4CD box – Queen Elisabeth Competition Piano 2021. Magistraal!

Deze alweer schitterende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano zal ongetwijfeld in onze herinneringen gegrift blijven staan. Ondanks de beperkingen die voortvloeiden uit de coronacrisis (de afwezigheid van publiek, de halvering van het aantal halvefinalisten en finalisten), daagden toch 58 kandidaten op om voor de juryleden op te treden. De media zorgden vanaf de eerste ronde voor een uitzonderlijke zichtbaarheid van het Concours (televisie, radio, internet en sociale netwerken) en het publiek versterkte alleen maar het steeds groeiende enthousiasme voor de pianosessie 2021.Jonathan Fournel (1st Prijs, Frankrijk)

Sergei Redkin (2de Prijs, Rusland)

Keigo Mukawa (3de Prijs, Japan)

Tomoki Sakata (4de Prijs, Japan)

Vitaly Starikov (5de Prijs, Rusland)

Dmitry Sin (6de Prijs, Rusland)Met dit 4cd-koffertje kunt u de zes finalisten herbeluisteren, waaronder de Fransman Jonathan Fournel, de Eerste Laureaat, in zijn vertolking van Brahms’ 2 de Concerto met het Belgian National Orchestra onder leiding van Hugh Wolff, evenals in zijn hele recital uit de halve finale. De Rus Sergei Redkin, Tweede Laureaat, is vertegenwoordigd met zijn 3de Concerto van Rachmaninov en het verplicht finalewerk van Bruno Mantovani. Ook staan er twee Mozartconcerti op, met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Frank Braley: Vijfde Laureaat Vitaly Starikov met concerto n. 23 KV 488 en Derde Laureaat Keigo Mukawa met de n. 27 KV 595. Op het vlak van kamermuziek vinden we onder andere Tomoki Sakata (Vierde Laureaat) met zijn Sonate van Liszt terug, en Zesde Laureaat Dmitry Sin met Schumanns Concerto sans orchestre.De opnames van deze zes pianisten, die geweldige muzikale momenten bezorgden, zijn te koop in alle platenwinkels, en in de nieuwe webwinkel van de wedstrijd: https://shop.koninginelisabethwedstrijd.be/“Uit naam van de Raad van Bestuur, het docentenkorps en haar team is de Muziekkapel Koningin Elisabeth bijzonder verheugd over het schitterende resultaat van twee van haar artiesten, één artiest in residentie en één associated artist, resp. Jonathan Fournel, Eerste Prijs, en Sergei Redkin, Tweede Prijs. Dit is een historisch moment voor de Muziekkapel: Jonathan Fournel is de allereerste artiest in residentie die de Eerste Prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd wint. Het is ook de eerste dubbele Eerste en Tweede plaats voor de artiesten van de Kapel.Het behalen van twee prijzen op deze ongeziene editie 2021 van de Wedstrijd is de vrucht van uitstekend werk geleverd door meester in residentie sinds 2016 Louis Lortie en zijn assistent Avo Kouyoumdjian, alsook van de toegewijde en waardevolle opvolging gedurende meerdere jaren door een heel team achter deze jongeren om ze te begeleiden naar dit niveau van uitmuntendheid. We feliciteren Jonathan en Sergei voor hun uitzonderlijke parcours op de Koningin Elisabethwedstrijd en wensen hen toe dat dankzij deze twee prijzen hun muzikale loopbaan in de komende jaren een hoge vlucht kan nemen. Het is een prachtig emotioneel moment voor allen, hun mecenassen inbegrepen, die hebben bijgedragen aan hun ontplooiing”.

(Bernard de Launoit – CEO)

Sinds 8 mei jl. heeft de Muziekkapel haar deuren voor het publiek heropend voor buitenconcerten in het kader van de reeks Printemps Musical. Noteer alvast dat over enkele dagen het MuCH Waterloo Festival fysiek doorgaat, van 17 tot 20 juni 2021 in de Muziekkapel.CD1

1-4 Johannes Brahms (1833-1897) – Concerto n. 2 in B flat major op. 83 – Jonathan Fournel

5 Bruno Mantovani (°1974) – D’un jardin féérique – Sergei Redkin

6 Pierre Jodlowski (°1971) – Nocturne – Jonathan FournelCD2

1-3 Sergey Rachmaninov (1873-1943) – Concerto n. 3 in D minor op. 30 – Sergei Redkin

4-7 Robert Schumann (1810-1856) – Concerto without orchestra in F minor op. 14 – Dmitry Sin

8 Dmitry Shostakovich (1906-1975) – Prelude and Fugue in D flat major op. 87/15 – Keigo MukawaCD3

1-3 Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Concerto n. 23 in A major KV 488 – Vitaly Starikov

4-6 Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Concerto n. 27 in B flat major KV 595 – Keigo Mukawa

7 Jean-Philippe Rameau (1683-1764) – Gavotte et six doubles – Keigo Mukawa

CD4

1 Franz Liszt (1811-1886) – Sonata in B minor – Tomoki Sakata

2 Johannes Brahms (1833-1897) – Variations and Fugue on a Theme by Handel op. 24 – Jonathan Fournel

3 Fryderyk Chopin (1810-1849) – Nocturne n. 17 in B major op. 62/1 – Jonathan Fournel

4 Claude Debussy (1862-1918) – La plus que lente – Sergei Redkin

Belgian National Orchestra – Hugh Wolff, conductor (CD1: 1-5 / CD2: 1-3)

Orchestre Royal de Chambre de Wallonie – Frank Braley, conductor (CD3: 1-6)

Bonus cd : Eliane Rodrigues, Live at the competition, 1983 :

Maurice RAVEL (1875-1937)

Valses nobles et sentimentales

Frédéric DEVREESE (1929-2020)

Piano concerto n. 4

Ludwig van BEETHOVEN (1770-1827)

Piano concerto n. 4 in G, op. 58

Eliane RODRIGUES, piano

Belgian National Orchestra, Georges OctorsQueen Elisabeth Competition Piano 2021 4 cd QEC2021