Sfeervolle “Piazzolla Reflections” door Ksenija Sidorova, accordeon, en “a Piazzolla trilogy”, door Karen Gomyo, viool en Stephanie Jones, gitaar, op de labels Alpha en BIS.

Ksenija Sidorova, geboren in 1988 in Riga, is vandaag een van de meest vooraanstaande ambassadeurs van de klassieke accordeon ter wereld. Ze speelde in de grootste zalen van de wereld en met de grootste orkesten. Vanaf het moment dat Karen Gomyo, Astor Piazzolla voor het eerst op veertienjarige leeftijd, op cd hoorde, was ze betoverd: ‘Ik had nog nooit zo’n combinatie van sensualiteit, felheid, speelsheid, verdriet en nostalgie gehoord.’Op haar cd, Piazzolla Reflections”, brengt Ksenija Sidorova (foto), op haar eigen manier, hulde aan Piazzolla, “Piazzolla de revolutionair, de pionier, de man die zijn tijd vooruit was … Het spelen van dit repertoire gaf me een indruk van artistieke vrijheid en wakkerde mijn vertrouwen in mijn instrument aan. Voor dit album wilde ik Piazzolla, de vernieuwer, vieren door enkele van zijn meesterwerken te combineren met stukken die voor de klassieke accordeon zijn geschreven door andere componisten, stukken die ik de afgelopen jaren grotendeels in première heb gebracht. Met mijn Russische afkomst kon ik niet anders dan de overeenkomsten opmerken tussen de heimwee naar de tango en die van de Russische componist Sergey Voitenko’s Revelation”. Fantasia van de Franse componist-accordeonist Franck Angelis, gebaseerd op de tangowals van Piazzolla, Nocturne van de Italiaanse componist-accordeonist Pietro Roffi en een stuk van Sergey Akhunov vervolledigen dit programma.Als violiste vond Karen Gomyo (°1982) de rol van de viool in Piazzolla’s muziek bijzonder inspirerend en begon ze al snel zijn muziek zelf te spelen, eerst in verschillende groepscombinaties, en uiteindelijk samen met Piazzolla’s gewezen pianist, Pablo Ziegler, en zijn Tango Quartet. Voor de huidige cd, “a Piazzolla Trilogy”, heeft ze ervoor gekozen om strijkersversies op te nemen van drie werken die oorspronkelijk voor tangokwintet (Seasons), gitaar en fluit (Histoire) en solofluit (Études) zijn gecomponeerd. Op deze cd staan Cuatro Estaciones Porteñas (arr. L. Desyatnikov voor viool & strijkers), 6 Tango Etudes (versie voor solo viool) (fragmenten) en Histoire du Tango (versie voor viool & gitaar).“Cuatro Estaciones Porteñas”, Vier seizoenen van de inwoners van Buenos Aires, (een “Porteña” is een inwoner van Buenos Aires), werd gecomponeerd tussen 1965 en 1970. Piazolla’s boeiende muziek is hier afwisselend lyrisch en ritmisch. “La Cuarto Estaciones Porteñas” van Piazzolla (‘De vier seizoenen van Buenos Aires’) neemt u mee doorheen de seizoenen. Verano Porteño (‘Zomer’), oorspronkelijk toneelmuziek bij ‘Melenita de oro’ van Alberto Rodríguez Muñoz, is alert en raadselachtig, er is een winderige Otoño (‘Herfst’) en de nerveuze levendigheid van de Primavera (‘Lente’), en een licht melancholische Invierno (‘Winter’).“Cuatro Estaciones” was aanvankelijk noch als suite, noch als eerbetoon aan Vivaldi’s Vier Jaargetijden opgevat. Verano porteño (zomer) werd eerst gecomponeerd, als onderdeel van de toneelmuziek met de andere drie, enkele jaren later. Als de seizoenen een soundtrack vormen voor het jaar zoals het zich ontvouwt in Buenos Aires, beschrijft “Histoire du Tango”, de ontwikkeling van de tango zelf in vier hoofdstukken, van de bordelen rond het jaar 1900 tot de concertzalen, waar Piazzolla zelf zijn tango nuevo speelde. Deze twee werken omlijsten drie van Piazzolla’s Tango Études (nrs. 3, 4 & 5), die Karen Gomyo solo uitvoert, terwijl ze in “Estaciones” wordt begeleid door de strijkers van het Orchestre National des Pays de la Loire en samenspeelt met de gitariste, Stephanie Jones in “Histoire du Tango”.De Australische gitariste, Stephanie Jones is een actieve soliste en kamermusicus die in Weimar aan de Muziekuniversiteit Franz Liszt bij Prof. Thomas Müller-Pering (°1958) studeerde. Stephanie treedt op grote schaal over de hele wereld op tijdens meerdere tours en festivals, en heeft ook twee solo-albums “Colours of Spain” (2015) en “Bach, the Fly, and the Microphone” (2009) uitgebracht. Ze heeft ook talloze prijzen gewonnen op prestigieuze wedstrijden, waaronder de eerste prijs op de Hannabach Guitar Competition, Uppsala International Guitar Festival Competition en Fine Music Network Young “Virtuoso of the Year” Competition. Stephanie is gepassioneerd over het delen van haar muziek met anderen en wordt erkend als een innovatieve en diep muzikale artieste.Piazzolla Reflections Ksenija Sidorova cd ALPHA664a Piazzolla trilogy Karen Gomyo Stephanie Jones guitar Orchestre National des Pays de la Loire cd BIS2385