“The Best of Arnold”, een heerlijk mooie cd op het label Naxos.

De Engelse componist Malcolm Arnold (1921-2006) maakte zijn vroege carrière als trompettist, voornamelijk bij het London Philharmonic Orchestra. Vanaf 1948 concentreerde hij zich op zijn werk als componist. Daaruit bleek zijn grondige kennis van het orkest, in een kleurrijke, lyrische stijl, die tonaal was en vaak veel aantrekkelijker voor een breder publiek, dan gebruikelijk was in de hedendaagse muziek.Sir Malcolm Arnold (foto’s) was één van de meest begaafde Britse componisten van zijn generatie. Zijn muziek communiceert rechtstreeks met luisteraars door zijn ritmische vitaliteit en briljante orkestratie, met melodieën die welsprekend, gedenkwaardig en pakkend zijn. Arnolds productie overspant zijn lang creatief leven en omvat negen symfonieën als kern, maar varieert ook van de populaire ouverture Tam O’Shanter en de lyrische English Dances tot filmmuziek, diep persoonlijke kamermuziek en concerti, gecomponeerd voor vooraanstaande muzikale collega’s. Deze uitgebreide introductie tot Arnolds nalatenschap viert zijn honderdste verjaardag met een rijke selectie van veelgeprezen opnames.Malcolm Arnold componeerde een groot aantal filmmuziek, waaronder de muziek voor “The Bridge on the River Kwai” van David Lean en “The Inn of the Sixth Happiness”, een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1958, van Mark Robson, gebaseerd op de biografie, “The Small Woman” (1957), van de Engelse, protestantse zendelinge, Gladys Aylward (1902-1970) in China. Voor de “River Quai-March”, gecomponeerd als tegenhanger van de gefloten, “Colonel Bogey March”, van Major Frederick Joseph Ricketts (1881-1945), kreeg Arnold in 1958, een Oscar. De 9 schitterende symfonieën van Arnold, gecomponeerd tussen 1949 en 1986, hebben niet altijd de aandacht gekregen die ze verdienen, hoewel ze een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre vormden. Meer gespeeld zijn de komische ouverture, “Beckus the Dandipratt”, en de ouverture, “Tam O’Shanter”.Hij componeerde ook concerti voor verschillende instrumenten, waaronder voor blokfluit, hoorn, twee voor fluit, twee voor klarinet, een concerto voor orgel, en een concerto voor twee violen en strijkers, gecomponeerd voor Yehudi Menuhin en zijn Argentijnse leerling, Alberto Lysy (1935-2009). De kamermuziek van Malcolm Arnold zorgt voor interessante en aantrekkelijke toevoegingen aan met name het blazersrepertoire, waaronder de hier opgenomen “Three Shanties” voor blaaskwartet. Een reeks fantasieën voor verschillende solo-blaasinstrumenten, voor gitaar en voor harp, demonstreren zijn technische beheersing van instrumentale middelen. Hij droeg ook twee vioolsonates en een pianotrio bij aan de kamermuziek, als onderdeel van een rijk en gevarieerd oeuvre. Malcolm Arnold werd in 1970 benoemd tot Doctor Honoris Causa in de Muziek aan de universiteit van Exeter en werd geridderd in 1993.Het Saxofoon Concerto op de cd is een arrangement voor altsaxofoon en strijkers, van David Ellis uit 1994, van Arnolds Pianosonate uit 1942. David Ellis, geboren in 1933 in Liverpool, was een leerling aan het Liverpool Institute voor hij van 1953 tot 1957, zijn studie voortzette aan het Royal Manchester College of Music, een belangrijke periode in de Britse hedendaagse muziek. Onder zijn medestudenten waren nl. Peter Maxwell Davies, Harrison Birtwistle, Elgar Howarth, Alexander Goehr en John Ogdon, die samen de baanbrekende New Music Manchester Group vormden.De uitvoerders zijn Raphael Wallfisch (cello), Carl Raven (altaxofoon), Victoria Soames Samek (klarinet), Orchestra of Opera North, Queensland Symphony Orchestra, Northern Chamber Orchestra, Moscow Philharmonic Orchestra, RTÉ National Symphony Orchestra, Manchester Sinfonia o.l.v. Paul Daniel, Andrew Penny, Nicholas Ward, William Stromberg en Richard Howarth, East Winds, Maggini Quartet, en het English Piano Trio.Tracklist:

Tam O’Shanter, Op. 51

English Dances, Set 1, Op. 27

Cello Concerto, Op. 136

Mr. Micawber (from David Copperfield)

Symphony No. 6, Op. 95

Ellis : Saxophone Concerto

Grand Fantasia

Fantasy for Clarinet Op. 87

String Quartet No. 2, Op. 118

Piano Trio, Op. 54

Symphony No. 5, Op. 74

Sea Shanties for Wind Quintet, Op. 4The Best of Arnold diverse uitvoerders cd Naxos 8.578360