“Kodály, Duo for Violin and Violoncello, Op. 7 – Dvořák, Piano Trio, Op. 90 ‘Dumky’”, op het label Alpha.

Ontdek op deze cd, Slavische kamermuziek, gespeeld door 3 topmusici. De uitvoerders zijn nl. Barnabás Kelemen (viool), Nicolas Altstaedt (cello) en Alexander Lonquich (piano). Als bis spelen ze Dvořáks Dumka III: Allegro moderato e grazioso.

Na het succes van de recente cd opname van werken van Sándor Veress (1907-1992) en Bartók(foto), die in 2020 zowel een Gramophone Award als een BBC Music Magazine Award won, vervolgt de Lockenhaus Festival-serie, samengesteld door artistiek directeur Nicolas Altstaedt, zijn reis door Midden-Europa met Antonín Dvořák en zijn beroemd ‘Dumky’ Trio, (het laatste van zijn 4 pianotrio’s), genoemd naar een genre van Slavische volksliederen die doorgaans werden uitgevoerd door blind ronddolende minstrelen die zichzelf begeleidden op de kobza of bandura (een twaalfsnarige luit). Dvořák, wiens vader de citer bespeelde, verdiepte zich in deze muziek en vertaalde op creatieve wijze de inhoud ervan in zijn eigen muziek. Het trio ging in première in 1891 en als reactie op de extatische ontvangst, besloot Dvořák het uit te voeren tijdens zijn grote afscheidstournee voor hij in 1892, naar de Verenigde Staten vertrok.Ook het Duo voor viool en cello van Zoltán Kodály uit 1914, dat het programma vervolledigt, getuigt van de invloed van volksmuziek. Kodály componeerde nl. net als zijn grote landgenoot Béla Bartók, muziek die verrijkt was door zijn (hun) onderzoek naar Hongaarse en Slavische volksmuziek. De violist en cellist tonen een werkelijk opmerkelijke synergie in Kodály’s Duo, terwijl de drie musici samen, de expressie door de snelle verschuivingen tussen melancholie en onstuimigheid van het ‘Dumky’ Trio, tot in de perfectie uitvoeren. Warm aanbevolen.De Hongaarse violist, Barnabás Kelemen (°1978), begon zijn vioolstudie op zesjarige leeftijd bij Valéria Baranyai, en op elfjarige leeftijd werd hij toegelaten tot de Liszt Ferenc Muziekacademie in de studio van Eszter Perényi. Hij behaalde er zijn diploma in 2001. Tijdens zijn tijd aan de Academie nam hij deel aan masterclasses bij onder meer Isaac Stern, György Kurtág, Sergiu Luca en Thomas Zehetmair. In 1999 won hij de eerste prijs op de Internationale Mozart Vioolwedstrijd in Salzburg, en in 2002 won hij de gouden medaille op de Internationale Violin Competition van Indianapolis. In 2006 werd hij onderscheiden door de Ridderkruis Orde van Verdienste van de Republiek Hongarije (civiele afdeling). Sinds 2005 geeft hij les aan de Liszt Ferenc Muziekacademie.De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt (°1982) uit Heidelberg, is één van de meest gevraagde en veelzijdigste musici van dit moment. Als solist, dirigent en artistiek leider, speelt hij repertoire van oude muziek tot hedendaags. Hij was één van de laatste leerlingen van Boris Pergamenschikow (1948-2004) aan de Hanns Eisler Hochschule in Berlijn, en studeerde af bij Eberhard Feltz. Dit seizoen is hij Artist in Residence bij het SWR Symphonie Orchestra o.l.v. Teodor Currentzis en Artist in Fokus bij de Alte Oper Frankfurt. Andere hoogtepunten waren een tour met B’Rock en René Jacobs, en zijn debuut met het National Symphony Orchestra Washington, Ed Gardner en het NHK (Nippon Hōsō Kyōkai) Symphony Orchestra, en het Yomiuri Symphony Orchestra  in Suntory Hall. In 2012 werd Nicolas door Gidon Kremer gekozen om hem op te volgen als de nieuwe artistieke directeur van het Lockenhaus Kamermuziekfestival en in 2014, door Ádám Fischer, om de nieuwe artistieke directeur te worden van de Haydn Philharmonie, waarmee hij regelmatig optreedt in het Vienna Konzerthaus, Esterházy Festival en onlangs op tournee in zowel China als Japan. Nicolas is artistiek directeur van de Pfingstfestspiele Ittingen, 2019 en 2023.Alexander Lonquich (° 1960) is een fenomenale, Duitse pianist en dirigent, geboren in Trier. Hij studeerde bij Paul Badura-Skoda, Andrzej Jasiński en Ilonka Deckers-Küszler, en won op 16-jarige leeftijd de eerste prijs op de Alessandro Casagrande Pianowedstrijd in Terni in Italië.Kodály Duo for Violin and Violoncello, Op. 7 Dvořák Piano Trio, Op. 90 ‘Dumky’ Barnabás Kelemen Nicolas Altstaedt Alexander Lonquich Alpha 737