“Richard Addinsel, Goodbye Mr. Chips –  The Prince and the Showgirl”, door het BBC Concert Orchestra o.l.v. Kenneth Alwyn, op het label Naxos. Heerlijk!

Het label Naxos heeft een schitterende reeks, British Light Music. Beroemd om zijn harmonisch niet-uitdagende, soepele en onderhoudende melodische lijnen, groeide British Light Music uit van de charmante en sentimentele muziek van de 19e eeuw, van componisten als Arthur Sullivan, tot een van de meest populaire klassieke muziekstijlen in Groot-Brittannië tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. British Light Music wordt vaak easy listening genoemd en is meestal direct herkenbaar. Een treffend voorbeeld is de muziek van Richard Addinsel.Hoewel het genre misschien geen schoolvoorbeeld is van baanbrekende compositietechnieken, is het niet altijd beperkt tot zijn gezellige façade, waarbij soms ernstiger klassieke muziek geparodieerd wordt door het aanhalen van thema en motief. British Light Music is voor het grootste deel een vorm van programmamuziek, waarbij elk stuk is ontworpen om een stemming, object, plaats of gebeurtenis te vertegenwoordigen. Het was trouwens deze kwaliteit die het ideaal maakte voor uitzending tijdens de hoogtijdagen van de radio, wat leidde tot de introductie van The BBC Light Program in 1945, en tijdens de komst van de televisie, waar British Light Music, de introductie was van veel vroege programma’s. Het waren deze twee media die het succes ervan mogelijk maakten.De populariteit van het genre werd aangevuld door het gebruik ervan in film; met name o.a., in de 1939-versie van “Goodbye Mr Chips” met de soundtrack van Richard Addinsell, en de klassieker “The Dam Busters” uit de Tweede Wereldoorlog (1955), met de beroemde “Dam Busters’ March” van Eric Coates. Hoewel de stijl sinds het begin van de jaren ‘60 is afgenomen, heeft het gebruik ervan in film enorm bijgedragen aan de lange levensduur. Beroemde British Light Music-componisten waren o.a. Ernest Tomlinson, Edward German, Haydn Wood, Richard Addinsell en Eric Coates, van wie de laatste wordt beschreven als de ‘vader’ of ‘koning’ van de British Light Music.Wereldberoemd om het magistraal, eendelig pianoconcerto, georkestreerd door Roy Douglas, bekend als “Warschau Concerto”, uit de film “Dangerous Moonlight” (1941), bekend onder de titel “Suicide Squadron”, was Richard Addinsell (1904-1977), één van de toonaangevende Britse componisten voor toneel en scherm. Addinsell studeerde rechten aan Hertford College, Universiteit van Oxford, maar voelde meer voor muziek voor het theater. Hij studeerde korte tijd aan het Royal College of Music in Londen en van 1929 tot 1932, studeerde hij in Europa, hoofdzakelijk in Berlijn en Wenen, waarna hij in 1933 naar de Verenigde Staten ging, waar hij in Hollywood filmmuziek componeerde.Op de cd staan 9 geliefde composities van Addinsel, afgewisseld met arrangementen van Felton Rapley en George L. Zalva. Deze selectie op de cd “The Best of” strekt zich uit over elk gebied van zijn prestaties en omvat het thema van zijn eerste internationaal filmsucces, “Goodbye Mr. Chips”, en de ouverture van “Tom Brown’s Schooldays”, die enkele van zijn beste muziek bevat. “The Smokey Mountain”s, een suggestief ‘concerto’ in drie delen, is een zeldzaam voorbeeld van het genre, terwijl “The Isle of Apples” zijn belang als componist van muziek voor hoorspelen weerspiegelde. Warm aanbevolen.Tracklist:

Goodbye Mr Chips: Theme

Ring Around the Moon: Invitation Waltz

The Smokey Mountains

The Isle of Apples

Felton Rapley: Selections from “The Prince and the Showgirl” (After R. Addinsell) [Orch. D. Gamley]

Tune in G majorOverture ‘Tom Brown’s Schooldays’

Trespass

Journey to Romance

George L. Zalva: Fire Over England Suite (After R. Addinsell) [Orch. L. Isaacs]

Addinsell: A Tale of Two Cities: themeRichard Addinsel Goodbye Mr. Chips The Prince and the Showgirl Philip Martin Roderick Elmls, Piano BBC Concert Orchestra Kenneth Alwyn cd Naxos 8.555229