werd het schip Sussex waarop Granados reisde, door een Duitse onderzeeër tot zinken gebracht, ergens tussen Folkestone en Dieppe. Granados en zijn vrouw overleefden de ramp niet.De prachtige Goyescas, Los majos enamorados” (“Los requiebros”, “Coloquio en la reja”, “El fandango de Cadil”, “Quejas, o La maja y el ruiseñor”, “El amor y la muerte” en “Epílogo, serenata del espectro”) van de Spaanse pianist en componist Enrique Granados (1867-1916), klinken op deze cd als pure poëzie op piano. Warm aanbevolen.De Italiaanse pianiste Viviana Lasaracina (°1988) studeerde op achttienjarige leeftijd af aan het Conservatorio “Nino Rota” in Monopoli met hoge cijfers, alle onderscheidingen en een speciale vermelding, “con il massimo dei voti , la lode e la menzione speciale”. Ze behaalde ook een Master of Arts aan de Royal Academy of Music, bij Christopher Elton. Na haar studie ging Viviana naar de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome, waar ze een eersteklas diploma en een eervolle vermelding ontving. Meest recentelijk won Viviana Lasaracina de 2de prijs en de prijs voor beste uitvoering van Spaanse muziek op de Iturbi-wedstrijd in Valencia, de 2de  prijs op de Euregio-wedstrijd in Duitsland en de prijs voor de beste uitvoering van een Étude van Chopin op de Maj Lind-wedstrijd in Helsinki.Enrique Granados Goyescas, Op. 11 Viviana Lasaracina cd Dynamic CDS7887