Simon Sebag Montefiore, “Stalin, het hof van de rode tsaar” en “Stalin, De jeugdjaren”, 2 monumentale uitgaven van Spectrum.

Met “Stalin, het hof van de rode tsaar”, schreef historicus Montefiore een huiveringwekkend beeld van de dictator en massamoordenaar, Stalin, en het dagelijks leven in en rond het Kremlin, gebaseerd op nieuw, onthullend bronnenmateriaal. In zijn veelgeprezen “Stalin: De jeugdjaren”, ging Simon Sebag Montefiore, op zoek naar de oorsprong van de Sovjet-Russische dictator en diens schrikbewind in de eerste helft van de 20ste eeuw.Maar, wat weten we eigenlijk over Stalin als dictator en massamoordenaar? Hoe was hij als mens? Wat speelde zich af binnen de muren van het Kremlin tijdens zijn regime? Op bijzonder levendige wijze beschrijft Montefiore in “Stalin, De jeugdjaren”, Stalins jeugd en zijn carrière als revolutionair, gangster, dichter, priester in opleiding, echtgenoot en charmeur. Het is het verhaal van een jongen met een jeugd zonder veel vooruitzichten, die de voormalige Sovjetunie hielp vormen en opbouwen, die Churchill en Roosevelt buitenspel zette, die Hitler en het internationaal georganiseerd fascisme versloeg in “De grote vaderlandse oorlog”, en die desondanks, misschien wel ’s werelds grootste massamoordenaar werd. In zijn veelgeprezen “Stalin: De jeugdjaren” gaat historicus Simon Sebag Montefiore op zoek naar de oorsprong van deze Sovjet-Russische dictator en zijn schrikbewind in de eerste helft van de 20ste eeuw.Op basis van jarenlang archiefonderzoek vertelt Montefiore het bloedstollend verhaal van de zoon van een charismatische schoenmaker, die bij de Jezuïeten uitgroeide tot een leerling-priester en een romantische dichter, een beruchte minnaar, een sluwe strateeg en een moorddadige revolutionair. Montefiore’s standaardwerk over Stalin geeft de lezer een radicaal nieuwe kijk op de hoe dan ook zeer begaafde, fanatieke marxist, die de nieuwe Sovjet-Unie op een huiveringwekkende wijze naar zijn hand zou zetten. Het is het verhaal van hoe deze extremist, “Stalin” werd.In zijn uitvoerige en veelomvattende, 2-delige Stalin-biografie, schetst historicus Simon Sebag Montefiore een intiem portret van een man die even gecompliceerd als wreed en huiveringwekkend was. Aan de hand van een schat aan brieven, memoires en aantekeningen van Stalin en zijn gevolg, geeft hij een levendig overzicht van het hof van de rode tsaar en de tumultueuze geschiedenis van de Sovjet-Unie en Europa tijdens zijn bewind. Daarnaast belicht Montefiore het begaafd maar gebrekkig karakter van de beruchte Sovjet-Russische leider. Montefiore baseerde zich op onlangs geopende archieven, talloze interviews, memoires, brieven en aantekeningen van Stalin zelf, mensen om hem heen en hun nazaten. Tot in detail beschrijft hij het persoonlijk en politiek leven van Stalin, van zijn mislukt huwelijk tot zijn identificatie met de tsaren, van zijn gruwelijke, politieke besluiten tot de mee heulende, hoge partijleden.Dit is het verhaal van hoe Ioseb dze Besarionis Dzjoegasjvili (1878-1953) uit het Georgisch plaatsje, Gori (gouvernement Tiflis), “Stalin” werd. Aangrijpend en briljant. De boeken bieden een schat aan serieuze en ijzingwekkende details en creëren een gedenkwaardig portret. Beide Stalins, geschreven met Montefiore’s karakteristiek verhalend enthousiasme, zijn mits inachtneming van de zo nodige maar moeilijke objectiviteit t.o.v. van geschiedenis als wetenschappelijke discipline, magistrale voorbeelden van geschiedschrijving en mogen voortaan met recht tot de grote westerse klassiekers gerekend worden. “Young Stalin” (2007) werd vertaald door Hans E. van Riemsdijk. “Stalin: The Court of the Red Tsar” (2003) werd vertaald door Aad Zwaard en Tiny Mulder. Zeker lezen!De Joods-Britse historicus, journalist en schrijver, Simon Sebag Montefiore (°1965), studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge en werkte als journalist. Hij schrijft o.a. voor The Sunday Times, The Spectator en The New York Times. Zijn boeken zijn wereldwijde bestsellers en zijn verschenen in 34 talen en voor “Stalin. Het hof van de rode tsaar” ontving hij een British Book Award. Hij woont met zijn vrouw, de Engelse, sedert haar huwelijk, de joods-Engelse, schrijfster, Santa Palmer-Tomkinson (Santa Montefiore) (°1970), en hun twee kinderen, Lily en Sasha, in Londen.

Simon Sebag Montefiore, Stalin het hof van de rode tsaar 686 bladz. uitg. Spectrum ISBN 9789000376919

Simon Sebag Montefiore Stalin De jeugdjaren 496 bladz. uitg. Spectrum ISBN 9789000373277

https://www.stretto.be/2021/10/29/ontdek-het-geheim-van-richter-en-de-russische-vera-lynn-in-het-boek-de-klank-van-de-heilstaat-van-michel-krielaars-een-fascinerende-uitgave-van-pluim/