Johan de Geest, “De taal van de liefde. Het beste werk van Giacomo Casanova”, een aanstekelijke uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.

Casanova, de naam is synoniem geworden met vrouwenversierder, maar dat doet de man achter de mythe onrecht aan. In dit boek komt de echte Casanova (1725-1798) aan het woord.De Venetiaan, Giacomo Casanova (1725-1798), heeft inderdaad hartstochtelijk van vrouwen gehouden, van kamermeisjes, actrices, danseressen en markiezinnen, maar de man was veel meer dan zijn liefdeshistories. Casanova reisde door heel Europa, vertoefde daarbij in de hoogste en laagste kringen, was alchemist, vrijmetselaar, filosoof, gokker, schrijver en veel meer. Ooit werd hij zelfs aangehouden wegens libertinisme, atheïsme, occultisme en betrokkenheid bij genootschappen als de Rozenkruisers en de vrijmetselarij. Hij leefde een waanzinnig leven maar charmeert vandaag, meer dan twee eeuwen later, nog steeds. Zijn lezers doen lachen was zijn opzet, zo schreef hij zelf verschillende keren, en daar is hij wonderwel in geslaagd.De memoires, “Histoire de ma vie”, tot in Triëst, 1774, in het Frans geschreven, verschenen gecensureerd in Duitse vertaling (Schütz-Edition) in 1822. De titel was “Aus den Memoiren des Venetianers Jacob Casanova de Seingalt, oder sein Leben, wie er es zu Dux in Böhmen niederschrieb. Nach dem Original-Manuscript bearbeitet von Wilhelm von Schütz”. Pas in 1962 verscheen bij Brockhaus een eerste volledige editie van het oorspronkelijk manuscript. Hoogtepunten zijn de woordelijk weergegeven ontmoetingen met Catharina de Grote, de pausen Clemens XIII en Benediktus XIV, Voltaire, Johann Joachim Winckelmann, Lorenzo da Ponte en Frederik de Grote.Casanova reisde in zijn leven nl. door een groot deel van Europa, waaronder Spanje, Londen, de Nederlanden, Frankrijk, Pruisen, Rusland, Zwitserland en Napels. Uiteindelijk moest hij het reizen in 1785, straatarm opgeven, en werd hij bibliothecaris van graaf Joseph Karl von Waldstein-Wartemberg, een broer van graaf Ferdinand Erns  von Waldstein, bekend van de Pianosonate nr. 21 in C op. 53, uit 1803-1804, van Ludwig van Beethoven, in het kasteel van Dux (foto), ten zuidwesten van Teplice (Teplitz) aan de voet van het Ertsgebergte in Bohemen (nu Duchcov in Tsjechië), waar hij zijn memoires schreef.De memoires tellen zo’n 3600 bladzijden. Casanova-kenner Johan De Geest, selecteerde daaruit de mooiste en opmerkelijkste passages en bundelde die in deze editie. Per thema laat hij de kleurrijke persoonlijkheid van Casanova zien. U ontmoet volksmeisjes, artsen en kwakzalvers, gravinnen, kloosterzusters, baronessen en markiezinnen, actrices, danseressen en zangeressen, u verkeert in de betere kringen, u ontdekt Casanova’s nieuwsgierigheid als drijfveer van begeerte en de vrijmetselarij. Hierna leert u Casanova o.a. als filosoof van het genot en als getuige van zijn tijd kennen Een aanrader.Johan de Geest De taal van de liefde Het beste werk van Giacomo Casanova 444 bladz. uitg. Borgerhoff & Lamberigts ISBN  9789463932936