“Alfred Schnittke en Arvo Pärt”, door het Estonian Philharmonic Chamber Choir o.l.v. Kaspars Putnins, op het label BIS. Sacraliteit, overgeleverd door de engelen.

Toen Alfred Schnittke en Arvo Pärt in de jaren ’70, beiden het orthodox geloof overnamen, kregen orthodoxe koortradities een steeds prominentere plaats in hun werk. Beide componisten keken weliswaar ook naar de muziek van de westerse kerk. Op deze nieuwe cd ontdekt u Concerto for Choir en Three Sacred Hymns van Alfred Schnittke en Seven Magnificat Antiphons van Arvo Pärt.Het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Kaspars Putniņš hebben eerder religieuze werken van Schnittke en Pärt gecombineerd, hun vorige release op BIS (foto) leverde hen trouwens een prestigieuze Gramophone Award op in de categorie Koormuziek. Schnittke’s Three Sacred Hymns (1984-1985) zetten drie gebeden op, in het Westen bekend als Ave Maria, het Jezusgebed en het Onze Vader, en roepen orthodoxe gezangen op. Zijn Koorconcerto put daarentegen uit Russische koormuziek uit de 19de eeuw en de traditie van grootschalige concertwerken, gebaseerd op orthodoxe koormuziek. De teksten van de middeleeuwse Armeense dichter Gregory van Narek zijn geïnspireerd door een humanistisch individualisme, waarbij de dichter zijn emoties direct uitdrukt en vaak in de eerste persoon schrijft.In het geval van Pärt, bracht zijn gedetailleerde studie van orthodoxe gezangen hem ertoe zijn meditatief en minimalistisch ’tintinnabuli’-compositiesysteem (Tintinnabulum, betekent ‘bel’ of ‘klokje’) te ontwikkelen, als een uitbreiding van de harmonische praktijken van orthodoxe koormuziek. Hij componeerde zijn Seven Magnificat-Antiphons in 1988, waarbij hij de tintinnabuli-techniek toepaste op teksten uit de katholieke liturgie in de Duitse taal, een opvallende Oost-West-benadering.Het Estonian Philharmonic Chamber Choir (EPCC) is een professioneel koor gevestigd in Estland. Het werd in 1981 opgericht door Tõnu Kaljuste, die twintig jaar dirigent was. In 2001 volgde Paul Hillier de ambtsperiode van Kaljuste en werd hij chef-dirigent en artistiek directeur van het EPCC tot september 2008, toen Daniel Reuss de taak overnam. Sinds 2014 is Kaspars Putniņš de chef-dirigent van het koor. Het repertoire van de EPCC varieert van gregoriaans tot modern werk, vooral dat van de Estse componisten Arvo Pärt en Veljo Tormis. De groep is genomineerd voor talloze Grammy Awards, en won tweemaal de Grammy Award voor Best Choral Performance: in 2007 met Arvo Pärt ’s Da pacem en in 2014 met Pärt’s Adam’s Lament, de laatste werd gedeeld met Tui Hirv & Rainer Vilu, Sinfonietta Riga & Tallinn Chamber Orchestra; Lets Radio Koor & Vox Clamantis. In 2018 won Estonian Philharmonic Chamber Choir de prestigieuze Gramophone Award met zijn opname van Magnificat en Nunc dimittis van Arvo Pärt en Psalms of Repentance van Alfred Schnittke (dirigent Kaspars Putniņš).Kaspars Putniņš begon in september 2014 als artistiek leider en chef-dirigent van het Estonian Philharmonic Chamber Choir. Sinds 1992 is hij dirigent van het Latvian Radio Choir. In 1994 richtte hij de Latvian Radio Chamber Singers op, een ensemble van solisten gevormd uit de leden van het Lets Radiokoor. Hij treedt regelmatig op als gastdirigent bij vooraanstaande Europese koren zoals de BBC Singers, RIAS Kammerchor, Berliner Rundfunkchor, NDR Kammerchor, Groot Omroepkoor, Collegium Vocale Gent, en Flamish Radio Choir. Putniņš is een ervaren vertolker van polyfone renaissancewerken en de aanzwellende emoties van het romantische tijdperk, maar zijn belangrijkste doel is altijd geweest om nieuwe en uitstekende koormuziek te promoten. Door nauwe relaties met een aantal Scandinavische en Baltische componisten heeft hij bijgedragen aan het verhogen van de lat voor uitvoeringen en opnames van nieuwe koorwerken.Schnittke Choir Concerto Estonian Philharmonic Chamber Choir Kaspars Putnins cd BIS2521